Pilonul Hematologiei din RM, membrul corespondent Ion Corcimaru, a marcat onorabila vârstă de 80 de ani

2018-05-23
 

Puțini oameni își duc viața așa cum au început-o, cu demnitate și omenie, dar mai ales, cu conștiința misiunii îndeplinite. Un atare om, ca un fel de apostol într-ale hematologii a fost și este profesorul Ion Corcimaru, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, doctor  habilitat  în  medicină, profesor universitar, plecat cu muți ani din podgoriile Baraboiului, județul Bălți, urcând în liniște și modestie absolută, treaptă cu treaptă, spre desăvârșirea sa profesională, morală și umanistă.

Membrul corespondent Ion Corcimaru a marcat, la 22 mai 2018, onorabila vârstă de 80 de ani. Cu acest frumos și nobil prilej, Institutul de Oncologie, în cadrul căruia profesorul Corcimaru a muncit ani buni, l-a omagiat pe mentorul lor cum a știut mai bine. Parlamentari, miniștri, discipoli ai omagiatului, colegi și prieteni au venit să-i ureze La mulți Ani profesorului și salvatorului de vieți, Ion Corcimaru, în cadrul unei conferințe omagiale, dedicate octogenarului.
 
Evenimentul omagial a fost deschis de directorul Institutul Oncologic, Larisa Catrinici, care a menționat că festivitatea este consacrată carierei profesionale a m.c. Ion Corcimari și întregii echipe a Departamentului de Hematologie din cadrul Institutului Oncologic. Directorul Catrinici a salutat prezența oaspeților de onoare - acad. Vladimir Hotineanu, președintele Comisiei parlamentare, cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Mircea Buga, Consilier principal de stat al prim-ministrului pe probleme de sănătate și asistență socială, Svetlana Cebotari, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, acad. Ion Ababii, rector al USMF „Nicolae Testemițanu”, dar și familiei omagiatului, după care a invitat oaspeții să vizioneze un documentar despre viața și activitatea științifică și practică a m.c. Ion Corcimaru.
 
În mesajul său de felicitare, acad. Vladimir Hotineanu, președintele Comisiei parlamentare, cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, a ținut să sublinieze că este o zi deosebită pentru toată comunitatea medicală, pentru lumea inteligentă și toată cultura Republicii Moldova. Este un jubileu aparte a profesorului, academician Ion Corcimaru, omul care a scris o filă cu totul aparte și această filă este doar a lui. Nu știu cine-i mai important, se întreabă deputatul și discipolul profesorului, omul de cultură sau academicianul? Consider că este un mare om de cultură, pentru că el toată viața lui a demonstrat, prin tot ce a făcut, prin tot ce a creat, prin profesia sa, deloc ușoară, că Republica Moldova nu a rămas în urmă, datorită academicianului Corcimaru în evoluția și succesele acestui serviciu. „Profesorul Ion Corcimaru, putem să spunem astăzi cu toată sinceritatea, este mândria națiunii noastre”, a declarat acad. Hotineanu, exprimând, în numele Comisiei parlamentare, în numele tuturor deputaților, mulțumiri, felicitări, plecăciuni, acestui mare Om de cultură și savant, academician al AȘM, Ion Corcimaru.
 
Mircea Buga, Consilier principal de stat al prim-ministrului în domeniul sănătății și dezvoltării sociale, a exprimat onoarea de a fi alături de omagiat în această zi, dar și de Institutul Oncologic, care marchează un dublu jubileu - 50 de ani de la crearea Serviciului Hematologic și cel mai important eveniment al zilei, 80 de ani de la nașterea membrului corespondent Ion Corcimaru. „Institutul Oncologic, pe buna dreptate, este una din instituțiile-cheie din sistemul de sănătate al Republicii Moldova, importantă prin ceea ce realizează, prin serviciile deosebite și importante pentru populația Republicii Moldova și această instituție nu ar putea să existe, atât de mare și deosebită, fără personalități notorii, fără cadre deosebite. Și unul din pilonii de bază ai Institutului Oncologic este dl acad. Ion Corcimaru”, a remarcat oficialul. Pentru performanță remarcabilă în activitatea didactico-științifică, contribuție substanțială în formarea profesională a cadrelor medicale, precum și cu prilejul aniversării a 80-a de la naștere, Dl Buga i-a înmânat m.c. Ion Corcimaru Diplomă de Gradul I a Guvernului și i-a urat sărbătoritului multă sănătate, succese în continuare pe făgașul științific și cel clinic.
 
Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari a vorbit cu multe emoții și recunoștință despre cel care a stat la baza dezvoltării domeniului de hematologie din țara noastră, dar și la dezvoltarea sa ca profesionist în domeniul transfuziologiei, de la care a învățat ce este responsabilitatea, profesionalismul, competența, atitudinea față de oameni, calități fără de care nu poți trata, dărui speranță și chiar viață pacienților. Ministrul a subliniat că academicianul Ion Corcimaru, cel care s-a dedicat cu toată ființa sistemului de sănătate, a instruit mii de specialiști în domeniul hematologiei și a tratat mii de pacienți cu afecțiuni și boli ale sângelui, afirmând că astăzi, cu siguranță, Ion Corcimaru este pilonul Hematologiei în Republica Moldova. „Nu-mi doresc decât să fie sănătos, pentru că avem încă multe de realizat împreună. Astăzi i-am dus flori pentru cei 80 de ani de la naștere și 25 de ani de când îl cunosc, ani în care m-a ghidat și m-a ajutat să devin ce sunt acum”, a spus oficialul.   
 
„Am venit astăzi reprezentanții structurii de medicină pentru a-l felicita pe marele om al plaiului nostru Ion Corcimaru, care a trecut prin multe încercări de la bun început”, avea să spună acad. Ion Ababii, rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Rectorul a făcut un parcurs în istoria vieții și activității omagiatului, menționând succesele înregistrate la fiecare etapă parcursă de profesorul sărbătorit. Academicianul a vorbit despre cercetările științifice, pe care le-a făcut și continuă să le facă dl profesor Corcimaru, despre publicațiile științifico-medicale care sunt în număr de 457, monografiile, tratatele care, în principiu, au contribuit și contribuie și astăzi la formarea specialiștilor în domeniul respectiv, dar și despre cei 13 specialiști în medicină, conducător al cărora a fost. Astăzi, Senatul Universității de Medicină îi aduce profundă recunoștință pentru munca pe care a făcut-o pe parcursul anilor și îi mulțumește pentru implementarea tuturor metodelor noi, în baza cărora astăzi se învață medicina ca atare. „Noi considerăm că acad. Ion Corcimaru este un pilon al universității noastre și este un model pentru acei care îmbrățișează medicina”, a conchis academicianul Ababii, exprimând recunoștință pentru tot ce făcut până în prezent prof. Corcimaru.
 
În numele conducerii Academiei de Științe a Moldovei, în numele președintelui AȘM, acad. Gheorghe Duca, care nu a putut veni din motive obiective, a Secției de Științe Medicale, un mesaj de felicitare cu cele mai sincere felicitări și urări de bine cu prilejul celor 80 de ani împliniți ai m.c. Ion Corcimaru, a adresat m.c. Viorel Prisăcari, vicepreședinte al AȘM. „Membrii Secției științe medicale vă purtăm tot respectul pentru profesionalismul manifestat pe parcursul întregii activități a Dumneavoastră, pentru faptul că sunteți un reprezentant excelent al medicinii și științei medicale autohtone, că sunteți un reprezentant fidel al Institutului Oncologic, reprezentant excelent al Universității de Medicină și, bineînțeles, un reprezentant fidel al Academiei de Științe a Moldovei”, a remarcat vicepreședintele AȘM. Vicepreședintele Prisăcari a subliniat înalta cumsecădenie, modestia, bunătatea sufletească a profesorului Corcimaru, pe care o are față de cei din jur, remarcând producția științifică cu care se mândrește întreaga comunitate științifică. Pentru merite deosebite în pregătirea cadrelor medicale, rezultate remarcabile în activitatea științifico-practică în domeniul hematologiei și cu prilejul frumoasei aniversări de 80 de ani de la naștere, Prezidiumul AȘM i-a acordat octogenarului Ion Corcimaru cea mai înaltă distincție a AȘM, Medalia „Dimitrie Cantemir”.
 
„E foarte greu de suportat atâtea cuvinte de laudă, dar mă liniștesc că la așa zile așa se vorbește”, a spus la rândul său omagiatul Ion Corcimaru, împărtășind câte ceva din amintirile profesionale, pe ce trepte a  urcat ulterior și ce inițiative a avut de-a lungul carierei sale didactice, științifice și practice. Octogenarul le-a mulțumit tuturor că au venit și au ascultat câte ceva din viața și succesele sale modeste.            
 
Membru corespondent Ion Corcimaru s-a născut la 22 mai 1938, în satul Baraboi, judeţul Bălţi. A absolvit şcoala medie din satul natal (1955), apoi ISMC (1961). În anii 1963¬1966 a făcut studiile postuniversitare prin doctorat la Institutul Central de Hematologie şi Transfuzie a Sângelui din Moscova, unde a susţinut teza de doctor în medicină. În 1989 susţine teza de doctor habilitat în ştiinţe medicale cu tema: „Клинический патоморфоз неходжкинских лимфом”.Profesor universitar (1993). Din anul 1966 activează la Institutul Oncologic din Chişinău, inclusiv şef al secţiei Hematologie (1968¬1969 şi 1974-1991). Între anii 1969 şi 1974 a îndeplinit funcţia de secretar ştiinţific al nstitutului Oncologic.

În anii 1991-1995 a condus catedra Hematologie şi Terapie de campanie, iar din 1995 este şef al catedrei Hematologie, Oncologie şi Terapie de campanie a USMF „Nicolae Testemiţanu” şi conducător al clinicii respective a Institutului Oncologic. A publicat peste 400 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 7 monografii şi un manual. Autorul a 3 brevete de invenţie. Fondatorul şcolii ştiinţifice în domeniul hematologiei în Republica Moldova. A contribuit la pregătirea a 13 doctori în medicină. Membru corespondent al AŞM. Deţine titlul onorific „Eminent al Ocrotirii Sănătăţii”; decorat cu ordinele „Drapelul Roşu de Muncă”, „Gloria Muncii” şi Ordinul Republicii. Laureat al Premiului de Stat (2008).

Galerie foto
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM