Oamenii de știință avertizează că sănătatea psihică este și trebuie să devină unul din dezideratele cele mai importante ale societății, atunci când vorbim de necesitatea soluționării problemelor de sănătate ale omului. Muncim din greu, adesea ca niște roboți pentru a corespunde rigorilor, pentru a ne păstra locurile de muncă, dar și pentru a ne număra printre oamenii de succes. Prețul pentru toate acestea este de cele mai multe ori mult peste cost, iar mediile de lucru unde activăm devin un fel de pericole moderne. Dar să nu uităm că nu există succes fără sănătate, avertizează savanții. Să fii foarte ocupat a devenit o normă, iar să fii foarte ocupat, aproape o onoare. La toate acestea se adaugă condițiile de trai precare, câștigurile salariale insuficiente, lipsuri de confort elementar etc. Cercetările științifice arată că oamenii trebuie să-și stabilească niște limite în tot ce ține de programul de muncă și alte preocupări existențiale. Aceasta ar asigura o eficiență și o productivitate mai mare la serviciu, dar ar asigura și un confort al forului interior, de care depinde, în primul rând, sănătatea psihică a fiecăruia dintre noi.
Problema soluționării sănătății psihice a fost cercetată zeci de ani de un grup de cercetători de la Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie, până nu demult, al Academiei de Științe a Moldovei, sub egida academicianului Teodor Furdui, academicianul fiind fondatorul unei noi direcții științifice – sanocreatologia.
Grupul de lucru, constituit din acad. Teodor Furdui, dr. conf. Valentina Ciochină, dr. conf. Vlada Furdui, dr. conf. Aliona Glijin, dr. conf. Valeria Vrabie, dr. hab. conf. Vladimir Șeptițchi au lansat, la 22 martie 2019, Monografia „Sănătatea psihică. Psihosanocreatologia. Necesitatea societății în dezvoltarea ei”. Acesta este cel de-al doilea volum al Tratatului „Bazele științifice și practice al sanocreatologiei”, consacrat dezvoltării unei noi direcții științifice a sanocreatologiei – psihosanocreatologia, destinată să elaboreze bazele științifice și practice al creării și menținerii dirijate a sănătății psihice.
Evenimentul de lansare a fost găzduit de Biblioteca Științifică (Institut) „A. Lupan”, la care au fost prezenți nume sonore din știință, dar și personalități ai vieții publice, membri ai AȘM, directori ai institutelor de cercetare, rectori, prorectori, șefi de catedra ai universităților, demnitari de stat, parlamentari, consilieri, persoane interesate din domeniu.
Lansarea a fost moderată de dr. Valentina Ciochină, ex-director al Institutului de Fiziologie și Sanocreatologie și coautor al Tratatului, care a ținut să mulțumească tuturor pentru că au dat curs invitației de a fi prezenți la lansarea unui volum despre sănătatea psihică, care este rodul unei munci asidue de zeci de ani, or, oamenii a trebui să fie conștienți de faptul că presiunile la care suntem supuși zilnic din cauza unor responsabilități prea importante și amploarea stresului la care sunt supuși, pot conduce la riscul afectărilor de sănătate nu doar fizică, dar mai ales psihică.
Prezentarea volumului a fost făcută de acad. Teodor Furdui, dar nu înainte ca savantul să-și exprime cele mai sincere sentimente de recunoștință în nume personal, dar și al coautorilor pentru onoarea care a fost acordată echipei de cercetători prin prezența la eveniment, lucru ce în mare măsură îi „tonifică”, dar este și un semn de apreciere a activității științifice. Subliniind scopul lansării volumului, acad. Furdui a menționat: „În primul rând, ca să convingem societatea, oamenii de stat, politicienii că în situația și condițiile în care se găsește astăzi Academia și fostele institute ale ei, știința autohtonă rezolvă probleme care merită nu doar susținute de dumnealor, dar care fac cinste acestei țări și eu aș considera ca aceste rezultate trebuie să fie aduse la cunoștință lor”. Acad. Furdui a exprimat cu regret că această prezentare se realizează într-o perioadă foarte dificilă pentru știința contemporană a țării noastre, în perioada când de fapt are loc reducerea cadrelor științifice și nu exclude că aceasta va fi o etapă definitivă de distrugere a științei. Discursul de prezentare omul de știință și l-a început cu afirmarea unor adevăruri fundamentale care sunt apreciate de toți, cu titlu special subliniind că „sănătatea este cel mai prețios patrimoniu a fiecăruia dintre noi și sănătatea nu se vinde și nu se cumpără”.
Acad. Teodor Furdui a precizat că în volum sunt prezentate bazele științifice și căile de formare și menținere dirijată a sănătății psihice, în special: argumentarea actualității problemei sănătății psihice; analiza viziunilor actuale referitor la psihic și sănătatea psihică; conceptele noi despre fenomenele „psihicul” și „sănătatea psihică”; informația privind factorii, care determină starea sănătății psihice; fenomenul creativității, ca forță motrice a progresului tehnico-științific și evoluției societății contemporane; premisele, condițiile și căile de formare și menținere dirijată a sănătății psihice; clasificarea nivelelor de sănătate psihică; algoritmele de determinare a diferitor nivele de sănătate a acesteia; precum și prezentate dovezi referitor la soluționarea problemei sănătății psihice prin crearea și menținerea dirijată a ei. La finele prezentării, savantul a exprimat speranță că această știință, reieșind din actualitatea și semnificația ei, va fi plasată printre cele mai prestigioase științe contemporane. „Vreau să închei cu aceea că nici banii, nici medicamentele, nici credința în miracol nu va crea sănătatea, numai psihosanocreatologia poate să ajute să stopați degradarea psihică și menținerea acelui nivel de care posedați”, a afirmat academicianul.
„Este o oportunitate să discutăm poate despre cea mai importantă problemă a civilizației noastre - sănătatea, și asta pentru că, dacă avem sănătate, noi muncim, creăm, rezistăm și viceversa, dacă nu este sănătate, practic, noi suntem neputincioși. Acad. Furdui a plecat la finele anului 2012 din conducerea Academiei, dar revenind la institut a promis că va lucra asupra bazelor științifice și practice ale sanocreatologiei și iată vedem rezultatele – trei ani în urmă a apărut primul volum și astăzi, volumul II, „Psihosanocreatologia”, a remarcat președintele interimar al AȘM, acad. Ion Tighineanu. Domnia Sa a menționat că abordarea cu care vin autorii acestei monografii și acestor două volume care a văzut lumina tiparului, este o abordare nouă și ea este importantă pentru a înțelege că situația în care trăim și activăm se schimbă foarte repede, și se schimbă sub influența activității omului. „Noi trebuie să ne adaptăm la aceste noi situații, în primul rând, ca să ne păstrăm sănătatea și să ne ajustăm, să creăm sănătatea ca să corespundem acelor noi cerințe pe care mediul ni le impune”, a subliniat acad. Tighineanu, adresând felicitări autorilor care au muncit foarte mult, venind cu soluții la o problemă care atinge pe fiecare dintre noi, fiindcă sănătatea este într-adevăr patrimoniul cel mai de preț. Președintele interimar le-a dorit succes pentru următoarele volume.
La evenimentul de lansare a fost prezent acad. Vladimir Hotineanu, care a menționat că lansarea acestei monografii este de o importanță deosebită, fiindcă trăim timpuri complicate și nu doar din punct de vedere al sănătății, dar în special al sănătății psihice. „La noi în țară problema privind sănătatea mentală este problema cea mai stringentă, în general, sănătatea ca și categorie medicală este profund studiată de către acad. Furdui și într-adevăr ea este multidisciplinară și foarte bine s-a gândit că acest Tratat de sanocreatologie să fie în mai multe volume”, a specificat acad. Hotineanu, felicitând echipa de cercetători, condusă de acad. Teodor Furdui, care a depus o muncă deosebită și au adus un produs științific de o valoare inestimabilă. Pentru doctori lucrarea va avea o șansă deosebită, consideră savantul, iar ce este important ca aceasta să fie citită și de pedagogi, psihologi, fiindcă astăzi această specialitate de psiholog ocupă un rol deosebit în educație, în special, în școli.
La ideea dlui acad. Hotineanu s-a raliat și acad. Gheorghe Țîbîrnă care a ținut să precizeze că acest tratat este unul fundamental, iar acad. Teodor Furdui și-a dedicat întreaga viață acestor cercetări. „Psihosanocreatologia, din punct de vedere medical, este un element foarte important la orice persoană, individual. Consider că lucrarea aceasta în viitor va arăta nu doar elementul psihic, dar eu gândesc că și cardiologia, oncologia au toate direcțiile care pot fi dirijate. Eu mă raliez aprecierilor antevorbitorilor și-l felicit pe dl acad. Furdui cu această biruință a sa și a colectivului său”, a punctat acad. Gheorghe Țîbîrnă.
„Sunt foarte bucuros că în această sală sunt foarte multe persoane care reprezintă diferite specialități, aceasta vorbește despre faptul că noi nu suntem indiferenți de ceea ce se întâmplă în știință”, a spus acad. Mitrofan Ciobanu. Cu referire la lucrare, savantul consideră, totuși, că cel mai mare dușman al sănătății omului este însuși omul. „Noi singuri ne autodistrugem și cred că cel mai prețios în acest studiu este ce să facem ca să nu fim dușmanul nostru propriu”, a menționat acad. Ciobanu, felicitând colectivul cu cea de-a doua biruință, dorindu-le succes autorilor și în realizarea într-un viitor apropiat și a altor lucrări fundamentale la acest subiect important.
În luarea sa de cuvânt, acad. Mircea Bologa a ținut să remarce constelația de autori care a muncit la elaborarea unei lucrări fundamentale, dar și ora astrala a cercetătorilor, or, editarea unei lucrări de asemenea anvergură este și o bucurie a efortului comun al echipei. „Eu cred că trebuie să apreciem la justa valoare această lucrare și munca colectivului”, a menționat acad. Bologa, exprimând admirație colectivului de autori, dar și doleanța ca proximele volume să fie ilustrate și cu pozele acestora. Timpul trece repede, spune academicianul, tinerețea și sănătatea sunt trecătoare, deși ne-am dori să rămânem mereu tineri și frumoși, se mai schimbă numele de familie și nu se va ști cine sunt autorii, imaginea, însă, este altceva. În context, acad. Bologa a lansat chiar și o propunere, ca viitorul volum să fie dedicat menținerii frumuseții și tinereții, în speranța că lansarea acestuia va fi onorată de aceeași prezență.
Despre importanța lucrării și direcției științifice noi a vorbit și acad. Aurelian Gulea. „Eu cred că este importantă această direcție prin faptul că ea ne vizează pe noi, pe oameni, iar acad. Furdui a prezentat aceste teorii și tot ce a elaborat la diferite congrese, unde au fost înalt apreciate”, a opinat acad. Gulea. Savantul consideră că lucrarea este una foarte serioasă și își va găsi cititorii atât printre studenți, cât și profesori.
Pe marginea apariției editoriale, dar și a personalității complexe a academicianului Teodor Furdui, s-au pronunțat și academicienii Boris Gaina, Ion Guceac, prof. univ. Aurelia Crivoi, USM, prof. univ. Lora Moșanu, prorector al Universității de Stat din Tiraspol, cu sediul la Chișinău ș.a.
Monografia „Sănătatea psihică. Psihosanocreatologia. Necesitatea societății în dezvoltarea ei” a apărut la Editura Tipografia AȘM, Chișinău, 2018 cu un tiraj de 300 exemplare.
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM
|