Noi membri ai Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte din Salzburg (Austria)

2019-03-06
 

Una dintre cele mai importante Academii de pe Bătrânul Continent – Academia Europeană de Ştiinţe şi Arte (European Academy of Sciences and Arts) cu sediul în Salzburg (Austria), care are în componenţa sa savanţi şi oameni de cultură de pe toate continentele, inclusiv 32 de laureaţi ai Premiului Nobel, în cadrul Sesiunii Plenare, care şi-a desfăşurat lucrările în perioada 1-2 martie 2019, a cooptat şi o serie de noi membri.

Între aceştia se numără şi trei reprezentanţi din Republica Moldova: academicianul Ion Bostan, director al Centrului Naţional de Ştiinţe Tehnologice, la secţia ştiinţe tehnice, academicianul Nicolae Dabija, scriitor, – la secţia literatură  şi artistul plastic Tudor Zbârnea, director al Muzeului de Arte din Republica Moldova – la secţia arte.
 
Diplomele de înaltă apreciere au fost înmânate noilor membri de către Domnul Felix Unger, preşedintele Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte, în cadrul Şedinţei Festive din 2 martie.
 
Menţionăm, de asemenea, că membri ai prestigioasei instituţii academice europene au mai fost aleşi şi distinse personalităţi din România – medicul Mircea Beuran, cosmonautul Dumitru Prunariu, criticul de artă Radu Varia şi scriitorul Ion Deaconescu, membri de onoare ai Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova.
 
Totodată, academicianului Nicolae Dabija i s-a înmânat şi Diploma de Membru Titular al Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere din Paris, în care a fost ales în 2018, romanul său „Tema pentru acasă” (Devoir à rendre), tradus recent şi în germană, bucurându-se de succes în Franţa, unde a cunoscut două tiraje în anul 2015.
 
La întrebarea ce semnifică pentru acordarea acestor importante titluri, scriitorul Nicolae Dabija a răspuns: „Ştiinţele şi artele, inclusiv literatura, apropie popoarele, anulând graniţele politice care mai despart o parte din Europa de altă parte a ei. Ele sunt adevăratele cărţi de vizită ale ţărilor, indiferent de întinderile acestora pe hartă. Cred că cel mai plin de semnificaţii este faptul că de la cele mai înalte tribune academice ale Europei a fost rostit numele Republicii Moldova”.
 
Precizăm, în context, că în decembrie 2014, şase savanţi, personalități notorii din Republica Moldova - Ion Bostan, Mihai Cimpoi, Eugen Doga, Teodor Furdui, Valeriu Rudic, Aurelian Dănilă - au devenit membri de onoare ai Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte.
 
Academia Europeană pentru Ştiinţe şi Arte este cel mai înalt for ştiinţific european, fondată la Salzburg, Austria, în 1990 şi reprezintă expresia unităţii spirituale a Europei, precum şi a ştiinţei interdisciplinare şi artei la nivel european. Forul academic numără 1500 de personalităţi, în cadrul a şapte secţii: Ştiinţe Umaniste; Medicină; Artă; Ştiinţe Naturale; Ştiinţe Sociale, Economice şi Juridice; Ştiinţe Tehnice şi ale Dezvoltării şi Religiile Lumii.
 
Academia Europeană de Ştiinţe şi Arte are 12 protectori, 50 de senatori, iar din corpul academic fac parte 29 de laureaţi ai Premiului Nobel.
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM