Priorități strategice ale cercetării și inovării pentru anii 2019-2021

2018-10-30

Definiții:

Prioritate – însușire de a fi primul în timp, dreptul de a ocupa locul de importanță, ca valoare
Însușire – învățare temeinică, asimilare de cunoștințe
Prioritate strategică – se identifică în funcție de necesitățile de dezvoltare a țării, de potențialul existent, avantajul competitiv și evoluțiile factorilor externi ce determină dezvoltarea prin Programul național și strategiile de dezvoltare sectoriale și în urma unui exercițiu amplu de consultare publică
Domeniu – cuprinsul unei științe, al unei arte; sferă de activitate.
Necesitate – ceea ce se cere, se impune să se facă; ceea ce este de absolută trebuință; trebuință, nevoie.
Potențial – care are în sine toate condițiile esențiale pentru realizare; capacitate de muncă, de producție, de acțiune; randamentul calitativ și cantitativ al unei munci.

Având în vedere că Academia de Științe exercită rolul de consultant strategic al Guvernului la stabilirea priorităților în domeniul cercetării fundamentale și aplicative (articolul 64, litera a), iar secțiile de științe propun prioritățile în domeniile cercetării și inovării conform domeniului de competență (articolul 67, alineatul (4), litera a), forul academic urmează să identifice prioritățile și să le propună spre aprobare Guvernului, prin intermediul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

În conformitate cu prevederile Codului cu privire la știință și inovare (articolul 50), prioritățile strategice ale domeniilor cercetării și inovării se identifică în funcție de necesitățile de dezvoltare a țării, de potențialul existent, avantajul competitiv și evoluțiile factorilor externi ce determină dezvoltarea, prin Programul național și strategiile de dezvoltare sectoriale; și în urma unui exercițiu amplu de consultare publică.

Pe lângă rigorile Codului cu privire la știință și inovare, în procesul de definire a priorităților este important de menținut o abordare orientată pe misiune, în vederea armonizării metodologice cu modalitatea de definire a politicii comunitare în Horizon Europe. Această abordare permite înțelegerea mai ușoară pentru cetățeni a valorii investițiilor în cercetare și inovare, precum și maximizează impactul investițiilor prin stabilirea obiectivelor clare și a impactului scontat, abordând provocări globale.

La definirea priorităților a fost utilizată experiența statelor europene. Totodată, având în vedere experiența de specializare inteligentă (S3), care s-a realizat în mai multe state europene și este în proces de realizare în Republica Moldova, prioritățile strategice urmează să coreleze cu prioritățile S3 preliminare și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

La definirea priorităților strategice s-a ținut cont de recomandările experților independenți, care, în cadrul exercițiului de evaluare colegială a sistemului de cercetare și inovare a Republicii Moldova, au recomandat focusarea cercetării și inovării pe un set limitat de priorități, acolo unde sunt punctele forte, și poate fi utilizată pe deplin capacitatea științifică, unde există potențial științific, tehnologic și impact economic pe termen mediu.

Prioritățile strategice vin să completeze și să ofere un suport științific în realizarea viziunii Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova – 2030”, care se focusează pe om și pe diferitele dimensiuni ale calității vieții acestuia.

În urma consultărilor în cadrul secțiilor de științe, au fost identificate un set de domenii prioritare, care, la momentul actual, ar putea fi grupate în 3 priorități strategice.

Argumentarea priorităților strategice

1. Calitatea și securitatea vieții – prioritatea strategică este focusată pe oferirea soluțiilor pentru un nivel înalt al calității vieții în beneficiul fiecărui cetățean, dar și al mediului ambiant. Această prioritate se realizează în condițiile în care populația, dar și habitatul acesteia se confruntă cu varii adversități, iar țara însăși are nevoie de soluții eficiente și inteligente pentru a diminua cheltuielile pentru domeniile costisitoare precum: sănătatea, agricultura și industria alimentară, mediul, energia tradițională și cea de alternativă.

2. Tehnologii emergente și ale viitorului – prioritatea strategică este focusată pe oferirea soluțiilor competitive și inovatoare pentru economia țării, care au potențial de avansare a științei, de creare a produselor noi sau celor îmbunătățite, generare a unei valori adăugate și productivității, cu un considerabil impact potențial socio-economic. Prioritatea este direcționată spre crearea noilor locuri de muncă, oportunități economice pentru mediul de afaceri, dar și crearea fluxurilor adiționale pentru economia țării. În cadrul priorității se identifică următoarele domenii: matematică și tehnologii informaționale, chimie, științele despre materiale, inginerie, tehnologii și produse inovative. De subliniat că, conform indicatorilor scientometrici, științele care se încadrează în această prioritate au cea mai mare pondere în contribuția Republicii Moldova la știința globală.

3. Societatea cunoașterii și industrii creative – prioritatea strategică este focusată pe oferirea soluțiilor la provocările societale cu care se confruntă Republica Moldova. Prioritatea înglobează domenii care generează și consolidează valorile culturale, istorice, ale patrimoniului național, precum și oferă suport autorităților în procesele de modernizare a țării. Totodată, prioritatea propune lansarea proceselor de edificarea a industriilor creative în Republica Moldova, care reprezintă activități economice concentrate pe generarea și exploatarea cunoașterii și informației.

Pe lângă cele 3 priorități strategice verticale (tematice), se propune implementarea unui set de măsuri menite să consolideze și fortifice excelența și capacitățile publice de cercetare și inovare. Aceste măsuri sunt definite convențional ca priorități orizontale și se vor realiza în următoarele 5 aspecte: capital intelectual; tineri; infrastructură; sinergie; știința deschisă și internaționalizare.

Finanțarea priorităților strategice

În vederea efectuării cercetărilor științifice temeinice, atât cu caracter fundamental, cât și aplicativ, precum și în vederea remedierii sau soluționării necesităților (provocărilor) identificate, cuantumul alocațiilor pentru domeniile cercetării și inovării se estimează la 370 milioane lei pentru primul an de implementare. Prioritățile strategice vor fi constitui scopul și obiectivele principale ale proiectelor de cercetare și inovare, finanțate instituțional sau prin concurs.

Pentru realizarea priorității strategice în primul an de implementare a proiectelor de cercetare și inovare sunt necesare următoarele alocații:

1. Calitatea și securitatea vieții – 135 milioane lei;
2. Tehnologii emergente și ale viitorului – 145 milioane lei;
3. Societatea cunoașterii și industrii creative – 90 milioane lei.

Cuantumul finanțării domeniilor cercetării și inovării urmează a fi mărit gradual până la finele implementării proiectelor. Astfel, la finele perioadei finanțarea domeniilor cercetării și inovării va atinge nivelul de finanțare de 0,55% din PIB (corespunzătorul volumului de finanțare din 2007), conform recomandărilor experților independenți în cadrul exercițiului de evaluare colegială a sistemului de cercetare și inovare a Republicii Moldova.

Acțiuni aferente adoptării noilor priorități strategice

Având în vedere modificările și completările care au survenit la cadrul normativ ce vizează știința și inovarea, direcțiile strategice, aprobate prin Hotărârea Parlamentului nr. 150 din 14 iunie 2013, devin caduce și urmează a fi abrogate. Legislația nouă în domenii prevede un mecanism diferit de elaborare a priorităților strategice (în cadrul Academiei de Științe a Moldovei), precum și entități diferite în responsabilitatea cărora este atribuit procesul de promovare a priorităților strategice (de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prin intermediul unei hotărâri de Guvern).

Totodată, având în vedere că actualmente sunt elaborate mecanisme programatice noi de politici pentru domenii (Programul Național pentru Cercetare și Inovare), instrumente noi de lansare a concursurilor (concursurile lansate de Agenția Națională de Cercetare și Dezvoltare) și instrumente noi de evaluare a rezultatelor (audierile publice organizate de către Academia de Științe a Moldovei), direcțiile strategice nu mai sunt sustenabile, dar și viabile proceselor menționate.

Prioritățile strategice propuse sunt corelate cu cele aplicate în ultimele apeluri lansate în cadrul Programului Comunitar Horizon 2020 , precum și iau în calcul structura noua propusă în Programul Comunitar Horizon Europe, care se va baza pe trei piloni: 1. Știința deschisă (ERC, MSCA, Infrastructură); 2. Provocări globale și competitivitate industrială (Sănătate, Societăți sigure și Inclusive, Industrie și Mediul Digital, Climă, Energie și Mobilitate, Alimente și Resurse Naturale, JRC) și Inovații Deschise (EIC, EIE și EIIT); și prioritatea orizontală Consolidarea Spațiului European de Cercetare (Răspândirea excelenței și reformarea și îmbunătățirea sistemului de cercetare și inovare a Europei).

Perioada realizării priorităților strategice

Noile priorități strategice urmează a fi aprobate către 1 ianuarie 2019, constituind baza organizării concursurilor pentru finanțarea publică a cercetării și inovării, fie prin finanțarea instituțională sau prin concurs.

Prioritățile strategice vor fi aplicate pentru 3 ani, iar către 1 ianuarie 2021, urmează a fi aprobate și promovate priorități strategice corelate cu cele din cadrul Programului Comunitar Horizon Europe.

Președintele Academiei de Științe a Moldovei,
Academician Gheorghe DUCA

Priorități strategice ale cercetării și inovării pentru anii 2019-2021 (Priorități verticale)

Priorități strategice ale cercetării și inovării pentru anii 2019-2021 (Priorități orizontale)

Documentul integral