Republica Moldova și Ucraina: de la provocări spre oportunități

2018-05-24
 

„Republica Moldova și Ucraina: de la provocări spre oportunități”, acesta a fost genericul Conferinței științifice cu participare internațională, care a avut loc, astăzi, 24 mai 2018, la Academia de Științe a Moldovei. Evenimentul a fost organizat de Institutul de Cercetări Juridice și Politice, în parteneriat cu Ambasada Ucrainei în Republica Moldova și Centrului de Informare și Documentare NATO privind Republica Moldova.

La deschiderea lucrărilor Conferinței a fost prezent vicepreședintele AȘM, acad. Ion Guceac, Ivan Hnatyshyn, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în Republica Moldova, Gheorghe Balan, Consilier al prim-ministrului pe problematica reglementării transnistrene, Igor Munteanu, director Executiv, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale IDIS „Viitorul”, experți și analiști politici, reprezentanți ai comunității academice și universitare, societății civile etc.
 
În numele comitetului organizatoric, directorului Institutului de Cercetări Juridice și Politice (ICJP), dr.hab., prof. Valeriu Cușnir, participanții la for au fost salutați de vicedirectorul ICJP, dr.hab. Victor Juc. În cuvântul său inaugural, vicedirectorul Juc a menționat că Institutul de Cercetări Juridice și Politice și Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, împreună cu Centrul de Informare și DocumentareNATO privind Republica Moldova, au stabilit relații fructuoase de cooperare științifică și astăzi este organizată cea de-a III-a ediție a Conferinței științifice internaționale, consacrată problemelor relațiilor moldo-ucrainene. „Relațiile dintre cele două părți au cunoscut o evoluție spre bine, mai ales după tragedia poporului ucrainean, a statului ucrainean, legată de secesionismul din regiunile de sud-est. Noi avem o tradiție istorică, memorie istorică, am fost mai mult timp în cadrul unui stat și este necesar ca să avem o cooperare. Este îmbucurător că în ultimul timp relațiile dintre părți s-au îmbunătățit, chiar dacă sunt unele probleme de natură energetică, ecologică, agricolă, dar important este că acele bune începuturi cum ar fi misiunea EUBAM, au prins contur și se consolidează”, a remarcat vicedirectorul Juc, exprimând certitudinea că toate problemele care apar între cele două părți trebuie să fie soluționate prin negocieri. Asemenea mecanisme sunt posibile la nivel oficial, la nivelul diplomației parlamentare, iar conferințele organizate denotă că oamenii de științe, mediul de analiști și experți au ce discuta, aceasta fiind o experiență bună de transfer de cunoștință, de cunoaștere, a noilor realizări, de familiarizare cu noile ediții de carte etc. Profesorul Juc a exprimat speranța că și pe viitor această bună tradiție va fi dezvoltată și consolidată, iar ceea ce consideră absolut necesar expertul este ca relațiile dintre cele două părți să fie îmbunătățite, inclusiv pe filiera diplomației populare. „La conferințe se discută și despre dezvoltarea relațiilor moldo-ucrainene, pentru că suntem vecini și trebuie să trăim prin comunicare, dar dacă apar anumite probleme urmează să fie soluționate prin comunicare, dialog și trebuie să le rezolvăm pentru dezvoltarea țărilor noastre, a populației în calea de integrare europeană”, a conchis vicedirectorul Victor Juc.
 
Participanții la for au fost salutați de vicepreședintele AȘM, acad. Ion Guceac, care a exprimat certitudinea că în pofida reformei, calea spre AȘM nu va fi uitată și evenimente de genul dat va aduna sub cupola acestei săli impunătoare personalități notorii ale societății, care mișcă societatea în ascensiunea din viitor. „Trecând prin agenda conferinței de astăzi, ne convingem lesne că problema securității este firul roșu. Sigur că această problemă interesează întreaga comunitate, dar astăzi vom aborda în special problema securității în plan regional. Este un subiect extrem de potrivit, mai ales, că începutul secolului XXI ne-a pus în față cu o nouă etapă, cu politica internațională, în centrul căreia se află securitatea, care ocupă locul central în determinarea evoluției lumii și a comunității mondiale. În viziunea noastră, astfel de strategii de securitate depind în modul direct de eforturile conjugate ale unor grupuri largi de actori, cum ar fi guvernele, instituțiile naționale și internaționale, organizații non-guvernamentale și, de ce nu, cetățeni de rând”, a punctat vicepreședintele AȘM. Academicianul a exprimat speranța că dezbaterile care vor urma se vor încununa cu propuneri concludente, astfel încât subiectele ce țin de securitatea națională a Republicii Moldova să obțină o nouă viață și un nou viitor.         
În cadrul primei sesiuni, un amplu raport intitulat „Ucraina este țara Oportunităților” a fost prezentat de E.S. Ivan Hnatyshyn, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în Republica Moldova. Înainte de a trece la prezentarea propriu-zisă, diplomatul a adus mulțumiri conducerii Academiei de Științe a Moldovei, Institutului de Cercetări Juridice și Politice, Centrului de Informare și Documentare NATO privind Republica Moldova, pentru cooperarea în organizarea acestei conferințe. „Este o nouă posibilitatea de a face schimb de opinii, de experiență pe problemele actuale dintre Ucraina și Moldova, mai ales, pe problemele securității și a cooperării”, a declarat Ambasadorul Ivan Hnatyshyn.       
  
O intervenție cu abordări actuale a problemei discutate a avut Consilierul prim-ministrului pe problematica reglementării transnistrene, Gheorghe Balan. Întrebat despre evoluțiile în domeniul securității, perspective în problema diferendului transnistrean, oficialul a menționat că perspective sunt reale, trebuie să existe și voința politică din partea Chișinăului, fiindcă principala decizie va fi luată aici, la Chișinău. „Chișinăul trebuie să fie atractiv pentru locuitorii și agenții economici din regiunea transnistreană și să poată să-i absoarbă, să-i înglobeze în restul teritoriului din această regiune. Trebuie să avem și o conjunctură internațională favorabilă a acestui proces pentru care noi trebuie să lucrăm cu toții ca această conjunctură să fie creată în favoarea și interesele Republicii Moldova”, a relevat expertul. Totodată, consilierul Balan a exprimat certitudinea că această reglementare transnistreană nu trebuie să fie în defavoarea perspectivei de integrare europeană a întregii republici și nu trebuie să conducă la înrăutățirea vieții populației dintre teritoriul țării. Orice schimbare trebuie să faciliteze îmbunătățirea vieții și la depășirea tuturor problemelor care există în prezent. „Sigur, prin reglementare noi vom închide și subiectul ce ține de corupție, contrabandă, trafic, pentru că, de obicei, unde sunt zone de conflicte nesoluționate ele stimulează și astfel de fenomene negative”, a concluzionat Gheorghe Balan.
 
Lucrările Conferinței s-au ținut în cadrul a două sesiuni: Mediul regional de securitate: provocări și oportunități, moderată de dr.hab. Victor Juc, vicedirector ICJP; Oportunități de fortificare a securității în cadrul colaborării regionale, moderată de dr. Natalia ALBU, director interimar al Centrului Cercetări Strategice al ICJP.
           
În cadrul evenimentului au fost discutate o serie de probleme de țin de relațiile moldo-ucrainene, situația din Ucraina, în contextul implementării Acordului de Asociere, dar și probleme de importanță deosebită, cum ar fi conflictele înghețate, cel din Donețk, Lugansk, din raioanele de est ale Republicii Moldova. De asemenea, au fost puse în dezbatere și unele aspecte non-politice, ce țin de energetică, ecologie, în situația în care au apărut unele animozități și acestea trebuie să fie depășite prin concursul oamenilor de știință care, nefiind actori politici, totuși, vin cu anumite soluții de care guvernele ar trebui să țină cont și să le dezvolte.   

Tematica și autorii prezentărilor gășiți aici    

Galerie foto
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM