Academia de Științe și Arte a Bulgariei a rezumat că onorabilul titlu este o înaltă apreciere a academicianului Gheorghe Duca, cunoscut în lumea academică și științifică ca un mare savant și manager al științei. Poziționat în fruntea Academiei de Științe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca reprezintă o șansă nu numai pentru Academia moldavă, ci și pentru Republica Moldova. Printre calitățile personale și realizările de excepție ale academicianului Gheorghe Duca au fost scoase în prim-plan de către membrii Academiei bulgare calitatea de savant de excepție și talentul său organizatoric, manifestat în domenii de mare importanță (elaborarea Codului cu privire la știință și inovare, integrarea Republicii Moldova în spațiul de cercetare al UE, crearea Universității și a Liceului pe lângă instituția academică).
Acad. Gheorghe Duca întregește profilul de savant prin referire la activitatea de profesor universitar și personalitate publică, poziție din care a inițiat editarea a numeroase și valoroase colecții de reviste științifice, a fondat Catedra de chimie industrială și ecologică și Centrul de Cercetare Științifică „Chimia aplicată și ecologică”. Ca savant de rang înalt, academicianul Gheorghe Duca a fondat Școala de Chimie Ecologică, a întregit nivelul internațional al acestei ramuri. Dincolo de toate aceste aprecieri, acad. Duca s-a remarcat și prin efortul depus în viața publică în calitate de deputat, președinte al comisiei parlamentare, ministru, membru al guvernului pe parcursul a 17 ani.
Concluzia Academiei bulgare este că personalitatea academicianului Gheorghe Duca reprezintă figura unui atlant care sprijină cu multă siguranță și competență construcția științifică în Republica Moldova, contribuie substanțial la consolidarea statului cu o economie bazată pe cunoaștere și la promovarea progresului.
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM
|