ABCDOGA, o carte de lux care circumscrie destinul fascinant al celebrului compozitor în Do Major, dar și în formula alfabetului românesc

2019-04-16
 

„Cea mai mare noutate este că trăiesc. Am luat viața în chirie și trebuie să achit nota de plată – prin muzică, prin muncă, prin dragoste… Viața mea mă satisface perfect. Sunt mulțumit că m-am născut, sunt mulțumit de cine sunt, sunt mulțumit de numele de botez. Sunt un norocos. De ce? Pentru că îmi place să cred astfel. A fost un noroc să mă nască anume mama mea. O fire extraordinar de dulce și afectuoasă. Mama mea – galaxie desăvârșită”, acesta doar un pasaj din cartea ABCDOGA, Un destin în Do Major, lansată la 13 aprilie 2018, în cadrul celei de-a XXIII-a ediții a Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret.    

O lansare de carte cu și despre compozitorul-academician Eugen Doga pentru prietenii cărții și culturii care te încarcă cu energie creatoare a făcut deliciul ediției curente a Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret. ABCDOGA, o carte-album cu subtitlul sugestiv Un destin în Do Major a fost mai mult decât o lansare, a fost un eveniment, a fost o sărbătoare. Autoarea Larisa Turea, critic de teatru, critic de cinema, eseist și dramaturg și Editura Prut au venit cu o carte de toată splendoarea care circumscrie destinul îndrăgitului artist nu oarecum, ci în Do Major. Mai mult, cartea prezintă destinul fascinant al celebrului compozitor Eugen Doga în formula alfabetului românesc, un concept de carte original care te îndeamnă să citești dintr-o răsuflare destinul unui Om despre care se poate spune că a trăit o viață plină, o viață împlinită și că este fericit.
 
Cel care a invitat la o lansare de carte excepțională și a moderat preț de două ore o întâlnire inedită cu maestrul Eugen Doga și un public de mare angajament a fost Adrian Ghicov, vicedirectorul Liceului de Limbi Moderne şi Tehnologii Informaţionale „Socrate”. Au venit să vadă, să audă, dar și vorbească despre carte prietenii celebrului compozitor, despre care însuși maestrul zice în carte că prietenii trebuie să-i formezi, să-i aduni, prietenia trebuie să edifice, trebuie să zidească, nu să despartă. Împreună cu autoarea cărții, Larisa Turea, au venit cei care au citit cartea, cei mai fideli fiind elevii și profesorii Liceului de Limbi Moderne și Tehnologii Informaționale Socrate, în frunte cu directorul Liceului, dl Ion Sireţeanu, grație căruia a fost posibilă frumoasa provocare de a-și omeni învățăceii ca să le scoată obrazul în lume, vorba moderatorului. Invitații de onoare ai evenimentului au fost și directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, artist al poporului, Petru Hadârcă, Vasile Romanciuc, cumintele și profundul nostru poet, artistul poporului Mihai Ciobanu, Claudia Balaban, directorul de onoare al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” din Chișinău, care și-a marcat chiar în ziua lansării o venerabilă vârstă, Eugenia Bejandirector adjunct al aceleiași biblioteci, oameni de cultură, cititori, oaspeți ai Salonului de Carte.
 
„Această carte este una deosebită, din primul moment când am deschis-o mi-am dat seama că are un concept inedit. A fost o muncă comună a dumneavoastră cu autoarea Larisa Turea și sperăm să nu fie ultima dumneavoastră colaborare. Să ne trăiți, maestre, și să scrieți cât mai mult, pentru că noi avem nevoie de muzica dumneavoastră”, avea să zică în debutul lansării Eugenia Bejan, directorul adjunct al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”. I-a dorit maestrului Eugen Doga să fie sănătos tun ca să poată participa și la edițiile viitoare ale Salonului, pentru ca publicul cititor să aibă prilejul de a comunica cu îndrăgitul lor compozitor care a scris muzica divină, prin care a arătat lumii întregii talentul poporului nostru reprezentat de maestru, iar operele sale au intrat în patrimoniul universal cultural.
 
