Obiectivele proiectului:
Obiectivul fundamental al proiectului este de a identifica, prin efortul comun al celor două echipe din România şi Republica Moldova, zone care, reclamând aplicarea de bune practici europene validate în materie de dezvoltare durabilă, să se constituie în puncte de reper pentru stabilirea, în viitor, a unor teme de cercetare avansată susceptibile a atrage fonduri europene prin programe de cercetare-dezvoltare.
ETAPA I (a. 2016): PRELUAREA BUNELOR PRACTICI EUROPENE ÎN MATERIE DE DEZVOLTARE DURABILĂ
Obiectivele:
1. Stabilirea unor legături instituţionale şi interpersonale între membrii celor două echipe de cercetare şi entităţile academice implicate în proiect în calitate de parteneri.
2. Identificarea unor direcţii ştiinţifice şi de cercetare de interes comun pentru membrii celor două echipe de cercetare (din România şi Republica Moldova) în aria problemelor de dezvoltare durabilă, în vederea accesării unor viitoare fonduri din programele de cercetare dezvoltare la nivel european.
3. Identificarea şi studierea unor exemple de bune practici de durabilitate în sectoarele public şi privat din Republica Moldova şi din Uniunea Europeană (inclusiv România), cu aplicabilitate pe cele două ţări partenere în proiect.
4. Diseminarea către publicul larg şi, implicit, către mediul academic a principalelor repere ale activităţilor şi rezultatelor proiectului prin intermediul vizitelor de lucru şi a unor articole pe paginile web și in presă.
ETAPA II (a. 2017): ANALIZA MODULUI ÎN CARE BUNELE PRACTICI EUROPENE SE TRANSFERĂ ÎN ROMÂNIA
Obiectivele:
1. Stabilirea bazelor unui parteneriat bilateral ca suport pentru activităţi de cercetare de interes reciproc între echipe complementare mixte din România şi Republica Moldova, în vederea accesării unor viitoare fonduri din programele de cercetare-dezvoltare la nivel european prin efectuarea a 3 vizite de stagiere si participări la diverse manifestări științifice în Romania.
2. Organizarea unui workshop si a unei mese rotunde în cadrul INCE în scopul identificării unor zone de interes comun, pentru Romania şi Republica Moldova, în care implementarea unor practici europene validate este de natură să contribuie la o reuşită a dezvoltării durabile pentru ambele părţi.
3. Publicarea în comun a 4 publicații științifice de specialitate în domeniu în reviste internaţionale şi/sau culegeri ştiinţifice.
4. Se vor studia bunele practici de atragere a fondurilor structurale în România.
ETAPA III (a. 2018): IDENTIFICAREA PERSPECTIVELOR DE PROMOVARE A DEZVOLTĂRII DURABILE ÎN ROMÂNIA ȘI ÎN REPUBLICA MOLDOVA
Obiectivele:
1. Se vor crea oportunităţi de extindere a parteneriatului prin viitoarele proiecte cu finanţare europeană.
2. Se vor publica în bazele de date internaţionale cotate 1articol în colaborare și o monografie editată în cadru INCE.
3. Se va participa la diverse manifestări științifice cu prezentări comune pe tema proiectului.
Se va elabora un studiu privind identificarea perspectivelor de promovare a dezvoltării durabile în Republica Moldova
Termenul executării:
01 august 2016-31 august 2018
|