Omul care și-a umplut viața de rost, la hotar omagial

2018-08-17
 
E un mijloc de August, e un sfârșit de vară, dar e și un eveniment important pentru academicianul Ion Toderaș, director al Institutului de Zoologie, savant consacrat domeniului zoologiei, hidrobiologiei, ecologiei funcționale și ecofiziologiei animale, care trece pragul septuagenarilor. Am avut onoarea să-l cunosc pe academicianul Toderaș, în virtutea serviciului pe care îl fac zi de zi la Academia de Științe a Moldovei. Orice întâlnire cu acest Om mă lăsa de fiecare dată cu impresii frumoase și plăcute, dar și cu ceva de învățat. Mereu elegant, în bună formă, ordonat, iar dacă organizează un eveniment științific, fie congres, conferință, simpozion sau ședință a consiliului științific, totul este pus la punct până la mici detalii. Are timp să mulțumească celor care pun umărul, indiferent cât de prins este, are un respect aparte pentru colectivul său, cu care lucrează zi de zi, un sentiment aparte și prețuire având și pentru prietenii săi. E mare lucru să poți și să vrei să îmbini aceste virtuți, pentru că acestea sunt chiar virtuți, fără să simți o povară oarecare sau că îți este lezat cumva vreun orgoliu. E o chemare interioară care îl face și mai frumos și mai Om.
 
Șapte decenii de viață ale academicianului Ion Toderaș, dintre care patru îngemănate cu propășirea pasiunii ambițioase în descifrarea tainelor biologiei, deși, după cum am aflat, era pornit pe interesul magnific al cifrelor. Dar, dragostea pentru matematică nu s-a rătăcit de tot, i-a dat de știre peste ani. Venit din Logănești, din părțile Hânceștiului, se înmatriculează la Facultatea Biologie şi Pedologie a Universității de Stat din Moldova. După absolvirea facultății (1971), face doctoratul la Institutul de Zoologie al AŞM (1976), după care susține teza de doctor în biologie la Universitatea „I.I. Mecinicov” (Odessa ‒ 1979). Urmează postdoctoratul la Institutului de Zoologie al Academiei de Științe din Rusia, Sankt-Petersburg (1986‒1987), care se soldează cu susținerea tezei de doctor habilitat în biologie, la aceeași instituție 1991. În același an devine profesor universitar, în 1993 ‒ titlul onorific „Magna cum Laude ULIM”. În anul 2000 este ales membru corespondent al AŞM, iar în 2007 ‒ membru titular al AŞM. Un an memorabil va rămâne și 2016, când a fost ales membru de onoare al Academiei Române, la recomandarea academicienilor Marian Traian Gomoiu și Constantin Toma, susținuți de Secția de Științe Biologice a Academiei Române, acad. Ion Toderaș fiind astfel primul şi unicul biolog din Republica Moldova, onorat cu acest prestigios titlu academic pentru excelenţă ştiinţifică.
 
Revenind la anii de după absolvirea facultății, pentru că era un temerar în tainele biologiei, a fost angajat la Institutului de Zoologie Experimentală şi Fiziologie al AŞM, actualmente, Institutul de Zoologie. Și dacă ne este cunoscut faptul că cineva știe să facă bine ceva, tânărul, pe atunci, Ion Toderaș, s-a încadrat cu tot potențialul său în activitatea științifică în dorința de a parcurge și străbate toate etapele afirmării științifice. A dat prioritate zoologiei, hidrobiologiei, ecologiei funcționale și ecofiziologiei animale. Studiind în profunzime unele discipline biologice de importanță teoretică şi practică, a reuşit în premieră să aplice în studierea ecosistemelor acvatice principii trofodinamice, metode şi modele matematice, care i-au permis să obţină date originale privind bilanţul energetic total al speciilor dominante de chironomide, să determine intensitatea fluxului de energie în populaţiile larvelor acestora şi să reliefeze rolul lor funcţional în procesele de autoepurare a apelor şi convertire a substanţelor organice din ecosistemele acvatice.
 
A lansat o nouă direcție științifică Biogeochimia ecofiziologică a animalelor, validitatea şi probitatea acestei direcţii ştiinţifice fiind asigurată de Şcoala ştiinţifică a Hidrobiologilor şi Ihtiologilor din Moldova, fondată de academicianul M. Iaroşenco. Mai mult, pentru fondarea acestei noi direcţii ştiinţifice, dar și multitudinea de brevete medaliate cu aur, premii speciale la Saloanele Internaţionale, acad. ion Toderaș a fost nominalizat ca Inventator al Anului şi apoi cu Premiul şi Medalia de Aur al Organizaţiei Mondiale pentru Proprietatea Intelectuală (2007). Cercetările și studiile în domeniul științific ale acad. Toderaș sunt materializate în peste 540 de lucrări ştiinţifice, inclusiv, peste 25 de monografii şi manuale, 20 de lucrări didactice, 40 de brevete de invenţie.
 
Academicianul Ion Toderaș este fondator şi coordonator al Centrului de Biologie Generală şi Moleculară, (2007- prezent); preşedinte al Societăţii Hidrobiologilor şi Ihtiologilor din Moldova (2000-prezent); preşedinte al Consiliului Naţional UNESCO ,,Omul şi Biosfera” al Republicii Moldova (2010-prezent); vicepreşedinte al Comisiei Naţionale a Cărţii Roşii a Republicii Moldova (2006 – prezent).
 
Ne convingem tot mai mult că în societatea zilelor noastre, adesea ne axăm pe informații cu conotație negativă, care stârnește unora curiozități mai puțin valoroase, fără să conștientizăm că acest lucru afectează într-un anume mod împărtășirea unor gânduri înțelepte, a unor experiențe ale unor personalități pline de profunzime, cu înalt profesionalism care ar veni tocmai ca un pansament pe suflet pentru fiecare dintre noi, care încă nu și l-a pierdut. Una din aceste personalități, care a devenit un nume de referință nu doar în știința națională, dar și de peste hotare este acad. Ion Toderaș. Studiindu-i biografia, devorând pagini întregi din parcursul carierei sale de aproape jumătate de secol, putem contura profilul unei personalități cu vocația omului de știință desăvârșit și certitudinea dascălului, mentorului, prietenului și colegului pe care și l-ar dori oricine. Cu alte cuvinte, Omul care și-a umplut de rost viața. Despre personalitatea academicianul Ion Toderaș și despre rezultatele Domniei Sale, realizate împreună cu colectivul, la timona căruia stă de mai mulți ani, am putea vorbi la nesfârșit, iar aniversările vin parcă să facă și un bilanț al muncii și preocupărilor, fie științifice, fie administrative. Și dacă tot suntem la o aniversare, dar aniversarea este doar despre bine și despre frumos, ne-am propus să facem o incursiune în parcursul vieții, activității științifice, didactice, manageriale prin intermediul personalităților, oamenilor de știință, colegilor și prietenilor academicianului Ion Toderaș. Vom încerca să pătrundem și în unele taine ale celui care iată mai consemnează un hotar al destinului, completând frumos galeria 70. Sperăm să ne mai fie împărtășite și câteva mărturisiri privind pasiunea omagiatului pentru științele biologice, care au fost primii pași către acest univers, cum a obținut recunoașterea de care se bucură azi, cum e să poți îmbina cercetarea cu procesul didactic și cu administrarea, ce alte pasiuni mai are, ce îl poate face curios, cu ce se mândrește etc.
 
Trăgând o linie uşoară, o să profităm de acest minunat prilej, în sensul cel mai frumos şi bun al cuvântului, de a-i adresa septuagenarului Ion Toderaș calde felicitări cu ocazia aniversării care iată i-a bătut la ușă. În contextul acestui moment omagial, îi dorim sănătate şi mult bine, iar pragul celor 70 să-l pășească cu povara bucuriei împlinirilor, lucrului bine făcut şi de virtuţile ce ar armoniza cu fericite oportunități. Așadar, în această zi suntem alături de academicianul Ion Toderaș, cu urări de sănătate și mesaje de felicitare, o parte din ele le veți regăsi integral în volumul „Academicianul Ion Toderaș. Biobibliografie”, editat cu ocazia aniversării savantului, de către Biblioteca Științifică (Institut) „A. Lupan” în colaborare cu Institutul de Zoologie. 
 
Mulţi ani, distinse academician Ion Toderaș!
 
Cu ocazia aniversării, Serviciul de Press al AȘM a realizat și o expoziție foto aniversară, care reflectă activitatea academicianului Ion Toderaș în ultimii 10 ani.
 
A consemnat:
Eugenia Tofan,
șef Serviciul de Presă al AȘM
 
Celebru savant, inventator şi manager

Academician Teodor FURDUI,    
președintele Sfatului Academicienilor, prim-vicepreședinte de onoare al AȘM        
doctor în științe biologice Valentina CIOCHINĂ, 
director al Institutului de Fiziologie și Sanocreatologie 
Pe an ce trece noţiunile de „savant”, „inventator” şi „manager” devin tot mai răspândite în societate. Dacă prin anii ’50 ai secolului trecut mulţi dintre cetăţenii de rând, printre care şi părinţii personalității căruia este consacrat acest eseu, nu cunoşteau sensul acestor cuvinte, astăzi, când ştiinţa exercită rolul de forţă motrice a dezvoltării societăţii, aceşti termeni sunt adecvat utilizaţi chiar şi de către producătorii de rând ai bunurilor materiale şi prestatorii de servicii. În acelaşi timp, atribuirea conceptului de savant celebru unui sau altui cercetător ştiinţific devine tot mai dificilă, deoarece graţie dezvoltării în ritmuri astronomice a noilor cunoştinţe, a activa în ştiinţă şi a fi recunoscut ca savant celebru e în puterea numai a acelor persoane care posedă aptitudini intelectuale înalte şi capacităţi de muncă asiduă. Şi, nu în ultimul rând, astăzi pentru a avea succes în dezvoltarea ştiinţei, cercetătorul preocupat de activitatea ştiinţifică trebuie să fie dotat cu imaginaţie creatoare, ingeniozitate şi să fie competent în organizarea procesului ştiinţific şi în managementul ştiinţei. Aceste calităţi îl caracterizează plenar pe academicianului Ion Toderaş. Este simbolic faptul că numele pe care-l poartă Domnia sa – Toderaş – corespunde semnificaţiei şi specificului domeniului de activitate ştiinţifică căruia i-a consacrat viaţa. Dacă e să descifrăm numele Toderaş, ne vom convinge că el are o conotaţie profundă, ce reflectă un ansamblu de caracteristici ale celui cel poartă.
 
Numele Toderaş poate fi interpretat în două moduri.
Primul: Asocierea de litere TOD în diferite limbi exprimă obiect zoologic; în limba română – pasăre mică, cu penajul pestriţ, care trăieşte în Cuba, în limba engleză – vulpe. Aşadar, primele 3 litere şi în limba română, şi în cea engleză simbolizează obiecte zoologice.
Litera E în limba română redă denumirea unităţii de măsură pentru fluxul luminos absorbit în procese fotochimice – einstein, numită în cinstea savantului Albert Einstein.
Îmbinarea de litere RAŞ are două sensuri: în limba română – erupţie, în limba engleză, la fel ca şi în română, erupţie vulcanică sau prompt.
Al doilea: Litera T prezintă simbolul unităţii de măsură a inducţiei magnetice – tesla, definită în numele savantului Nikola Tesla.
Asocierea de litere ODER redă denumirea unui fluviu din Europa Centrală.
Litera A este primul semn grafic al titlului „academician”.
Litera Ş este prima literă a conducătorului şcolii ştiinţifice – şef.
Aşadar, numele poartă în sine semnificaţia de noţiuni zoologice, inclusiv acvatice, de personalităţi remarcabile, în cinstea cărora au fost instituite unităţi de măsură, precum şi valoarea simbolică de şef şi academician. Deci, în urma decodificării numelui TODERAȘ, acesta prezintă o semnificaţie multifuncţională şi poate fi interpretat astfel: „Şef, academician, zoolog acvatic, eruptiv”.

Cu prilejul zilei de naştere, urăm acad. Ion Toderaş sănătate durabilă, fericire, noi succese pe tărâmul zoologiei, ecologiei şi al managementului ştiinţific.      
 
Academicianul Ion Toderaș – savant notoriu, manager înțelept,
personalitate devotată științei zoologice
Aurelian GULEA, academician, coordonator al Secției Științe ale Naturii și Exacte, AȘM
L-am cunoscut la o etapă de activitate universitară în calitate de sef Catedră de Zoologie a Universității de Stat din Moldova. Pe parcursul anilor am avut ocazia să-l cunosc mai bine atât profesional, cât și în calitate de coleg de lucru. Aș dori să menționez unele din calitățile rare ale acestui Mare OM al neamului: cumsecădenia, capacitatea enormă de muncă, acuratețea, corectitudinea, bunăvoință, bunătatea sufletului și multe altele.
 
Academicianul Ion Toderaș este un luptător activ pentru prosperarea ştiinţei zoologice, participând la diverse seminare, conferinţe, congrese cultivând deprinderi de cercetare ştiinţifică studenţilor, tinerilor cercetători și colegilor de breaslă. Comunicările şi referatele scrise în baza rezultatelor cercetărilor sale ştiinţifice au generat întotdeauna interes şi i-au adus recunoştinţă și aprecierea înaltă la forurile ştiinţifice naţionale şi internaţionale. Profesorul Ion Toderaș a creat şcoala sa ştiinţifică, pregătind cu succes generaţia tânără de cercetători. Activând în funcția de director al Institutului de Zoologie a promovat la posturile cheie tineri profesioniști și a format un colectiv de cadre de înaltă calificare astfel acest Institut a devenit unul prestigios în Republica Moldova.
 
Multă sănătate vă dorim Domnule Academician Ion Toderaș.
La Mulți Ani! 
 
Profesor, doctor habilitat Laurenţia UNGUREANU,
director adjunct pentru probleme de știință al Institutului de Zoologie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării
„E mare lucru să știi să-ți trăiești viața.
Majoritatea oamenilor doar există.”— Oscar Wilde
 
Academicianul, profesor universitar Ion Toderaș, director al Institutului de Zoologie al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, este unul dintre savanții biologi de mare prestigiu ai Republicii Moldova, recunoscut în comunitatea științifică internațională, având o operă științifică impresionantă, constituită pe parcursul a patruzeci și șapte de ani de muncă asiduă, talent şi dăruire. Hidrobiologia, zoologia, ihtiologia, ecologia funcţională şi ecofiziologia animalelor sunt domeniile predilecte. Cercetările sale, cu rezultate de excepţie, şi eforturile pentru dezvoltarea Institutului pe care îl conduce, îl recomandă ca pe un veritabil continuator al iluştrilor predecesori, dar şi ca un nou fondator, cu o personalitate puternică distinctă.
 
Calităţile de excepţie, nivelul înalt de pregătire, gândirea analitică impecabilă, capacitatea de muncă de invidiat, cunoştinţele profunde şi vaste i-au permis să realizeze cu succes investigațiile științifice, remarcându-se în mod deosebit prin originalitatea cercetărilor sale, care s-au constituit ca tematici de pionierat pentru biologia acvatică. A reuşit în premieră să aplice în studierea ecosistemelor acvatice principii trofodinamice, metode şi modele matematice, care i-au permis să obţină date originale privind bilanţul energetic total al speciilor dominante de chironomide, să determine intensitatea fluxului de energie în populaţiile larvelor acestora şi să releve rolul lor funcţional în procesele de autoepurare a apelor şi convertire a substanţelor organice din ecosistemele acvatice. În premieră pentru ştiinţă, a argumentat experimental doctrina teoretică privind interconexiunea între creştere, metabolism energetic şi nutriţie.
 
Grație contribuţiei de excepţie a dlui academician Ion Toderaş la progresul ştiinţei şi învăţământului în Republica Moldova, precum şi la consolidarea relaţiilor de colaborare interacademice şi interuniversitare internaţionale, rezultatelor remarcabile obținute în activitățile comune de cooperare cu instituțiile de cercetare și de învățământ superior din Romania, în anul 2016, la recomandarea academicienilor Marian Traian Gomoiu și Constantin Toma, susținuți de Secția de Științe Biologice a Academiei Române a fost ales membru de onoare al Academiei Române.
   
Colectivul Institutului de Zoologie îşi exprimă recunoştinţa şi admiraţia pentru tot ce a făurit pe parcursul anilor de activitate, pentru contribuţia ştiinţifică și organizatorică excepțională. Cu prilejul aniversării de 70 de ani, îi adresăm cele mai sincere urări de bine, îi dorim sănătate, satisfacţie sufletească, mulţi ani şi împliniri deosebite în munca de cercetare. Fiecare nou an de viaţă să-i aducă idei impresionante şi noi realizări pe altarul ştiinţelor naturii. Să i se realizeze visurile nobile, să se bucure din plin de viaţă, de recunoştinţa şi dragostea prietenilor și colegilor de serviciu. Pentru noi este un etalon de inteligență, noblețe, entuziasm, perseverență, bunătate și generozitate.
 
Dr. Dumitru MURARIU, Directorul Institutului de Biologie, Bucureşti, Membru corespondent al Academiei Române
Omagierea personalităţii Academicianului Ion Toderaş, la aniversarea a 70 de ani de la naştere, este o rară sărbătoare a ştiinţelor zoologice cărora li s-a dedicat întreaga viaţă, începând cu stagiile de specializare la venerabile instituţii academice din Republica Moldova, Federaţia Rusă, Belarus, România, Franţa, S.U.A., ajungând astăzi la impresionantul bilanţ cu peste 540 lucrări ştiinţifice, cărţi, monografii şi articole publicate, cu generaţii de studenţi îndrumaţi în cei peste 25 de ani de activitate în Facultate şi atraşi să lucreze în zoologie, cu un manageriat deosebit de eficient în organizarea Institutului de Zoologie al Academiei de Ştiinţe.
 
În mod deosebit evidenţiem implicarea directă a Academicianului Ion Toderaş în stabilirea relaţiilor de colaborare eficientă cu Institutului de Biologie al Academiei Române, în programele vizând influenţa factorilor antropici asupra ecosistemelor acvatice din Delta Dunării. Prin asemenea colaborări s-a impus o sinergie a activității specialiştilor ecologi din Republica Moldova cu cei din România, rezultatele cercetărilor comune fiind concretizate în valoroasa lucrare intitulată Ecologia microorganismelor acvatice/1999. De asemenea, este de remarcat contribuţia Academicianului Ion Toderaş la organizarea investigaţiilor comune ale Institutului de Zoologie al AŞM cu Universitatea „Al. I. Cuza” – Iaşi, România, găzduite de Staţiunea Biologică Potoci, prin care s-a creat posibilitatea efectuării unor aplicaţii cu utilizarea dotărilor şi mijloacelor constituite în timp. Rezultatele obţinute au fost reflectate în culegerea de lucrări, tipărite în două volume, cu tema Lacurile de acumulare din România. Impactul ecologic al activităţilor antropice asupra lacurilor de acumulare, metodologia de abordare, criterii de analiză a troficităţii şi potenţialul bioproductiv în condiţii naturale şi dirijate sunt doar câteva din temele abordate în comun.
 
Academicianul Ion Toderaş se înscrie cu cinste în galeria marilor cărturari, a marilor făuritori de cultură, care pe tărâmul ştiinţelor biologice a aprins făclii ale cunoaşterii adevărului ştiinţific, promovând cercetările fundamentale şi contribuind cu rezultate de importanţă practică în monitorizarea şi conservarea biodiversităţii, în combaterea poluării şi a distrugerii habitatelor, în îmbunătăţirea sănătăţii publice. De aceea, la vârsta maturităţii şi a înţelepciunii, cu sufletul şi mintea pline de entuziasm, îi dorim Academicianului Ion Toderaş să-şi păstreze dorinţa de a continua să contribuie la progresul ştiinţei şi al comunităţii din care face parte, să fie în continuare vizionarul, organizatorul şi catalizatorul calităţilor creatoare ale celor din jurul său, care îl apreciază, îl stimează şi au nevoie de priceperea sa.
 
LA MULŢI ANI FERICIŢI! Cu noi împliniri, în bună sănătate şi în aceeaşi voie bună care vă caracterizează nativ, dragă Domnule Academician Ion Toderaş.
 
Ionel MIRON, Profesor universitar asociat, Professor emeritus, doctor în Biologie, Membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. Universitatea „Al I. Cuza”, Facultatea de Biologie   
A ne referi la opera, personalitatea şi spiritualitatea savantului Ion Toderaș, din perspectiva providenţialei vârste de 70 ani, este o încercare de mare complexitate, văzând diversitatea şi profunzimea descoperirilor sale, revărsarea vocației sale psihopedagogice în modelarea conștiinței aspiranților la eliberarea prin cunoaștere – elevi, studenți, doctoranzi, tineri cercetători și, în egală măsură, asigurarea prosperității și împlinirilor unei familii onorabile.
 
În încercarea de a argumenta cu mai multă probitate științifică modul în care Domnul Profesor Ion Toderaș a reușit să-și conștientizeze aptitudinile pe parcursul unei existențe atât de novatoare și rodnice, am apelat la o modalitate de calibrare a câmpurilor energetice de pe scala conştiinţei. Proces de edificare a propriei conștiințe s-a desfășurat începând cu primii ani de la nașterea savantului în satul Logănești din Basarabia și continuă și în prezent, ajuns în galeria strălucitoare și merituoasă a academicienilor. Este o bucurie să subliniem și faptul că savantul Ion Toderaș a fost crescut în limba română, a gândit și a creat în spirit românesc. De la părinți, și prin sacrificiul acestora, a aflat că cine are carte are parte, adică accede la bucuria cunoașterii, a înțelegerii și înțelepciunii.
 
Sintetizând ierarhizarea atributelor din această scală prin care savantul și-a conștientizat existența, subliniem curajul de a-și construi propriul drum al afirmării în viață. Acest pas a fost posibil datorită încrederii satisfăcătoare în propriile forțe, pătruns de îndemnul lui Galsworthy „Prima condiție a victoriei este sacrificiul.” Hărăzit cu o curiozitate nativă a devenit plin de speranță, bunăvoință și optimism. Și-a acceptat armonia și iertarea cu toți colaboratorii, cucerind și valorificând sinergia creatoare a fiecăruia. Apreciind semnificația rezultatelor cercetărilor proprii, rațiunea de a fi fost întreprinse, a înțeles și valoarea descoperirilor altora. A făcut astfel pasul în câmpul energetic următor, al blândeții prin iubirea de oameni prin care a cunoscut noi revelații. Și-a completat bucuriile existențiale prin înțelegerea motivației acestora sugerată de Smith: „Bucuria cercetării trebuie descoperită în însuși procesul ei, fiindcă orice altă recoltă este nesigură”. Desăvârșindu-și treptat pacea Sufletească, și-a deschis orizontul anilor înțelepciunii către iluminare, în sensul definit de Dalai Lama: „În fiecare zi, gândiți-vă de cum vă treziți: astăzi sunt norocos să fiu în viață, am o viață prețioasă de ființă umană și nu o voi irosi. Îmi voi folosi toate energiile pentru a crește, pentru a-mi deschide inima către ceilalți, pentru a atinge iluminarea spre beneficiul tuturor ființelor”.
 
Din această perspectivă, sunt un om fericit că l-am cunoscut, am colaborat și m-am inspirat din modelul de viață al savantului academician Ion Toderaș, cu sentimentul unei prietenii înălțătoare, așa cum a perceput-o Nichita Stănescu: „A avea un prieten este mai vital decât a avea un înger ”.
 
La mulți ani fericiți iubitul meu prieten, Ion Toderaș!
 
Prof. univ. Emerit Dr. Ionel ANDRIESCU, Facultatea de Biologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași  
Aniversarea a 70 de ani de viață și aproape 50 de ani de dăruire cercetării științifice, activității didactice și de organizare a Domnului și iubitului nostru coleg Acad. Prof. dr. Ion Toderaș, directorul Institutului de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei de aproape 30 de ani, Institut care aparține în prezent Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, ne prilejuiește astăzi frumoasa întâlnire în atmosfera solemnă de bucuroasă prietenie, în care omagiem activitatea și realizările sărbătoritului, personalitate marcantă a comunității academice din Republica Moldova și a științei în genere.   
      
Într-adevăr, personalitatea academicianului Ion Toderaș impresionează puternic prin diversitatea, cantitatea și calitatea rezultatelor în toate domeniile abordate. Desigur, rangul academic depinde totdeauna de performanțele științifice, dar în realitate întreaga activitate a sărbătoritului își are originea și se dezvoltă din munca științifică, solul fertil, „mediul biogeochimic” în plan filosofic, pe care l-a îndrăgit, l-a studiat și i-a dezlegat tainele. Unii dintre noi, care în mare măsură îi cunoaștem și-i apreciem activitatea, dar înțelegem și cât sunt de acaparatoare activitățile de organizare și coordonare, cele logistice, avem un motiv în plus să ne mirăm și să ne întrebăm cum și când a putut Ion Toderaș să realizeze ceea ce a realizat. Desigur, natura, Pronia am spune noi, i-a dăruit calități excepționale printre care și una, poate cea mai importantă, aceea de a ști cum să le folosească pe celelalte.
 
Astfel, prima și cea mai reprezentativă vocație a personalității sale, cea a cercetării științifice, este ilustrată de crearea și dezvoltarea ramurii, domeniului științific „Biogeochimia ecofiziologică a animalelor”. Iar în spatele acestei realizări se află, după cum au arătat alți colegi, sute de scrieri științifice în domenii precum Hidrobiologia, Ecofiziologia animală, Ecologia funcțională, cu aplicații practice de importanță economică, pentru protecția mediului etc., folosind cele mai moderne mijloace și metode de cercetare. Altă vocație a distinsului sărbătorit, este, fără îndoială, aceea didactică, prin care, cu talent și pasiune a transmis zecilor de generații de studenți, nu doar cunoștințele moderne, generale, prin materiile predate ci, în același timp, realizările personale ale magistrului, precum și focul sacru al dorinței de cunoaștere spre dăinuirea talentului creator pe acest pământ binecuvântat al Moldovei. Este oare suficient să amintim cele 25 de monografii și manuale destinate mai ales tineretului? Nu, deoarece efectul acestor învățături în timp este exponențial și deci greu de estimat. Prodigioasa sa activitate științifică, didactică și socială i-au adus numeroase aprecieri, premii distincții și ranguri academice, în țară și străinătate, care au consacrat valoarea științifică și omenească a activității și operei sărbătoritului nostru.
 
La acest important moment aniversar, îi suntem alături, ca totdeauna, cu toată prețuirea, considerația, bucuria și dragostea prietenească, dorindu-i din tot sufletul academicianului Ion Toderaș ani mulți cu sănătate, mereu rodnică activitate științifică și socială spre binele țării sale și al Științei, în general.
 
O FILĂ VALOROASĂ ÎN ISTORIA FACULTĂŢII DE BIOLOGIE ŞI PEDOLOGIE A UNIVERSITĂŢII DE STAT DIN MOLDOVA, 
dr. conf. Univ. Mihai LEȘANU, decanul Facultății Biologie şi Pedologie, USM
Angajarea doctorului habilitat, profesor universitar, Ion Toderaş la Facultatea de Biologie şi Pedologie a Universităţii de Stat din Moldova a coincis cronologic în mare măsură cu angajarea mea la această facultate. În consecinţă, am putut urmări cu mare admiraţie cariera acestui ilustru cadru didactic şi savant. De menţionat că Domnul profesor Ion Toderaş este absolventul Facultăţii de Biologie şi Pedologie (anul 1971). S-a specializat în domeniul zoologiei funcţionale, ecofiziologiei, hidrobiologiei şi ihtiologiei. În anul 1979 a susţinut teza de doctor în biologie, iar mai apoi, în anul 1991, – teza de doctor habilitat în biologie.
În anul 1988, prof. univ. Ion Toderaş a fost angajat la Catedra de Zoologie a Facultăţii de Biologie şi Pedologie, la care activa în acel moment un corp didactic valoros, specialiști în diverse domenii ale zoologiei şi ecologiei. Chiar din primele zile ale activităţii sale la catedră s-a plasat în centrul atenţiei, dezvoltând o direcţie nouă, şi anume Biogeochimia ecofiziologică a animalelor. Cu un randament de lucru enorm, Domnia sa, în scurt timp, a concentrat în jurul său cadrele didactice şi tineretul studios în vederea investigării hidrobionților. Pe parcursul activării în cadrul Facultăţii de Biologie şi Pedologie Domnul prof. univ. Ion Toderaş a îmbinat trei calităţi deosebite ce i-au permis să fie înalt apreciat de studenţi, doctoranzi, cadrele didactice. Aceste trei calităţi de cadru didactic, savant şi manager universitar erau mereu perfecţionate de la un an universitar la altul, de la un semestru la altul, poate chiar de la o zi la alta. Era mereu un focar de idei şi iniţiative.
 
O filă aparte în activitatea prof. univ. Ion Toderaş în cadrul Facultăţii de Biologie şi Pedologie a USM a reprezentat cercetarea ştiinţifică. Pe parcursul activităţii în cadrul Facultăţii de Biologie şi Pedologie a USM prof. Ion Toderaş a manifestat o ţinută ştiinţifică şi didactică distinctă, care i-a permis să se plaseze printre cele mai valoroase personalităţi din domeniu nu numai la noi în ţară, dar şi de peste hotare. Drept confirmare poate servi şi faptul că Domnia sa a participant activ la numeroase congrese, conferinţe şi simpozioane naţionale şi internaţionale; a obţinut numeroase premii în cadrul expoziţiilor naţionale şi internaţionale în domeniul ştiinţei.
 
Lucrările academicianului pot servi mulţi ani înainte drept repere în pregătirea studenţilor. Aceasta apreciem nu doar numai noi, dar şi colegii de breaslă de peste hotarele Republicii Moldova care îi recunosc, pe bună dreptate, meritele în domeniul conservării biodiversităţii din mediul ambiant. Pe parcursul activităţii sale Domnul prof. univ. Ion Toderaş a contribuit la formarea unei pleiade noi de doctori şi doctori habilitaţi, licenţiaţi şi masteranzi în domeniu, cercetători talentaţi, îndrăgostiţi şi captivaţi de miracolele Zoologiei.
 
Colectivul Facultăţii de Biologie şi Pedologie a Universităţii de Stat din Moldova se mândreşte cu faptul că Dumneavoastră, Domnule profesor universitar, Ion Toderaş aţi activat pe parcursul a multor ani în cadrul facultăţii noastre şi apreciază foarte mult contribuţia Dumneavoastră în formarea generaţiilor de specialişti în domeniul Zoologiei. Activând în calitate de profesor universitar şi şef de catedră aţi însămânţat germenii cunoaşterii în inimile studenţilor, contribuind în mare măsură la orientarea lor profesională. Colegii de facultate Vă apreciază foarte mult pentru efortul depus, fiind un simbol al dăruirii profesionale.
 
Cu ocazia jubileului de 70 de ani, Facultatea de Biologie şi Pedologie a Universităţii de Stat din Moldova vine să reconfirme respectul profund faţă de Dumneavoastră, să-şi exprime mândria faţă de rezultatele atinse şi să Vă ureze noi succese şi împliniri în asaltarea culmilor ştiinţei, pentru binele şi prosperarea ţării.
 
La Mulţi Ani, stimate Domnule Profesor!
 
Ion Toderaş: Un nume care a devenit renume           
EL… A FOST, ESTE ŞI VA FI
Aurelia CRIVOI,
Doctor habilitat, profesor universitar,
Universitatea de Stat din Moldova
Cel mai important e să-ţi construieşti o conştiinţă, să devii personalitate în domeniul în care activezi - astfel se poate spune despre Ion Toderaş, doctor habilitat în biologie, profesor universitar, membru corespondent al AŞM, academician, director al Institutului de Zoologie al AŞM. Astăzi, când a urcat încă o treaptă pe scara vieţii şi credinţei, Domnia Sa se vede om împlinit în cel mai bun sens al cuvântului.
 
Domnul Ion Toderaş reușește în viață să îmbine organic trăsăturile unui om de știință și de savant și să parcurgă toate treptele carierei sale didactico-științifice. Pornind de la aprofundarea unor discipline biologice de mare însemnătate teoretică şi practică, Ion Toderaş a reuşit în premieră să aplice în studierea ecosistemelor acvatice principii trofodinamice, metode şi modele matematice, care iau permis să obţină date originale privind bilanţul energetic total al speciilor dominante de chironomide, să determine intensitatea fluxului de energie în populaţiile larvelor acestora şi să releve rolul lor funcţional în procesele de autoepurare a apelor şi convertire a substanţelor organice din ecosistemele acvatice. În premieră pentru ştiinţă a argumentat experimental doctrina teoretică privind interconexiunea între creştere, metabolism energetic şi nutriţie.
 
Multitudinea de lucrări şi articole ştiinţifice au pus în valoare calităţile lui de profesor, îndrumător al tinerilor, cercetăror modern, adăugând noi dimensiuni personalităţii sale. Aceste lucrări de referinţă în domeniu, au marcat o traiectorie clar ascendentă în dezvoltarea ştiinţei. Toate aceste merite i-a dat posibilitate să-şi realizeze idealurile sufleteşti şi, în cele din urmă, destinul.
 
Domnul Academician Ion Toderaş devine un etalon de înaltă apreciere în ţară şi pe plan internaţional, în majoritate având caracter de pionerat, care s-au materializat în publicaţiile sale. Este incontestabilă contribuţia Domniei Sale la edificarea diferitor domenii ale Republicii Moldova. Remarcăm, în mod special, aportul său la pregătirea cadrelor de calificare ştiinţifică înaltă. Sub îndrumarea Domniei Sale au fost: 85 specialişti licenţiaţi şi masteranzi în domeniul Zoologiei şi Hidrobiologiei, 8 doctori habilitaţi, 34 doctori în ştiinţe. Aceste aspecte relevante şi merituoase ale profesorului acad. Ion Toderaş, care astăzi trăieşte destul de intens „ cum spunea la timpul său istoricul şi filosoful Voltaire. Irepetabil în gândire, dar şi în fapte, Domnul Ion Toderaş se remarcă prin puternica-i personalitate, înzestrat cu o inepuizabilă energie creatoare şi putere de muncă, vocaţie de organizator şi dascăl, dedicându-se în totalitate activităţii de îndrumare a discipolilor săi, susţinerii şi ghidării lor prin labirintul ştiinţei. Ion Toderaş a remarcat doar fapte bune, profesionalism de clasă în munca pe care o face cu pasiune, comportament exemplar ca om de ştiinţă, prieten, coleg.
 
Cele 70 de veri l-au găsit pe academicianul Ion Toderaş printre prietenii buni, pe care a reuşit să-i adune de-a lungul anilor muncind împreună ca altădată. Este mulţumit de viaţa sa şi de tot ce a realizat. Influenţat de un adânc umanism, de o largă înţelegere a omului, a calităţilor lui omeneşti, transmite discipolilor idealul său, pasiunea de muncă, modestia, dragostea şi respectul pentru tot ce e firesc. Elanul de care dă dovadă mereu ne sugerează că savantul Ion Toderaş va mai scoate la lumina zilei noi lucrări utile tineretului studios şi specialiştilor.
 
Ajuns să fie marcat de frumoase succese, susţinut de realizări, apreciat de comunitatea ştiinţifico-didactică şi de cei pe care îi are în dăscălie cu ocazia împlinirii a 70 de ani din ziua naşterei, exprimăm sincere felicitări şi profunde sentimente de recunoştinţă pentru eforturile depuse în calitate de Om al ştiinţei şi pedagogiei. Îi dorim multă sănătate, bucurii de la cei dragi, tinereţe în suflet şi optimism în continuare, mulţi ani şi toţi fericiţi şi îi mulţumim pentru contribuţiile sale substanţiale la dezvoltarea ştiinţei la nivel naţional şi internaţional, precum şi la instruirea cadrelor ştiinţifice.
 
Dr, conf., Ion Roșca, directorul Grădinii Botanice Naționale (Institut)
„Alexandru Ciubotaru”                                         
Mult Stimate Domnule Academician, Ion Toderaș, în spiritul bunelor tradiții academice și aportului său valoros în cercetarea modernă, Grădina Botanică Națională (Institut) „Alexandru Ciubotaru”, consideră că recunoașterea meritelor și contribuției personalității științifice și intelectuale este de o datorie morală, gândire de dreptate și sinceritate. Din multitudinea de considerente, gratitudinea și recunoștința cercetătorilor științifici din cadrul Instituției, toate sunt acordate domnului, dr. hab., profesor, academician ION TODERAȘ, Directorul Institutului de Zoologie, individualitate remarcabilă a științei naționale și cercetător cu reputație internațională în domeniul zoologiei funcționale, ecofiziologiei, hidrobiologiei și ihtiologiei.
 
Înzestrat cu sensibilitate şi curiozitate intelectuală şi deschis căilor multiple de înţelegere a lumii biologice, V-ați apropiat conduita propagată de Măria Sa Știința, în care rigoarea analitică şi argumentarea logică nu exclud, ci cheamă în completarea perspectivei judicioase imaginaţia creativă şi capacitatea acțiunii de a persuada și rezultatul ei. Demn de menționat este contribuția somității la majorarea remarcabilă a nivelului de cercetare în cadrul Grădinii Botanice Naționale (Institut) „Alexandru Ciubotaru” pe perioada exercitării funcției de președinte al comisiei pentru examinare şi aprecierea activităţii ştiinţifice, inovaţionale, organizatorice şi financiare în anul 2017 și prin virtutea funcției de Academician coordonator al Secţiei de Ştiinţe Biologice, Chimice şi Ecologice a AŞM (2004 – 2009).
 
Domnul academician Ion Toderaș slujeşte, în chip remarcabil, de peste trei decenii idealul academic, în care continuarea tradiţiei şi răspândirea cunoştinţelor consacrate sunt fundamentele schimbării şi ale creării de cunoştinţe. Oprindu-ne asupra amintitelor constante ale acestei vieţi trăite, fără încetare, în mijlocul cunoașterii, trebuie observată dimensiunea programatică a tuturor iniţiativelor ştiinţifice, dar și manageriale ale domnului academician, rezumate prin stăruinţa, dedicația cu care Domnia Sa a înţeles să contribuie la realizarea cu bun sfârşit prin participarea activă la elaborarea Startegiei Naționale, a Planului de Acțiune în domeniul Conservării Diversității Biologice în Republica Moldova și la Rapoartele Naționale cu privire la conservarea diversității Biologice.
 
În spiritul ipotezei mai sus imaginate, putem, din nou, presupune că, alegând acest drum atât de anevoios, domnul academician Ion Toderaș a făcut sacrificii şi, într-un fel, s-a sacrificat totalmente în fața științei. Numai că, ceea ce ordinea naturii poartă numele de sacrificiu, în ordinea mai înaltă a culturii se numeşte rigoare sau exigenţă. Respectată indefectibil, numai ea conduce la acele creaţii capabile să sfideze timpul.
 
În oglinda celor 70 ai vieţii sale, acesta este modelul biografic pe care ni-l propune academicianul Ion Toderaș: unul al abnegaţiei, în sensul cel mai profund al acestui cuvânt.
 
Vivat, Crescat, Floreat.
Eduard COROPCEANU,
rector, Universitatea de Stat din Tiraspol
Academicianul Ion Toderaș face parte din pleiada de aur a științei din Republica Moldova. Calitățile profesionale și umane au fost completate armonios de competențele manageriale, fiind conducător al multor unități didactice și de cercetare, instituții, realizând studii valoroase, care au contribuit la fondarea noilor direcții științifice, una dintre cele mai relevante fiind Biogeochimia ecofiziologică a animalelor, care are la bază obiectivul de a studia organismele poichiloterme în ecosistemele acvatice și terestre. Este autor a unui număr impunător de lucrări științifice, inclusiv monografii, manuale, brevete de invenție. Lucrările dlui academician au fost prezentate la o serie de expoziții și saloane internaționale de inventică. Munca Dominiei Sale s-a învrednicit de recunoștință națională și internațională, fiind completată cu diverse distincții. Experiența valoroasă, atitudinea grijulie față de calitatea mediului ambiant și viziunile prospective privind conservarea biodiversității și protecția patrimoniului natural s-au materializat prin contribuția la elaborarea Cărții Roșii a RM, care deja a fost înalt apreciată de diferite foruri naționale și internaționale.
 
Domnul academician Ion Toderaș este un Om cu suflet mare, care din momentul evacuării Universității de Stat din Tiraspol la Chișinău (9 iulie 1992) până în prezent susține instituția noastră, promovează tinerii care aspiră pentru realizarea cercetărilor științifice, participă activ în evenimentele ce contribuie la dezvoltarea educației, cercetării și dezvoltării durabile. Toate acestea ne justifică sentimentul de mândrie că academicianul Ion Toderaș este Doctor Honoris Causa al UST, fiind un membru de mare prestigiu ce onorează colectivul nostru.
 
Domnule academician Ion Toderaș, în numele colectivului UST Vă dorim, tradiționalul La Mulți Ani, sănătate, prosperitate, vigurozitate!