Cu prilejul Sărbătorii Naționale „Limba noastră cea Română”, la 31 august curent, președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a participat la un eveniment de comemorare a personalităților marcante ale culturii și spiritualității neamului nostru, trecute în eternitate, care s-a desfășurat la Cimitirul Central din str. Armenească. Acțiunea a fost organizată de Primăria mun. Chișinău în parteneriat cu Societatea Culturală „Vatra” .
La evenimentul de comemorare a scriitorilor și artiștilor, au participat oameni de cultură din Republica Moldova și de peste Prut, parlamentari, diplomați, fețe bisericești, rudele, prietenii sau, pur si simplu, oamenii care conștientizează importanța omagierii elitei culturale și spirituale a poporului nostru. Oamenii au venit să depună flori și să aprindă o lumânare la locurile de veci ale marilor personalități.
În memoria marilor dispăruți, Părintele Ioan Ciuntu, paroh al Bisericii „Sfânta Teodora de la Sihla”, a oficiat un serviciu divin. Părintele Ciuntu a pomenit nume de pe nume, începând de la Anton Crihan, readucând în memorie trecerea în eternitate, rând pe rând, a marilor personalități – Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Ion Vatamanu, Doina și Ion-Aldea Teodorovici, Nicolae Costin, frații Simion și Gheorghe Ghimpu, Alexandru Moșanu, Ion Ungureanu, Mihai Volontir, Mihai Dolgan, Anatol Dumitraș ș.a.
În discursul său, președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a subliniat semnificația sărbătorii naționale, pe care o datorăm anume acelor personalități care au luptat cu arma cuvântului sau cântecului pentru ca, astăzi, noi să putem rosti cu mândrie numele corect al limbii pe care o vorbim. Academicianul a mulțumit organizatorilor pentru invitația la acest eveniment de comemorare și pentru posibilitatea de a împărtăși câteva gânduri și amintiri despre înaintașii noștri care au fost în nucleul acelor evenimente fierbinți din vara anului 1989. În context, acad. Tighineanu a relevat că la începutul anilor 90 erau discuții aprinse referitoare la ce limbă se vorbește în Republica Moldova. Parlamentarii au venit cu o adresare către AȘM, în care solicitau domnilor academicieni, să analizeze, să discute și să dea un răspuns ferm: ce limbă vorbim. „La 9 aprilie 1994, a avut loc ședința prezidiului AȘM și desigur, în primul rând, experții în filologie, acad. Silviu Berejan, acad. Nicolae Corlăteanu, profesorul Anatol Ciobanu, dar și alți membri ai Academiei, specialiști în alte domenii, au spus că limba vorbită în Republica Moldova este limba română. În 1996, Adunarea Generală a AȘM a confirmat că limba vorbită pe această palmă de pământ este limba română”, a mărturisit președintele AȘM, precizând că și acad. Sergiu Rădăuțanu, care nu era filolog, dar fizician, s-a expus cu fermitate că limba literară folosită la noi este limba română, demersul fiind susținut de altfel și de alți academicieni, membri corespondenți și experți din diferite domenii. „Onorată asistență, noi trebuie să avem grijă de limba noastră cea română, să o cultivăm zi de zi, să o protejăm. E de datoria noastră să o transmitem copiilor, nepoților, generațiilor viitoare. Veșnica pomenire celor care au plecat în eternitate, iar noi să fim demni de înaintașii noștri”, a mai spus președintele AȘM.
La eveniment a fost invitat și compozitorul-academician Eugen Doga. Maestrul și-a amintit cu drag, dar și cu tristețe de bunii lui prieteni Emil Loteanu, Grigore Vieru, Nicolae Costin cu care au creat atâtea lucruri frumoase și de care îi este foarte dor. „Nu cred că a încetat să bată inimile lui Emil Loteanu, Nicolae Costin, Grigore Vieru și ale celorlalți. Îmi amintesc de Vieru, de Loteanu cu care am trăit timpuri foarte frumoase, o viață foarte fructuoasă și cărora le simt foarte tare lipsa”, a spus artistul, menționând că lor le datorăm această sărbătoare la 31 august, care e atât de frumoasă și ar fi bine ca această căldură și această lumină să ajungă și la ei acolo, unde își trăiesc veșnicia. „Desigur că ei ne vor auzi, ne vor simți și ne vor ajuta prin faptele pe care le-au lăsat în urma lor, în frumoase cuvinte, versuri, filme, muzică. Mulțumim Domnului că ne-a dat acest pământ, că ne-a dat acești oameni cu care ne mândrim și care cred că ne vor ajuta să creăm o viață și un viitor mai decent”, a spus maestrul Eugen Doga.
În cuvântul său, Ambasadoarea Iuliana Gorea Costin, consilier în Guvernul României pentru relații internaționale a spus:” Memoria, recunoștința sunt un act de justiție pe care-l facem omagiind în această zi, când sărbătorim ziua Limbii Noastre cea Română, pe cei care s-au consacrat viața cauzei naționale.
Exprimându-ne recunoștință pentru cei pe care, pe bună dreptate, îi putem numi părinți spirituali pentru zeci de generații, trebuie să recunoaștem că de la ei am învățat lecția demnității naționale, - a menționat oficialul. Dna Ambasadoare a ținut să mulțumească Primăriei Municipiului Chișinău, Societății culturale „Vatra”, dnei Ludmila Boțan, director general al Întreprinderii Municipale Combinatul Servicii funerare pentru lecția de demnitate pe care o oferă în fiecare an. ”Vă exprimăm recunoștința pentru eforturile depuse, pentru puterea și curajul de a continua. Generațiile care vin au nevoie de modele, au nevoie să-și stabilească scara valorilor și dumneavoastră prin astfel de acțiuni îi ajutați s-o facă”,- a remarcat Dna Iuliana Gorea Costin.
Cu luări de cuvânt au fost prezenți Ambasadorul României la Chișinău, E.S. Daniel Ioniță, parlamentarul Iurie Reniță ș.a.
După comemorare, președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, însoțit de acad. Eugen Doga și dr.hab. Aurelian Dănilă, conducător-adjunct al Secției științe sociale, economice, umanistice și arte a AȘM au depus flori la bustul poetului Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din capitală.
Vara pleacă, vor veni ploi, vijelii, iar în memoria noastră va răsuna vocea distinșilor eroi, a poeților, a artiștilor, a oamenilor sufletiști și a tuturor celor care ne-au lăsat înstrăinați mult prea devreme și mult prea nedrept. Luminoasă să fie amintirea tuturor celor care au îmbrățișat veșnicia.
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM