Compozitorul Eugen Doga a primit Premiul Euro CentenArt, alături de 10 personalități marcante care au promovat cultura română și spiritul identitar în Europa

2018-12-11
 

 Eugen Doga: „Voi pleca de aici cu multă încărcătură spirituală pe care o voi duce cu mine și o voi preface în note muzicale. Vă mulțumesc mult pentru această înaltă apreciere. Cred că este cel mai prestigios. Le am pe toate posibile în spațiul național, dar acesta fa fi ca un desert la sfârșit, cel mai dulce”

Compozitorul-academician Eugen Doga a deschis luna decembrie a acestui An Centenar cu un nou succes, cu o nouă cucerire. După o realizare de mare angajament a oratoriului „Unirea cea Mare”, pus în premieră absolută, în scena de la Craiova, De Ziua Marii Uniri, maestrul vine să ne bucure cu Premiul Euro CentenArt, pe care l-a primit de rând cu 10 personalități ale culturii și artei române din diaspora care au promovat cultura română și spiritul identitar în Europa diversității și a valorii 2018.

Gala Euro CentenArt a avut loc la 7 decembrie 2018, în Sala Perpessicius a Muzeului Național al Literaturii Române din București, acesta fiind un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și selectat de Comisia interministerială dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 2018. Valoarea premiului constituie 10 000 de lei românești.
 
Juriul a fost compus din cinci personalități ale culturii române: acad. Eugen Simion (președinte), prof. univ. dr. Silviu Angelescu, conf. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române din București, scriitoarea și actrița Ioana Craciunescu, scriitorul Cristian Teodorescu.
 
O zi fastuoasă! Le-a spus laureaților și invitaților scriitorul Dan Mircea Cipariu, sufletul și motorul evenimentului, din Sala Perpessicius a Muzeului Național al Literaturii Române din București, care a exprimat onoarea să prezinte Gala Euro CentenArt, avându-l ca invitat special pe muzicianul Marius Mihalache cu trupa sa care a susținut un recital de toată frumusețea prin profunzimea interpretării unor creații românești.
 
Prezentarea maestrului Eugen Doga a fost prefațată de sonurile inconfundabile ale muzicianului Marius Mihalache și trupa sa, opera sa muzicală fiind aplaudată minute în șir, drept pentru care compozitorul i-a felicitat și le-a mulțumit. Compozitorul Eugen Doga a mărturisit că acest premiu l-a surprins foarte mult și nu atât premiul în sine, cât semnul despre aceste premiu și faptul că a fost selectat de rând cu alte 10 somități care sunt parte componentă a spiritului acelui românesc, care este cu mult mai prețios, în opinia sa, decât aceste spații geografice. „Eu nu am avut această fericire de a face școala românească. M-am născut în alte spații geografice și în alt spațiu spiritual și chiar politic. Să știți că eu voi fi consecvent la normele simțirii. Sunt multe lucruri care ne bucură când ne întrunim și eu sunt foarte bucuros că sunt aici, că ne vom cunoaște. Cineva spunea: ca să iubești trebuie și să cunoști. Iată că noi ne vom cunoaște și sigur ne vom iubi mai mult, decât până acum. Avem atâtea perle spirituale împrăștiate în toată lumea, dar nu le cunoaștem”, a spus compozitorul, apreciind ca binevenită frumoasă inițiativă a inimosului Dan Mircea Cipariu, în contextul marelui eveniment istoric al Centenarului Marii Uniri.
 
Artistul a mulțumit prestigiosului juriului, constituit din nume de referință ale culturii române, exprimând, cu titlu special, cuvinte de gratitudine academicianului Eugen Simion, reputat critic și istoric literar, eseist, editor, un mare intelectual al contemporanietății, care cu siguranță a avut un cuvânt greu de spus atunci când veni vorba de selectarea numelui Doga, în constelația marilor personalități laureate ale Premiului Euro CentenArt, slectat și premiat cu o ocazie atât de importantă – 100 de ani de la Marea Unire. „Voi pleca de aici cu multă încărcătură spirituală pe care o voi duce cu mine și o voi preface în note muzicale. Vă mulțumesc mult pentru această înaltă apreciere și pentru alegerea Dumneavoastră. Am marea onoare de a primi acest premiu. Cred că este cel mai prestigios. Le am pe toate posibile în spațiul național, dar acesta fa fi ca un desert la sfârșit, cel mai dulce. Vă mulțumesc mult”, a spus compozitorul.
 
„Doamnelor și domnilor, ascultându-vă, mi-am dat seama că juriul a fost corect și inspirat. Nu mă dezic de juriu. În afara de doamna Leontina Văduva, pe care o știu de la televizor, vă cunosc pe toți. Toți sunteți niște oameni de succes în culturile în care v-ați instalat și de aceea dincolo de respectul meu vă și iubesc. Îmi plac oamenii de succes, românii de succes. Noi românii avem o vocație a arătării, ca să arătăm muzica noastră, poezia noastră și să ne jeluim doina românească care este una din cele mai frumoase”, a remarcat academicianul Eugen Simion, președintele juriului. Academicianul a menționat că printre premianți sunt câțiva scriitori pe care îi stimează enorm și că ei au reușit unde se reușește greu. „Franța, care e cea mai permisivă dintre țările latine este și cea mai dificilă, când este vorba de succes-ul literar. Vă amintiți ce dramatică este confesiunea lui Cioran când spune că a renunțat la limbă și că astfel renunți la o anumită identitate?”, a precizat omul de cultură. Vorbind despre hotarele literaturii române, despre ce se întâmplă cu scriitorii care au plecat și înainte de 90, și după 90, savantul a relevat că dacă au scris bine aparțin culturii române. Cine se exprimă în alte culturi și are valoare, aparține ei. „V-am ascultat pe toți, ați vorbit despre faptul că nu ați renunțat la românitatea din dumneavoastră, e foarte frumos, ne place enorm. Vă felicit pentru valoarea dumneavoastră și pentru faptul că nu vă lepădați de neam. Se spune că Dumnezeu o să cheme neamurile la judecata de apoi, după locul unde s-au născut”, și-a încheiat discursul acad. Eugen Simion.
 
„Este o plăcere și o onoare să găzduim această gală. O gală pe care prietenul Dan Mircea Cipariu a imaginat-o și a pus-o în practică. Să onorăm, în măsura în care putem aceste personalități ale vieții românești din afara granițelor. Niciodată nu am crezut că România este doar între granițe și prin prezența lor aici se dovedește că România nu este doar între granițe. Atunci când am căutat să premiem am contat pe personalități care simt, gândesc și fac bine poporului român. În anul Centenarului, a face bine poporului român este cel mai important lucru”, avea să spună în intervenția sa conf. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române din București.
 
Gala Euro CentenArt este un proiect ce marchează sărbătorirea Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 2018 prin premierea a 11 personalități ale culturii și artei din diaspora română de pe cuprinsul Uniunii Europene. Premiile Euro CentenArt au fost acordate: (în ordine alfabetică): prof. Jean Askenasy, unul dintre cei mai proeminenți neurologi din lume, fondator al primului Institut de Medicina Somnului din Israel; sculptorul Florin Codre, care își leagă destinul de Franța și de România, cunoscut pentru statuile ecvestre ale lui Carol I din Călărași și București; scriitoarea Ilina Gregori, stabilită în Germania; Victor Ivanovici, profesor de legendă al Literelor bucureștene din anii 70-80, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Societăţii Scriitorilor Greci, al Societăţii Elene de Literatură Generală şi Comparată, membru fondator (şi Vicepreşedinte) al Societăţii Hispaniştilor Greci; Basarab Nicolescu, „fizician cuantic și filosof al științei, promotorul transdisciplinarității pe plan mondial și un  mare iubitor de poezie”, stabilit în Franța; Monica Săvulescu Voudouri, specialist în Sociologia emigrației, senior researcher în diferite instituții internaționale de cercetare. A publicat romane, eseuri, poezie, dramaturgie, studii de sociologie; Virgil Tănase, scriitor, traducător și regizorul de teatru; Dumitru Țepeneag, scriitor, Leontina Văduva, soprană cu o cariera scenică care a condus-o pe cele mai importante scene ale lumii; Matéi Visniec, autor a cinci volume de poezie, şase romane şi peste 50 de piese de teatru, stabilit în Franța.
 
Gala Euro CentenArt a fost înregistrată de Radio România Cultural și transmisă sâmbătă, 8 decembrie 2018.

Galerie foto
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM,
București, 7 decembrie 2018