Și pentru că cei de la Socrate cred că nu poți convinge copilul să citească, dacă el nu vede profesorul că citește, dacă nu citește în voce cu profesorul în clasă și mai ales, dacă nu citește cu părintele acasă, au venit la această lansare într-o formulă în care să apară părintele și elevul, pretext pentru lectură, dar și discuția cărții în care maestrul Doga este protagonist. Astfel, Paula Ghicov cu tatăl Adrian Ghicov, Patricia Sirețeanu cu tatăl Ion Sirețeanu, Nadejda Miron cu mama Svetlana Miron, Nicoleta Mardare cu mama Angela Mardare au venit cu câteva gânduri, idei excepționale decupate din viziunea maestrului asupra creației, profesiei, dragostei, mamei care este un simbol fundamental pentru viața și creația lui Eugen Doga, credoul vieții, inclusiv, copilăria, bucuria devenirii ca om și ca profesionist, semnul casei și muzica, nemărginirea muzicii, naivități și utopii, visul, speranța, dorul și dragostea, tinerețea, familia, prietenii, cutezanța, dar și tristețea, durerea și boala, umbra, ideea de manelism, sentimentul de rușine despre care vorbește maestrul. Dincolo de toate însă, a subliniat moderatorul Ghicov,  transpar ca filoane ideatice și asta trebuie să reținem, viața, valoarea, timpul, talentul, teatrul și filmul, scena, publicul, mama, femeia, prietenii, baștina, amintirile, neamul și nemărginirea, nu are cum nemărginirea, apare nemărginirea muzicii.
 
 „Mi-a plăcut foarte mult ideea Larisei Turea de a ordona alfabetic momentele cele mai importante din viața maestrului Eugen Doga și, totodată, am constatat că pentru o viață atât de bogată în evenimente, pentru o operă muzicală atât de întinsă, de o mare întindere, alfabetul nostru are prea puține litere”, a spus foarte inspirat poetul Vasile Romanciuc, dorindu-i maestrului multă sănătate și felicitând autoarea pentru această ediție de lux. Și nu doar pentru că are litere aurite pe copertă, nu doar pentru că are un design foarte inspirat al copertei, nu doar pentru că hârtia este de o foarte bună calitate, nu doar pentru poemele grafice ale remarcabililor maeștri fotografi, dar, precizează poetul, pentru că toate cele enumerate fac imaginea unei ediții de lux, pentru că autoarea Larisa Turea a știut să vorbească cu lux de amănunte despre evenimentele-cheie din viața marelui nostru compozitor și pentru că viața și activitatea pe care o are maestrul Eugen Doga, are la temelie biblicul fiat - să fie lumină. Toată creația lui Eugen Doga este plină de multă, multă lumină.       
„Maestrul Eugen Doga este pentru noi o adevărată sărbătoare, iar atunci când ne aflăm în preajma lui este o duminică și această zi trebuie să o scriem cu roșu în calendarul nostru. Roșu din tot sufletul, cu admirație, cu Soarele acela de Paști, de primăvară”, a spus cu căldură Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, un bun prieten al maestrului Doga, remarcând că această carte este un dar neprețuit pe care ni-l oferă Eugeniu Doga, de data asta, alături de Larisa Turea, este un dar neprețuit, după cel al muzicii bineînțeles, este o adevărată enciclopedie, o școală, o universitate aparte. „Zic o enciclopedie, pentru este ca și coloana pomului rotat de care ne bucurăm de petale, frumusețea, căldura culorilor, dar niciodată nu știm și nu vedem rădăcinile care ne inspiră. Așa și muzica dumneavoastră, sunt niște flori care ne invită pe noi să parcurgem în universul dumneavoastră, să călătorim neștiind adevăratele rădăcini, iar această carte ne conferă nouă să pătrundem și să vă dăm ce a stat la bazele creației”, a mai spus regizorul, exprimând recunoștință pentru mărturisirile maestrului, admirație și fascinație pentru autoarea Larisa Turea care a știut să așeze pe texte aceste bijuterii frumoase.     
    
Claudia Balaban, directorul de onoare al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” consideră că acest volum va intra în literatura universală. „Maestre Doga, vreau să vă mulțumesc pentru amintirile dumneavoastră, amintiri care ar trebui să le studieze foarte bine atât părinții, cât și copii, copii noștri. Vă mulțumesc încă odată pentru tot ceea ce ați făcut, pentru tot ceea ce faceți, pentru că ne-ați dus faima în lume, iar numele dumneavoastră intrat în rândurile celor mai buni compozitori din lume”, a spus dna Balaban, îndemnând să citim cartea, fiindcă la carte poți să întorci pagina, să o recitești, să meditezi asupra celor citite și însăși literatura este muzica.
 
Îndemnul de a citi cartea a venit și din partea directorului executiv al Editurii „Prut Internaţional”, Olga Stanciu. „Să luați acest album și să vă bucurați de el, pentru că este o bijuterie în colecție, va fi o bijuterie, în colecția fiecărui om. Eu cred că toți trebuie să aibă un album despre Eugen Doga acasă”, dorindu-i maestrului multe cărți frumoase și noi colaborări.      
 
Lansarea de carte a fost îmbogățită cu momente muzicale din creația maestrului Doga, interpretate de Cătălina Cărăuș, proaspăt absolventă, Teatrul și Muzică, la Universitatea din Londra, care a prezentat varianta în limba română a nemuritorului vals „Gingașa și tandra mea fiară”. O nouă stea, cum au numit-o cei prezenți, a fost în cadrul lansării și Soledad Baciu, eleva la Liceul „Ciprian Porumbescu”, vocea căreia a fost apreciată de Eugen Doga. Vitalie Advahov împreuna cu familia, fiul și soția, au încântat, ca de obicei publicul prin interpretare inedită.  
 
„Larisa Turea a făcut o carte extraordinar de frumoasă, frumoasă nu doar ca idee dar și ca realizare. Ideea ei de a aranja după alfabet textele, mi-a părut nemaipomenită. Lucruri extraordinare, de care eu nu mi-am dat seama, dar când am văzut cum le-au decupat și rostit copiii de la Socrate, răsunau atât de firesc, erau atât de ușor expuse, deși la gândire sunt foarte profunde. Eu am trăit și trăiesc o viață foarte interesantă, îmi place cum am trăit, biografia mea este foarte colorată și ea, autoarea, a găsit niște floricele, care în câmpul înflorat erau undeva pierdute. Larisa Turea a scos câte o floricică de acolo și ele au devenit singure niște diamante fiecare aparte, așa că eu sunt foarte mulțumit pentru această realizare și sperăm că vom colabora și mai departe”, a spus cu satisfacție maestrul Eugen Doga. Artistul a mulțumit oamenilor de cultură care i-au fost alături la acest eveniment sărbătoare, exprimând mulțumiri tuturor celor prezenți, care, deși era o zi ploioasă, au venit într-un număr impresionat. 
 
Întrebat de ce un destin în Do Major, maestrul a spus că Do Major este același curcubeu. „Eu aș preface, un destin în Curcubeu, fiindcă Do Major pentru muzică este curcubeu pentru artiști, unde lumina alba este de fapt suma acestor culori, pe când Do Major este aceeași sumă de sonorități. Și una și alta sunt curcubeie - unul curcubeul de lumini și alta de sonorități, de sunete și aceeași natură, este o sinteză a sunetelor, o sinteză a culorilor”, a precizat compozitorul.
 
Cartea ABCDOGA a apărut cu sprijinul financiar al MECC și va putea fi găsită în bibliotecile publice.
Eugenia Tofan,
          Serviciul de Presă al AȘM