Conferință internațională privind e-Infrastructura în țările Parteneriatului Estic, noi obiective pentru spațiul de educație și cercetare

2018-10-17
 

Prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a participat astăzi, 17 octombrie, la deschiderea celei de-a III-a ediții a Conferinței internaționale privind e-Infrastructura în țările Parteneriatului Estic (EaP), care are loc la Chișinău, în perioada 17-18 octombrie. Reuniunea este organizată de către Asociația europeană ,,Gigabit European Advanced Network Technology” (GEANT) și Asociaţia Reţelei de Cercetare şi Educaţie din Moldova (RENAM), în cadrul proiectului EaPConnect, finanțat de Comisia Europeană.

Participanții la Conferință au fost salutați de Leonie Schafer, managerul proiectului EaPConnect, Germania, care a exprimat plăcerea de a vedea atâtea persoane în sală, fapt ce demonstrează un viu interes privind infrastructura electronică.
 
Prim-vicepreședintele AȘM a moderat prima sesiune a Conferinței, prezidată de Secretarul de stat al MECC, dr. Elena Belei, dl Gintautas Baranauscas, şef adjunct la delegaţia UE în Republica Moldova, dna Cathrin Stöver, ofițer la Asociația GEANT, acad. Grigore Belostecinic, co-președinte  RENAM, Academia de Studii Economice din Moldova.
 
În numele conducerii AȘM, inclusiv, al președintelui Gheorghe Duca, prim-vicepreședintele Ion Tighineanu a adresat un mesaj de salut participanților, felicitându-i cu ocazia deschiderii celei de-a III-a ediții a Conferinței internaționale privind e-Infrastructura în țările Parteneriatului Estic (EaP). În cuvântul său inaugural, academicianul Tighineanu a subliniat importanța evenimentului pentru Republica Moldova, iar faptul că acesta are loc la Chișinău demonstrează încă o dată interesul Uniunii Europene pentru comunitatea noastră, în special, în domeniile cercetării și educației în Republica Moldova, dar și în alte țări din Parteneriatul Estic. Prim-vicepreședintele AȘM a urat o participare de succes la acest eveniment important, care oferă o oportunitate unică de a împărtăși viziunile referitor la dezvoltarea infrastructurii electronice, cum ar fi rețeaua GEANT și dezvoltarea rețelelor naționale în domeniul cercetării și educației. „Cooperarea între instituțiile științifice și de educație în țările europene crește tot mai mult, este tot mai pronunțată și mai vizibilă, iar această cooperare se bazează mult pe dezvoltarea infrastructurilor electronice naționale pentru cercetare și educație. Spre exemplu, cooperarea între Republica Moldova și România se dezvoltă activ, au fost propuse și implementate câteva inițiative pentru crearea unor conexiuni directe și sigure între infrastructurile electronice, cum sunt RENAM şi RoEduNet. Aceste infrastructuri sunt deschise pentru institutele de cercetare, universităţi, colegii, școli”, a remarcat acad. Tighineanu, specificând că unul din obiectivele principale este crearea conexiunilor durabile cu rețelele europene, cum este infrastructura electronică GEANT. „Suntem în procesul de implementare a proiectului EaPConnect. Pe parcursul acestor două zile vor fi examinate rezultatele obţinute și perspectivele pentru dezvoltarea în continuare a spațiului electronic informaţional. Nu am nici un dubiu că această conferință ne va ajuta să generăm noi idei, să identificăm noi soluţii pentru a aborda acele provocări cu care se confruntă comunităţile de cercetare şi pregătire a cadrelor”, a conchis prim-vicepreședintele AȘM, urând oaspeților ședere plăcută în Republica Moldova și succes forului. De menționat și faptul că, în cadrul primei sesiuni, acad. Ion Tighineanu a prezentat referatul „RENAM infrastructure and services for supporting research and education in Moldova”, autori, Ion Tighineanu, Grigore Secrieru, Petru Bogatencov, RENAM, Republica Moldova. (Raportul se anexează)
 
Secretarul de stat al MECC, dr. Elena Belei a menționat că această conferință este organizată la un moment crucial pentru dezvoltarea politicilor naționale, specificând că toate sectoarele societății naționale realizează progrese importante în implementarea componentelor tehnologiei informației și a comunicațiilor. Remarcând importanța colaborării la nivel național, regional și internațional a tuturor actorilor implicați în domeniul dezvoltării tehnologiilor informaționale și comunicațiilor, oficialul a subliniat că utilizarea la scară largă a e-Infrastructurii este un pas important spre reducerea decalajului digital, oferind posibilitatea cercetătorilor de a deveni mai competitivi, mai creativi și mai eficienți. „Dezvoltarea reţelei ştiinţifico-educaţionale naţionale RENAM şi conectarea ei la reţeaua transeuropeană GEANT se încadrează totalmente în politica promovată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în domeniul e-Infrastructuri”, a declarat dr. Elena Belei, subliniind că MECC își exprimă sprijinul și recunoașterea Asociației Rețelelor de Cercetare și Educație din Moldova pentru activitățile aferente privind realizarea inițiativei Știința Deschisă în Republica Moldova, or Știința Deschisă este o prioritate de bază inclusă în Foaia de Parcurs pentru integrarea Republicii Moldova în Spațiul European de Cercetare și Inovare.
 
Din partea Delegației UE participanții au fost salutați de dl Gintautas Baranauscas. Oficialul european a exprimat onoarea de a participa la această conferință internațională, care este organizată de GEANT, în cadrul proiectului EaPConnect, finanțat de Comisia Europeană și găzduită de Rețeaua Națională de Cercetare și Educație din Moldova RENAM. „Cunoașteți că acest parteneriat european reprezintă o rețea foarte importantă, prin schimbul de date foarte importante între savanți, EaPConnect facilitează toate cercetările prin colaborare în astfel de domenii cum este monitorizarea mediului, telemedicina, științele fizice ș.a.”, a remarcat diplomatul, urând tuturor colaborări și discuții fructuoase.
 
În discursul său, Cathrin Stöver, ofițer la Asociația GEANT, a menționat că GEANT este rețeaua pan-europeană pentru excelență științifică, educație și inovare și include aproximativ 40 de e-infrastructuri naţionale. Astăzi, GEANT, cu ajutorul Comisiei Europene, colaborează cu 125 de țări de pe tot globul, fapt ce permite ca cercetarea ştiinţifică să conecteze țările pentru a participa la alte programe de educație și proiecte, a precizat Cathrin Stöver, felicitând și mulțumind, totodată, echipei RENAM pentru organizarea la nivel înalt a acestei conferințe.
 
Un mesaj de salut a adresat și acad. Grigore Belostecinic, rector ASEM, co-președinte RENAM, care a reprezentat la reuniunea respectivă mediul universitar din Republica Moldova. Rectorul ASEM a reiterat importanța acestui eveniment atât pentru Republica Moldova, cât și pentru alte state ale Parteneriatului Estic, despre care vorbește prezența în sală a mai multor reprezentanți ai Guvernului, MECC, instituțiilor internaționale responsabile de promovare infrastructurilor electronice din 22 de state ale lumii, inclusiv Comisia Europeană și GEANT, reprezentanți ai universităților, instituțiilor de cercetare. „Este bine cunoscut faptul că societatea contemporană devine tot mai mult o societate bazată pe cunoaștere și informații, informația devenind, de fapt, o resursă strategică și fundamentală, asemănător capitalului în societatea industrială și cu un impact hotărâtor asupra dezvoltării și prosperității oricărei națiuni. În acest context, evoluția Republicii Moldova în societatea informațională, apariția de noi tehnologii informaționale și de noi sisteme informaționale este însoțită de pătrunderea virtualității în toate domeniile de activitate umană și în țara noastră, inclusiv în educație și cercetare, iar cunoștințele și experiența în utilizarea tehnologiilor informaționale sunt considerate astăzi poate cel mai important criteriu de evaluare a calității pregătirii tinerilor specialiști, indiferent de domeniul în care aceștia urmează să activeze”, a menționat co-președintele RENAM. În context, rectorul Belostecinic a specificat că grație unei bune colaborări și cooperări a universităților, a Academiei de Științe a Moldovei și instituțiilor de cercetare din țară în vederea dezvoltării și extinderii rețelei RENAM, astăzi peste 80% din numărul cercetătorilor științifici, profesorilor universitari, studenților din țara noastră beneficiază de serviciile rețelei RENAM, iar în viitorul apropiat se preconizează extinderea acesta pentru conectarea unor noi instituții în domeniul educației, culturii și medicinii.        
 
La rândul său, Directorul Executiv al Asociației RENAM, Anatol Goncearuc, a relevat că Asociația se ocupă de promovarea și dezvoltarea serviciilor pe domeniul IT pentru mediul universitar și de cercetare, iar scopul acestui proiect, pe lângă extinderea fizică a rețelei, ceea ce însemnă un inel de fibră optică care pornește din România, traversează Republica Moldova, Ucraina, Belarus și se încheie în Polonia, rezidă și în dezvoltarea infrastructurii locale, dezvoltarea și promovarea serviciilor pe care le oferă rețeaua GEANT pentru comunitatea respectivă. „Noi considerăm că este un pas foarte important pentru că obținem pe lângă acces și conectivitate la tehnologiile avansate, dezvoltate în UE, pentru că actualmente toate țările din UE fac parte din rețeaua GEANT și sunt dezvoltate tehnologii care contribuie esențial la calitatea cercetării și educației”, a specificat directorul executiv RENAM            
La Conferință participă peste 150 de specialiști responsabili de elaborarea politicilor în domeniul educației și cercetării atât din ţările Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina), cât și din statele membre ale Uniunii Europene (Italia, România, Lituania, Germania, Belgia etc.).
 
Conferința vizează factorii de decizie politică, managerii de cercetare și experții în domeniul rețelelor și calculului de înaltă performanță pentru cercetare și educație în țările Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina. Tematica principală a conferinței este destinată e-Infrastructurilor, cum ar fi rețeaua pan-europeană pentru excelență științifică, cercetare, educație și inovare GÉANT și serviciilor Rețelelor Naționale pentru Cercetare și Educație, precum și aspectelor de colaborare la nivel național și internațional în aceste domenii. Evenimentul oferă o oportunitate unică pentru împărtășirea opiniilor referitoare la tehnologia cloud, securitatea cibernetică și infrastructura ca serviciu; bibliotecile digitale, patrimoniul digital și accesul liber; e-Infrastructuri pentru știința deschisă și cercetare finanțată de Comisia Europeană.

Galerie foto
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM