Adunarea Generală a Secției științe sociale, economice, umanistice și arte a AȘM l-a propus, cu o majoritate de voturi, pe acad. Ion Tighineanu candidat pentru funcția de președinte al AȘM

2019-03-13
 

La 12 martie 2019, a fost convocată Adunarea Generală în cea de-a treia secție de științe a AȘM - Secția științe sociale, economice, umanistice și arte a AȘM. Ședința urma să fie prezidată de dr. hab. Aurelian Dănilă, membru al Secției, adjunct-conducătorul Secţiei, dată fiind demisia vicepreședintelui AȘM, acad. Ion Guceac. Adunarea Generală a propus însă ca ședința să fie condusă de un membru titular. Prin vot unanim, președinte al Adunării Generale a secției a fost desemnat acad. Grigore Belostecinic. Academicianul a mulțumit membrilor Adunării Generale pentru încrederea acordată de a prezida întrunirea, după care a făcut publică agenda ședinței, chestiunea principală de pe agendă fiind cu privire la înaintarea candidaților din partea secției la funcţia de preşedinte al AȘM.

Adunarea Generală a propus doi candidați la funcția de președinte al AȘM. Prima propunere a fost făcută de acad. Alexandru Roșca, care s-a pronunțat pentru candidatura acad. Ion Tighineanu, actualmente, președinte interimar al AȘM. În discursul său de susținere, acad. Roșca a evocat complexitatea personalității academicianului Ion Tighineanu, remarcând rezultatele activității sale științifice și promovarea platformei de cercetare atât în țară, cât și în plan internațional. Acad. Roșca i-a conturat candidatului favorit portretul unui savant desăvârșit, care își onorează destinul prin aportul maxim la dezvoltarea științei, cu o multitudine de lucrări șiințifice, cărți, articole, descoperiri în domeniul nanotehnologiilor, dar și al unui manager iscusit, aspect ce îl recomandă plenar la această funcție responsabilă.
 
Acad. Valeriu Pasat a fost cel de-al doilea candidat propus la funcția de președinte al AȘM. Pledoariile în favoarea acad. Pasat au fost expuse de acad. Andrei Eșanu, m.c. Demir Dragnev și dr. hab. Constantin Manolache.
 
„Eu propun candidatura dl acad. Pasat, fiindcă este un om cu multă experiență, care întrunește toate calitățile de bun conducător și manager. Are și caracter și tărie de a pune și de a rezolva problemele și poate sta de vorbă altfel, fiindcă avem nevoie de oameni noi care să stea de vorbă cu cei din structurile înalte de stat și parlamentare. Eu cred că el o să îndreptățească încrederea noastră și noi trebuie să avem și din partea noastră o candidatură. Noi, istoricii, avem în activitatea noastră un principiu fundamental, de bază, de care ne diriguim în activitatea noastră academică, științifică, ca ceea ce facem, ceea ce cercetăm, concluziile pe care le tragem, să fie obiective”, a spus în pledoaria sa acad. Andrei Eșanu.
 
În termeni apreciativi, exprimând tenacitatea și capacitățile de savant, dar și de manager, a vorbit și m.c. Demir Dragnev. „Dl Pasat îmbină foarte bine știința cu lucru administrativ, el nu a întrerupt niciodată activitatea cu institutul, totdeauna s-a ținut de știință, dar știe să conducă instituții foarte responsabile. Eu consider că, dacă dumnealui va fi ales, el va fi acela care va aduce înapoi, aici, secția noastră, secțiile fundamentale”, a declarat în cuvântul său de recomandare m.c. Demir Dragnev.   
     
Acad. Valeriu Pasat s-a bucurat și de aprecierea și considerația dr. hab. Constantin Manolache care  a menționat: „Eu personal cunosc activitatea de manager a dl acad. Pasat. Dumnealui are un stil de administrare elevat, bazat pe practică și bazat pe aplicarea urechii la ceea ce spun subalternii. Dumnealui este primul ministru civil într-o armată de militărie care a găsit posibilitatea atunci când a venit într-o efervescență în cadrul Ministerului Apărării, am simțit pe propria piele, cum dlui a reușit să calmeze spiritele, să creeze o atmosferă de lucru normală, pentru toată lumea, inclusiv, pentru mine. Dl acad. Pasat are pregătirea necesară diplomatică care o să-i permită să discute la toate nivelele, în așa fel încât Academia să revină, probabil și posibil, la ceea ce a fost cândva. De aceea, eu, din partea noastră, a celor care nu suntem academicieni, propun să fie susținut dl acad. Pasat”.       
 
Acad. Valeriu Pasat a mulțumit acad. Andrei Eșanu, m.c. Demir Dragnev și dr.hab. Constantin Manolache pentru recomandare și frumoasa caracterizare pe care i-au făcut-o în expunerile dumnealor, pentru apreciere și susținere, lucru ce îl onorează. În acest sens, candidatul Pasat a declarat că este gata să participe la concursul de alegere a președintelui AȘM,  să-și depună toate cunoștințele pe care le-a acumulat pe parcursul mai multor ani, ca și conducător al multor instituții, ca savant care cunoaște din interior problemele AȘM, cu o singură condiție.  „Alegerea este ca o sărbătoare pentru toți, dacă e o alegere frumoasă. Nu trebuie ca să ne alegem nouă conducător, dar să găsim formula și modalitatea de unire între noi, fiindcă suntem dezbinați. De aceea, voi participa la acest concurs, cu condiția că el va fi transparent”, a declarat acad. Pasat, făcând totodată trimitere și la unele prevederi din statut care, în opinia academicianului, îngrădesc sau limitează drepturile altor pretendenți de a candida la această funcție.
 
Exprimând gratitudine repetată celor care l-au recomandat, acad. Valeriu Pasat a specificat: „Vă mulțumesc la toți pentru susținere și apreciere, dar eu astăzi refuz să particip la acest spectacol. Stimați membri ai secției și membri ai Academiei, noi trebuie să ținem cont și de altceva. Academia de Științe a Moldovei este o instituție publică de interes național, autonomă și independentă de autoritățile publice. Noi suntem politizați și am spus câțiva ani în urmă, dacă nu se va opri politizarea în Academie și nu se va opri corupția, Academia va dispărea. Eu sunt gata să pun umărul, dar hai să facem așa cum scrie la carte. De aceea, vă mulțumesc, dar eu nu particip la acest spectacol care din start se știe cine și cum o să câștige. Repet încă odată, accept să particip la un concurs transparent, fără implicarea politicului”, a declarat la finele discursului său cel de-al doilea candidat, acad. Valeriu Pasat.
 
Prin urmare, în buletinele de vot a fost introdus numele unui singur candidat, cel al acad. Ion Tighineanu. Adunarea Generală a decis ca votul să fie secret. Comisia de numărare a voturilor a fost constituită din trei membri – dr. hab., prof. Valeriu Cușnir, dr. hab. Alexandru Stratan și dr. hab. Dragoș Cimpoieș. În rezultatul votului secret exprimat, din cele 25 de buletine extrase din urna de vot, candidatura acad. Ion Tighineanu a acumulat 17 voturi pro. Împotrivă s-au pronunțat 7 persoane. Un buletin de vot a fost declarat nevalabil.
 
Decizia Adunării Generale a Secției științe sociale, economice, umanistice și arte a AȘM: În rezultatul votului secret, în vederea participării la concursul pentru ocuparea funcției de președinte al AȘM, se recomandă academicianul Ion Tighineanu.
 
Amintim că acad. Ion Tighineanu a fost recomandat drept candidat la funcția de președinte al AȘM și în cadrul Adunării Generale a celorlalte două secții de științe ale AȘM, convocate la 4 și, respectiv, 6 martie curent.
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM