„Doresc ca Academia să crească, să se dezvolte și să ajungă la 100 de ani”

2018-12-29

A mai trecut un an. Un an cu realizări și succese, cu împliniri şi eşecuri, cu provocări și încercări, un an cu trăiri intense pentru unii, un an plin de semnificaţii sau regrete pentru alţii. Aşa sau altfel, anul 2018 pleacă în istorie, dar nu oarecum. 2018 va rămâne pentru comunitatea academică anul care a marcat Academia de Științe într-un mod aparte. E de bine, e de rău, cu certitudine, timpul le va rândui pe toate, le va așeza pe toate la locul lor, fie că au fost provocări, fie oportunităţi, important e să nu dispară speranța, credința, or, fără aceste virtuți, nu putem vorbi de un viitor demn pentru țară, pentru noi și urmașii noștri.

Care anume a fost ecoul acestui an care iată s-a scurs? Cum au făcut față oamenii de știință acestui an cu grele încercări pentru ei, pentru corpul academic, pentru comunitatea științifică și pentru Academie în general? Cum va rămâne acest an în memoria lor, ce griji și preocupări îi copleşesc? Cu ce speranțe și așteptări pășesc în 2019? Ce semn de întrebare este pus în fața omului de știință și Academiei, am încercat să aflăm dintr-o „anchetă”, pe care o realizăm, tradiţional, la fiecare sfârşit de an.
Consemnare:
Eugenia Tofan,
 Serviciul de Presă al AȘM
 
2. Eugen Doga.jpgAcademician Eugen DOGA           
Iubiți academicieni, dragi colegi,      
fie ca anul care ne vine, 2019, fără acte de viză (așa e la dânșii) din partea Academiilor din toată lumea, Academiei de Științe a Moldovei, să-l întâmpinăm cu tradiționalul nostru LA MULȚI ANI și chiar să-i conferim titlul de membru de onoare al Academiei! Acest An să ne aducă sănătate, succese, bucurii, armonie în sufletele noastre zbuciumate și în societatea aceasta dezbinată, noi descoperiri în tainele naturii prin Nano- și Hiper-tehnologii, cu imnuri și melodii de dragoste ca s-l îmblânzim pe acest novice pentru o viață frumoasă, împlinită, rodnică și decentă.
Fericire și dragoste în familiile voastre și în marea familie a savanților.
Vă îmbrățișez, La mulți ani !

Viorel Prisacari.jpg
Membru corespondent Viorel PRISĂCARI, vicepreședinte AȘM       
În Noul An urez sănătate, numai bine, succese, bucurii în familie, fericire tuturor!           
Doresc foarte mult ca Academia de Științe, din anul viitor, să prindă din nou aripi, așa cum a zburat mulți ani, era văzută, frumoasă, respectată, să aibă o imagine bună atât pentru comunitatea științifică, cât și pentru toată societatea. Toată lumea se bucura de Academie. Eu cred foarte mult în Academie și consider că este un simbol al națiunii noastre, ea trebuie păstrată, îmbogățită. Mi-am dorit foarte mult și sper ca anume așa să fie. La Mulți Ani tuturor și ne vedem cu bine în anul 2019! 
 
Boris gaina.jpgAcademician Boris GAINA           
Suntem fericiți să le urăm La Mulți Ani colegilor noștri din întreaga comunitate științifică, îndeosebi, cea agroalimentară, cu prilejul Anului Nou 2019. Făcând retrospectiva anului 2018, menționez cu satisfacție rezultatele institutelor de profil, Universității Agrare de Stat din Moldova, care au obținut multiple distincții naționale și internaționale pentru hibrizi de plante, pentru crosuri de animale, pentru tehnologii inovaționale, pentru utilaj tehnologic elaborat, construit și tirajat la Mecagro. Cu alte cuvinte, petrecem 2018 cu satisfacția că ne-am realizat, în măsura în care condițiile economice, sociale și politice ne-au permis acest lucru.   
Pășesc în anul 2019 cu gândul să aducem Academiei de Științe imaginea pe care o merită cu adevărat, inclusiv corpul academic. Vin cu gândul să mobilizăm acei 45 de doctori habilitați și doctori aleși, să vină în familia noastră și să fim o familie unită de cercetători, savanți, inventatori. Mai vin cu gândul ca în țara noastră să se instaureze o ordine în beneficiul poporului nostru. Întru realizarea vectorului nostru de integrare europeană doresc să moștenim pentru copiii și nepoții noștri o societate europeană culturală, intelectuală avansată. Și nu în ultimul rând, aș dori ca cei din jur, de la serviciu, de la Academie, de la Universitatea Tehnică,  de la Institutul de Horticultură, de acasă, copiii, nepoții să-l vadă pe bunel tot atât de activ și neastâmpărat cum a fost până acum.

3 Andrei Ursu.jpg
Academician Andrei URSU           
Noi toți trăim și existăm cu o oricare speranță. Sper să nu se mai repete ceea ce s-a întâmplat în ultimul timp. Sper că Academia o să fie recunoscută, societatea, conducerea o să înțeleagă că grupul acesta de oameni care toată viața au acumulat informație, au muncit, au făcut știință trebuie să fie respectați. Dacă conducerea nu o să ia în considerație acest lucru, noi nu putem să pretindem că suntem în Europa.         
Eu le doresc oamenilor de știință să aibă sănătate și posibilitatea să facă ceva în domeniile în care pretind că au pricepere, că au intenția și dorința să facă ceva, fiindcă nu toți au posibilitatea de a acumula informație, de a face știință.
 
3 Andrei Ursu.jpg
 
Academician Alexei SIMAȘCHEVICI     
Eu peste șase luni, dacă ajung cu bine, voi face 90 de ani. Doresc ca toți să depășească vârsta asta. Doresc ca Academia să crească, să se dezvolte și să ajungă la 100 de ani, asta eu cred că este o urare foarte bună. Eu nu pretind să fiu prezent, însă eu doresc să ajung peste jumate de an la 90 și toată lumea să vină aici.   
       
5 Gheorghe Mustea.jpg
Academician Gheorghe MUSTEA                       
Dragi concetățeni, dragi oameni ai acestui neam și ai acestui plai, ai acestui plai atât de frumos, atât de armonios, un plan care parcă emite sonorități muzicale, care parcă cântă. De ce zic aceste cuvinte?Eu sunt compozitor, eu compun, dirijez și interpretez muzică și vreau să vă spun că muzica pe care o compunem noi, compozitorii, nu sunt doar sunete frumoase, ea este expresia vieții noastre, a locului unde providența ne-a așezat ca să ne ducem existența. Și iarăși, de ce zic aceste cuvinte, ca să vă îndemn să iubiți muzica, s-o ascultați, s-o cântați în măsura posibilităților, căci muzica este armonie, este lumină, este iubire.„A cânta înseamnă a iubi”, zicea geniul muzicii noastre, George Enescu, iar filosoful Nietzsche zicea: „Fără muzică viața ar fi fost o greșeală”.
Vă felicit cu ocazia sărbătorilor de iarnă și vă doresc prosperitate, sănătate, fericire și iubire. La mulți ani, dragi prieteni.          

6 Ion Corcimaru.jpgMembru corespondent Ion CORCIMARU         
Acest an, 2018, a fost unul cu succes. Am avut și o aniversare, dar pentru mine nu a fost chiar cu mare bucurie, pentru că se adaugă anii (a surâs). Pentru noi, medicii, toate activitățile sunt la fel. Noi muncim și avem rezultate bune, e mai greu atunci când nu sunt suficiente medicamente în țară, cât privește profilul nostru. Sperăm că anul care vine va fi unul mai bun, mai prosper, iar noi, medicii, să facem și mai mult și să activăm cu plăcere în slujba pacienților noștri. Dorim tuturor sănătate și La Mulți Ani!  
 
7 Vasile Babuc.jpgMembru corespondent Vasile BABUC    
Anul 2018 a fost ca la un pensionar, cu bune și cu mai puțin bine. Aștept ca anul 2019 să fie un an mai bun, să fie cât mai bine pentru noi și pentru țară. Și pentru că avem tangența cu domeniul agriculturii, doresc să fie an bun, pentru că Republica Moldova este țară agrară și acest domeniu este foarte important. Doresc ca oamenii să fie mai atenți, mai respectuoși, să nu se învrăjbească. Iar Academiei îi urez să-și întărească zi de zi poziția, să se consolideze oamenii de știință, să progreseze știința Republicii Moldova, măcar în domeniul agriculturii, pe care îl consider strategic pentru țara noastră.
 
8 Eleza Zubcov.jpgM.c. Elena ZUBCOV,șef Laborator Hidrobiologie și Ecotoxicologie, Institutul de Zoologie
Suntem în preajma Anului Nou,  pentru mine și un an jubiliar. Eu mă bucur pentru succesele obținute în anul trecut, în care am muncit mult și cu succes. Am obținut două proiecte internaționale, a fost acceptat un concept, am inițiat trei proiecte noi. Activez într-un colectiv cu care mă mândresc,  am o familie care este cea mai buna din lume. Mă uit înainte cu speranţă și sentimentul  de recunoştinţă! Speranţa și recunoștința sunt cele care ne bucură și ne salvează atât în vremurile bune, cât și în cele mai puțin bune. Din copilărie sunt convinsă, că dacă trăiești și te bucuri de viață,vremurile grele te ocolesc.          
Vă doresc un An Nou plin de bucurii, succese şi împliniri! 
La Mulţi Ani plini de viață și bunăvoință!”