În zilele de 6-7 decembrie 2018, la Kiev, a avut loc o serie de manifestări dedicate celebrării a 100 de ani de la crearea Academiei Naționale de Științe din Ucraina (ANSU), precum și a unui centenar de la nașterea academicianului Boris Paton, președinte al ANSU, savant recunoscut la scară mondială în domeniul metalurgiei și ingineriei materialelor.
La manifestări au participat reprezentanți din Armenia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, China, Georgia, Germania, Estonia, Kazahstan, Kyrgyzstan, Lituania, Moldova, Slovacia, SUA, precum și reprezentanți ai unor organizații internaționale, precum Asociația Academiilor de Științe Europene (ALLEA) și Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).
În cadrul ședinței festive, în luarea sa de cuvânt, prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a trecut în revistă mai multe aspecte ce țin de dezvoltarea relațiilor de colaborare dinte AȘM și ANSU, menționând și semnarea, în ianuarie 1996, a Acordului de colaborare între cele două Academii. În decursul ultimilor 10 ani, cercetătorii din Moldova și Ucraina au realizat 33 de proiecte în cadrul programelor bilaterale, acoperind cercetarea fundamentală și aplicativă din domeniile științelor naturii, inginerești, sociale și umaniste. „Voi menționa un aspect ce ține de o colaborare mai largă și anume - organizarea concursului pentru Premiile Academiilor de Științe din Ucraina, Belarus și Moldova, în conformitate cu decizia din 5 mai 1994, semnată la Chișinău de către președinții celor trei Academii”, a punctat prim-vicepreședintele AȘM. De asemenea, au fost trecute în revistă și participările comune la realizarea proiectelor europene, în particular, la Programul Orizont 2020, atât Republica Moldova, cât și Ucraina actualmente fiind țări-asociate la acest important program comunitar.
Totodată, acad. Tighineanu a exprimat cuvinte de înaltă apreciere a activității științifice și manageriale a președintelui ANSU. „Academicianul Boris Paton a demonstrat că savanții adevărați pot să trăiască, să activeze și să creeze, pentru binele țării lor și a umanității în ansamblu, mai mult de 100 de ani”, a menționat prim-vicepreședintele AȘM, mulțumind președintelui NASU pentru devotament, consacrare și contribuția de neprețuit la dezvoltarea științei globale – exemplu elocvent pentru toate generațiile mai tinere.
Cu prilejul aniversării, în numele Prezidiului Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Ion Tighineanu, a înmânat Medalia „Dimitrie Cantemir” Academiei Naționale de Științe a Ucrainei și Medalia „Nicolae Milescu Spătarul” academicianului Boris Paton.
În cadrul vizitei la Kiev, prim-vicepreședintele AȘM a participat, cu o luare de cuvânt, la ședința Consiliului științific al Institutului de Fizică a Semiconductorilor (Институт физики полупроводников), după care a întreprins o vizită în laboratoarele instituției. Acad. Tighineanu a efectuat, de asemenea, o vizită de documentare la Gradina Botanică Națională „N.N. Grishko” a Academiei Naționale de Științe a Ucrainei.
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM
|