Ședința Asociației Internaționale a Academiilor de Științe (MAAH), 21-22 septembrie, 2018, Minsk, Republica Belarus

2018-09-25

În perioada 21-22 septembrie 2018 a avut loc la ședința festivă a Asociației Internaționale a Academiilor de Științe, consacrate aniversării de 25 de ani din data înființării MAAH si la Congresul internațional al economiei intelectuale. Evennimentele au fost organizate de Academia Națională de Științe din Belarus. La eveniment au participat președinți ai academiilor de științe din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Uzbekistan, Federația Rusă, precum și vice-președinți ai Academiei de Științe din Ucraina. De asemenea, au participat reprezentanți ai Fondului Republican al Cercetărilor Fundamentale din Belarus și Fondului Cercetărilor Fundamentale din Rusia.

La Ședința Plenară a Asociației MAAN au fost prezentate cuvinte de salut din partea Președintelui Republicii Belarus A. G. Lucașenco, Președintelui Republicii Azerbaidjan I. G. Aliev, Președintelui Republicii Kirgizstan S. Ș. Jeenbecov, Președintele Republicii Tadjikistan E. Rahmon și al Secretarului executiv al țărilor CSI S. N. Lebedev. Un cuvînt video de salut a fost oferit de Președintele Associatiei ALLEA (All European Academies) – Prof. Antonio Loprieno.

La ședința de lucru au fost prezentate aprecieri și opinii privind activitatea Asociației MAAH pe parcursul celor 25 de ani de activitate. Președinții academiilor de științe și alți participanți au făcut o trecere în revistă a activității și rolului MAAH în perioada de referință.

Președintele AȘM acad.Gh.Duca a prezentat discursul ”MAAH – un sfert de secol de speranța și așteptări”, în care am adus felicitări cu ocazia aniversării de 25 de ani ai MAAH, sincere salutări dlui B. E. Paton, Președintele Academiei Naționale de Științe din Ucraina, dar și a propus necesitatea reorganizării MAAH în modul următor:

- Elaborarea unei declarații, care ar sublinia rolul primordial al modelului de dezvoltare a societății bazate pe triungiul cunoașterii: educație-cercetare-inovare și ar determina rolul academiilor de științe și al MAAH în atingerea acestui scop. Aceasta declarație ar urma sa fie expediată șefilor statelor membre ale MAAH și altor Asociații internaționale interacademice.
- Crearea unui grup de lucru, care într-un termen foarte restrîns ar propune argumentarea fundamentală și conceptul pentru ridicarea statutului MAAH la un nivel mai înalt și mai prestigios, luînd în considerație relațiile de cooperare cu UNESCO, care deja există. În afară de acesta, trebuie să fie elaborat un regulament privind condițiile și principiile de rotație a președinților MAAH.
- Crearea unei platforme comune pentru susținerea academiilor de științe în situații dificile, cînd deciziile politice pot afecta statutul sau existența academiilor națiionale.
- Reluarea discuțiilor asupra problemei privind crearea Fondului de cercetări fundamentale pe platforma MAAN.
- De a inaugura un premiu prestigios cu numele Academicianului B. E. Paton, Președintele Academiei Naționale de Științe din Ucraina, ințiatorul și fondatorul Asociației MAAH.
Din partea Academiei de Științe a Moldovei au fost înmînate următoarele distincții:
- Medalia ”Nicolae Milescu Spătaru” – Asociației MAAH cu prilejul aniversării a 25 de ani.
- Diploma de recunoștința – dlui Gusacov V. G., Președintele Academiei Naționale de Științe din Belarus.

A fost încheiat un acord de liber schimb dintre AȘM și Academia din Bielorusia.

La ședința MAAH au fost discutate și perspectivele de dezvoltare a Asociației MAAH, precum și mecanismele de existență și activitățile planificate pentru perioada următoare.

Au fost discutate și aprobate candidaturile a trei membri noi ai Asociației MAAH și anume:
- Academia de Științe a Republicii Populare Chineze
- Academia de Științe din provincia Jiāngxī (Republica Populară Chineză)
- Academia de Științe și Arte din Montenegro.

Au fost discutate și aprobate un șir de documente administrative MAAN, după cum urmează: modificarea statutului MAAH, activitatea consiliilor științifice, certificatele de membri ai MAAH, activitatea consiliului organizațional-tehnic, elaborarea buletinului informativ nr. 66, menținerea paginii WEB a MAAH, crearea unui consiliul pentru problemele dezvoltării științei academice, stabilirea priorităților în activitatea MAAH, politica atragerii tineretului în sectorul academic și alte chestiuni importante.

La finele ședinței participanților le-au fost oferite medalii cu prilejul aniversării a 25-a a MAAH. Cu participarea reprezentanților academiilor de științe au fost plantați arbori și inaugurată alea MAAH în Gradina Botanică a Academiei Naționale de Științe din Belarus.

Continuarea ședinței MAAH va avea loc în Armenia pe data de 18 octombrie 2018, cu ocazia aniversării a 75-a a Academiei Naționale de Științe a Armeniei, iar următoarea ședință a MAAH se va desfășura pe data de 23 septembrie 2019 în Tadjikistan.

Dr. Lidia Romanciuc