A fost lansat un proiect transfrontalier de monitorizare a ecosistemelor râurilor din bazinul Mării Negre

2018-11-13
 

La 12 noiembrie 2018, a avut lansarea Proiectului „Crearea unui sistem de monitorizare transfrontalieră inovatoare a transformărilor ecosistemelor râurilor din bazinul Mării Negre sub impactul dezvoltării hidroenergetice și al schimbării climei” - HydroEcoNex (cod eMS BSB165). Acesta este unul pe cât de inedit, pe atât de important pentru țările implicate în acest proiect transfrontalier de monitorizare a ecosistemelor râurilor din bazinul Mării Negre - Republica Moldova, Ucraina și România.

La evenimentul de lansare a proiectului a participat Secretarul științific general al AȘM, dr.hab. Aurelia Hanganu, directorul Institutului de Zoologie, acad. Ion Toderaș și cercetători din cadrul institutului, Secretarul de stat al MECC, dr. Elena Belei, coordonatorii de proiect din fiecare țară, reprezentanți media, persoane interesate, moderator, m.c. Elena Zubcov, șef Laborator Hidrobiologie și Ecotoxicologie al Institutului de Zoologie, manager de proiect.
 
Secretarul de stat al MECC, dr. Elena Belei a exprimat certitudinea că cercetarea nu are frontiere, iar acest proiect va duce faima Republicii Moldova, salutând în context prezența colegilor din România și Ucraina la Chișinău. „Ce este mai bine, decât o politică de cercetare de bună vecinătate”, a declarat oficialul, dorind succes evenimentului și proiectului.
 
Acad. Ion Toderaș, directorul Institutului de Zoologie a ținut să sublinieze cătematica proiectului este foarte actuală, iar faptul că proiectul a fost câștigat într-o luptă acerbă, poate însemna și competență, profesionalism, dar și mult noroc. Totodată, directorul Toderaș a remarcat că din toate țările post-sovietice cea mai săracă în resurse acvatice este Republica Moldova. „ Noi efectuăm o serie de măsuri care au fost și vor fi solicitate în plan național și internațional, însă fără capitalul natural, nu avem nici o șansă la supraviețuire în aceste condiții”, a menționat Ion Toderaș, dorind succes partenerilor și o bună derulare a proiectului. 
Cuvintele de salut au fost urmate de prezentările expuse de coordonatorii de proiect din fiecare țară. Startul prezentărilor a fost dat de managerul de proiect, m.c. Elena Zubcov, șef Laborator Hidrobiologie și Ecotoxicologie al Institutului de Zoologie. M.c. Zubcov a prezentat obiectivul general, activitățile specifice, zona țintă, relevanța, rezultatele imediate și de lungă durată a proiectului. Totodată, liderul de proiect a reliefat aspectele principale privind starea actuală a ecosistemelor acvatice, impactul construcțiilor și funcționării hidrocentralelor asupra ecosistemelor acvatice din bazinul râurilor Nistru și Prut, precum și experiența de colaborare și cooperare internațională și potențialul științific al beneficiarului lider.   

La rândul său, dr. Ilia Trombițki, Asociația Internațională a Păstrătorilor Râului „Eco-Tiras”, coordonator de proiect BP3, a făcut referire la aspectele social-economice ale impactului hidroconstrucțiilor asupra ecosistemelor acvatice în condițiile schimbărilor climatice și rolul organizațiilor neguvernamentale în valorificarea durabilă a ecosistemelor acvatice transfrontaliere. Prof.., dr. hab., inginer fizician Antoaneta Ene, coordonator de proiect BP3,Universitatea „Dunărea de Jos”, Galați (România) a vorbit despre importanța colaborării internaționale în diminuarea riscurilor climatice și a impactului activității umane asupra ecosistemelor acvatice transfrontaliere, potențialul universitar în realizarea proiectului, iar dr. Kovalishina Svetlana, Centrul Științific Ucrainean de Ecologie a Mărilor, Odesa (Ucraina), coordonator de proiect BP3, a evidențiat rolul ecosistemelor riverane în menținerea echilibrului ecologic în zonă Mării Negre, potențialul științifico-metodologic care va fi utilizat în realizarea proiectului.
           
Managerul proiectului, Elena Zubcov, a specificat că va fi elaborat un sistem comun de indicatori de mediu, esențiali în monitorizarea pe termen lung a transformărilor în ecosistemele transfrontaliere. Rezultatele obținute, precum și recomandările pentru îmbunătățirea situației, vor fi publicate pe o platformă online, iar la final de proiect se propune instituirea unui consorțiu de cercetători din trei țări pentru monitoringul de lungă durată a ecosistemelor transfrontaliere. De asemenea, va fi îmbunătățit accesul populației la rapoartele științifice și la informațiile de la cercetători. Totodată, vor fi organizate întâlniri de lucru, școli de vară, ateliere de lucru, or, prin salvarea râului ne salvăm pe noi, a afirmat m.c. Elena Zubcov.
Proiectul are un buget total de aproximativ 900 de mii de euro și este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, în cadrul Programului Operaţional Comun „Bazinul Mării Negre 2014-2020”. Acesta este focusat pe probleme importante de gestionare a ecosistemelor acvatice ale râurilor transfrontaliere Nistru și Prut, în contextul impactului construcțiilor hidroenergetice și cel al schimbărilor climatice și urmează a fi implementat de Institutul de Zoologie (Moldova), în parteneriat cu Asociația Internațională a Păstrătorilor Râului „Eco-Tiras”, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (România), Centrul Ştiinţific Ucrainean de Ecologie a Mărilor (Ucraina) și Centrul Hidrometeorologic a Mării Negre şi Azov (Ucraina).
 
Cu ocazia lansării proiectului, la 13 noiembrie 2018, partenerii au susținut și o conferință de presă.
 
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM