Raport sumar pe rezultatele proiectului ”Substituirea aditivilor alimentari sintetici cu componenţi bioactivi extraşi din resurse naturale regenerabile”

2018-11-15

Obiectivele proiectului:

Obiectivul general al proiectului este în valorificarea complexă a resurselor şi deşeurilor agricole în scopul realizării unor produse sanogene, îmbogăţite cu antioxidanţi, substanţe cu molecule sensibile al cãror efect biologic depinde de condiţiile de fabricaţie şi păstrare a alimentelor, cât şi de cele din tractul gastro-intestinal. Obiectivele implică evaluarea influenţei parametrilor de compoziţie a matricelor alimentare asupra activităţii antiradicalice şi antimicrobiene a acestor extracte, inclusiv prin formularea matricelor alimentare. Acest studiu va fi completat şi prin evaluarea efectului contactului direct al extractelor vegetale cu microorganisme ce cauzează alterarea alimentelor. Pentru realizarea scopului se preconizează:

• optimizarea procedeelor de extragere a componentelor biologic active din resursele agricole locale;
• caracteristica componenţei, capacităţii antioxidante, microbiostatice a extractelor;
• stabilizarea extractelor prin metode fizico-chimice, biochimice;
• evaluarea in vitro a efectului microbiostatic la contactul direct al extractelor cu microorganisme ce cauzează alterarea alimentelor;
• elaborarea unor tehnologii de fabricare a produselor funcţionale prin substituirea aditivilor sintetici cu extracte;
• aprecierea proprietăţilor fizico-chimice, senzoriale şi a stabilităţii microbiologice a produselor funcţionale elaborate;
• analiza in situ a proprietăţilor antioxidante ale produselor.

Metodologia cercetării va include prepararea, modelarea matricelor alimentare (emulsii, geluri, paste); compararea activităţii antiradicalice şi antimicrobiene a extractelor vegetale pe diferite matrici; cercetarea efectului microbiostatic a extractelor vegetale in situ şi in vitro; aplicarea metodelor de analiză fizico-chimice, microbiologice, spectroscopia UV/vis, IR, HPLC/MS.

Originalitatea cercetării este în abordarea multilaterală şi complementaritatea echipelor de cercetare: echipa din România are experienţă în prepararea extractelor prin diferite metode moderne (ultrasonare, cu microunde) şi caracterizarea conţinutului în compuşi bioactivi, iar echipa de cercetare din Moldova are experienţa în testarea extractelor obtinute, inclusiv în produse alimentare, cu stabilirea impactului asupra stabilităţii microbiologice, fizico-chimice, realizarea testelor de activitate antioxidantă.
Proiectul are un caracter interdisciplinar. Include cercetări ce ţin de domeniul chimiei fizice şi alimentare, biochimie, microbiologie, tehnologia produselor alimentare. Proiectul corespunde poziţiei “din laborator pe piaţă”.


Termenul executării:

01.09.2016-30.08.2018

Detalii