Conducerea Academiei de Științe a Moldovei a participat, la 9 noiembrie curent, la deschiderea celei de-a IX ediții a Târgului Internațional de Invenții și Idei Practice INVENT-INVEST, găzduită de Universitatea de Stat „D. Cantemir”.
La eveniment s-au înregistrat 32 de participanți din Republica Moldova și 32 de participanți din România, Polonia și Maroc, care au prezentat circa 90 de invenții, cereri de patent înregistrate și idei. Participanții reprezintă 27 de instituții, inclusiv 10 universități, 10 institute de cercetare, 7 agenți economici, din organizații de stat și private din domeniu și chiar inventatori independenți.
Ediția curentă a Târgului a fost organizată de Societatea Inventatorilor din România (SIR), Societatea Inventatorilor din Republica Moldova, Asociația Moldovenească de Cercetare și Inovare (MRDA), Universitatea de Stat „D. Cantemir” din Chișinău, Universitatea Technică „Gh. Asachi” din Iași sub egida Academiei de Științe a Moldovei.
Salutând participanții la Târg, președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, a menționat că ediția curentă a acestuia se înscrie în șirul de acțiuni dedicate, Zilei Internaționale a Științei pentru Pace şi Dezvoltare, evenimentul științific internațional având drept obiectiv promovarea rezultatelor cercetării și facilitarea sinergiei inventatori-cercetător-investitor. Totodată, președintele Duca a subliniat că acest Târg oferă ocazia de a promova creativitatea tehnică dezvoltată în cadrul comunității academice și a identifica posibilități de aplicare a rezultatelor cercetărilor inovative. În context, președintele AȘM a adresat felicitări celor prezenți, celor care și-au pus amprenta pe interesele științifice, dorindu-le sănătate și noi succese.
Prof. dr. Constantin Antohi, președintele Societății Inventatorilor din România a menționat că acesta este un târg de invenții foarte important, aceasta fiind și prima ieșire a Societății Inventatorilor peste granițe. Președintele SIR a trecut în revistă un scurt istoric al Societății, de la înființare (8 martie 1990) și până în prezent. „Noi ne luptăm pentru eliminarea invențiilor de sertar, fiindcă o invenție este cu atât mai importantă, cu cât intră în producție de serie, acesta este scopul nostru”, a spus prof. Antohi. Organizând cel puțin 12 saloane de inventică, a conștientizat că ceva nu este în regulă, fiindcă nu a observat ca o invenție să intre într-o producție de serie, iar felul de prezentare a inventatorilor a dus la diminuarea importanței acestor invenții. În acest sens, a venit cu ideea de a organiza Târgul Internațional de Invenție, în care a introdus obligativitatea ca inventatorul să vină să prezinte investitorilor o macheta, prototip, astfel încât investitorul să-și dea seama dacă investiția îi va aduce profit. Totodată, a fost stipulat și faptul ca cel care câștigă marele trofeu, organizează anul viitor următorul târg”. Așa a ajuns Târgul la Chișinău.
Acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreședinte al AȘM, președintele Juriului Internațional a adresat tuturor un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare, menționând că știința aduce pace și nu are hotare și toate țările care colaborează construiesc acele cărărușe, acele punți, care aduc o pace între popoare, aduc o apropiere a lor. „Și dacă e să vorbim despre dezvoltare, cred că este simbolic chiar faptul că astăzi are loc această deschidere a Târgului Internațional de Invenții și Idei Practice, pentru că dezvoltarea de fapt se realizează prin invenții, prin idei noi, așa a fost întotdeauna și omenirea a ajuns în secolul XXI cu tehnologii foarte impresionante. În câteva zeci de ani vor fi tehnologii mult mai performante, decât cele pe care le avem astăzi”, a subliniat președintele juriului, asigurând că cei tineri vor vedea lucruri care și scriitorii fantastici tot mai greu le prognozează. „Vom investiga lucrările prezentate, fiind sigur că sunt multe idei bune și foarte bune și cei mai merituoși desigur că vor fi apreciați la justa lor valoare”, a conchis acad. Tighineanu.
Gheorghe Tătaru, directorul Agenției pentru Protecția Mediului, Iași, a vorbit despre importanța mediului înconjurător de-a lungul istoriei și existenței noastre, dar și despre mari personalități ale lumii care s-au arătat preocupate de ocrotirea mediului în care trăim. Directorul APM a prezentat în context un citat al scriitorului Neale Donald Walsch, pe care-l prețuiește: „În mod sistematic vă distrugeți mediul înconjurător și apoi definiți așa-zisele dezastre naturale ca fiind o dovadă a unei farse crude din partea lui Dumnezeu sau o dovadă a modurilor dure de comportare a naturii. Nu, voi, v-ați făcut vouă înșivă o fază dură și modurile voastre de comportare sunt crude”, după care oaspetele ieșean a exprimat doleanța ca oamenii de știință, cercetătorii, cei care de fapt reușesc să dea un sens vieții pe pământ, să ajute să caute soluții, tehnici ca să salveze mediul.
Prof. dr. Igor Crețescu, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași, a exprimat plăcerea de a reveni acasă, unde Târgul de Invenție și Idei Practice, după Ungheni a ajuns la Chișinău, datorită firmei Topaz. Cu această ocazie, dr. Igor Crețescu a înmânat placheta care a însoțit marele premiul anul trecut. Profesorul ieșean a înmânat și câteva Diplome de Excelență, partenerilor din Republica Moldova pentru sprijinirea activității de inventică și inovare, inclusiv academicienilor Gheorghe Duca, Ion Tighineanu, Maria Duca și prof. dr. Victor Covaliov, pentru rezultate deosebite în activitatea de inventică și inovare.
Paralel cu expoziția invențiilor au fost organizate mai multe acțiuni și dezbateri, destinate participanților, dar și studenților, masteranzilor și doctoranzilor, inclusiv două prezentări în expunerea dlui Gheorghe Tătaru și dnei dr. ing. chim. Maria Irina Petruc.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM
|