Președintele AȘM a îndemnat elevii Liceului Teoretic Republican „Aristotel” să-și iubească Limba, Istoria și Pământul

2018-09-03
 
Cu ocazia inaugurării unui nou an de studii, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a fost invitat să participe la Ora cunoașterii, care anul acesta a avut drept generic „Limba, istoria şi pământul sunt cei trei piloni care ţin o naţiune – Ion Druţă la cei 90 de ani împliniţi”, la Liceul Teoretic Republican „Aristotel”. Președintele AȘM a mulțumit conducerii Liceului pentru invitație, aceasta însemnând nu doar onoare, dar și faptul că nu este uitat, dar mai mult, pentru că Liceul care, până nu demult a fost sub tutela Academiei de Științe, este o părticică din sufletul său. 
 
Norocoșii care s-au bucurat anul acesta de prezența președintelui AȘM au fost elevii din patru clase de a X-a. Și pentru că speranțele generează începuturi, acad. Duca le-a vorbit elevilor despre visele și speranțele sale din nu atât de îndepărtații ani 1988-1989, care ulterior s-au transformat în realizări și împliniri. Atunci obținuse o bursă de studii la Universitatea Sapienza din Roma, după care a activat în calitate de profesor asociat la aceeași Universitate. Președintele AȘM le-a relatat liceenilor despre varietatea de valorificare a anumitor oportunități care se conturase acolo și despre cum au putut fi realizate la întoarcerea sa în țară. După ce a creat o noua Catedră de chimie industrială și ecologică, deschide și noi specialități - chimia ecologică, mediului, produselor cosmetologice, farmaceutice, apăruse problema lipsei de cadre. Acesta a fost și motivul pentru care s-a decis crearea unui liceu pentru copii dotați. Liceul era preconizat pentru 200-300 de copii, dar ulterior s-a transformat într-un liceu republican de 1500 de copii,  ceea ce, în principiu, nu este benefic pentru copii talentați din domeniul artelor, matematicii, fizicii, chimiei. Ele sunt create pentru a se lucra individual.
 
Mai târziu, când acad. Duca a fost ales președinte al AȘM, una din prioritățile sale a rămas ideea de a crea un liceu pentru copii talentați în domeniul științelor reale și umanistice și o universitate pentru acele discipline fundamentale. Ideea era de a crea Cluster-ul  Univers Scince, pentru a facilita și pregătirea tinerilor pentru știință. Așa a ajuns președintele Duca să le vorbească liceenilor despre istoricul creării liceului lor, care inițial a fost tutelat de Academia de Științe, iar începând cu anul acesta, Liceul a fost redenumit în „Aristotel” și transmis în gestiunea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.
 
Președintele AȘM a exprimat bucuria și mândria pentru faptul că astăzi Liceul este o instituție de învățământ, care se află în topul celor mai de succes licee, iar pregătirea este adecvată cerințelor de astăzi. Academicianul a exprimat doleanța ca și pe viitor MECC, dar și societatea să susțină acest demers educațional, acest cluster, care pregătește specialiștii buni, de care are nevoie societatea noastră și umanitatea.
 
Schimbând registrul, președintele AȘM a trecut la elucidarea paradigmei dezvoltării unei societăți a cunoașterii și modalitățile prin care putem contribui la realizarea acesteia. „ Tinerii trebuie să fie foarte bine pregătiți, fie că obțin cunoștințe de la profesori, fie de la părinți, dar an de an copiii trebuie să posede cât mai multe și profunde cunoștințe”, a spus academicianul.
 
În contextul consemnării celor 90 de ani de la nașterea scriitorului Ion Druță, președintele Duca le-a dorit elevilor să se pătrundă de opera scriitorului care vine ca un testament pentru noi toți, dar mai ales, pentru tineri.
 
Având în vedere consemnarea zilelor independenței și limbii române. Academicianul le-a dorit tinerilor să își iubească limba și neamul așa cum a iubit-o Alexie Mateevici, care ne-a lăsat unul din cele mai profunde versuri despre limbă, iar astăzi aceste cuvinte răsună armonios în Imnul țării noastre. Așa a iubit limba Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Nichita Stănescuș Spunând acestea, președintele AȘM a recitat câte un vers din creația fiecărui înaintaș.
 
Vorbindu-le elevilor despre aceste valori, aceste adevăruri, președintele Duca le-a sugerat liceenilor să le ia drept povețe, pe care vi le-a transmis azi, la început de nou an de studii. Le-a dorit elevilor un an bun, roditor, cu înalte aprecieri, iar laurii adunați să țină și în continuare prestigiul Liceului.

Galerie foto
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM