Tot mai aproape de valorile și dezideratele europene

2018-05-13
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei a participat la o nouă ediție a Orășelului European, care anul acesta a avut loc pe 12 mai. Evenimentul a fost organizat de Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, în parteneriat cu autoritățile publice și misiunile diplomatice acreditate în țara noastră.

Academia de Ştiinţe a Moldovei a fost prezentă în Orășelul European în cortul Republicii Moldova, alături de alte instituții, ministere, agenții, servicii etc. În cortul destinat Academiei a fost expusă o expoziție de publicații recente, realizate de către cercetători, precum și materiale promoționale despre activitatea oamenilor de știință și realizările acestora. Vizitatorilor le-au fost distribuite buclete promoţionale şi alte informații despre Academie. La eveniment au fost prezenți prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, dr.hab., prof. Victor Țvircun, coordonator al Secției științe umanistice și arte, dr.hab., prof. Veaceslav Ursachi, coordonator al Secției științe inginerești și tehnologice, acad. Gheorghe Țîbîrnă, dr.hab., prof. Aurelian Dănilă, reprezentanți ai secțiilor de științe și direcțiilor din cadrul AȘM.
 
Tradiționalul Orășel European a fost inaugurat în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt din Capitală. La deschiderea oficială a evenimentului au participat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu,premierul Pavel Filip, șeful Delegaţiei UE la Chișinău, Peter Michalko, membri ai Guvernului și reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău.
 
Evenimentul dedicat Zilei Europei în Republica Moldova a fost deschis de E.S. Peter Michalko, care, în numele statelor UE și al ambasadelor din Republica Moldova, a salutat prezența tuturor la eveniment. „Sunt bucuros să constat că relaţia dintre UE şi Republica Moldova a ajuns la un grad înalt de profunzime şi interconectare. Împreună cu statele membre ale UE avem un singur obiectiv major, cel de a contribui la îmbunătățirea vieţii cetățenilor din Republicii Moldova”, a declarat la ceremonia de inaugurare șeful Delegaţiei UE.
 
Un mesaj de felicitare cu îndemnul de a consolida vocația europeană a poporului Republicii Moldova a adresat și Președintele Parlamentului, Andrian Candu, în care a specificat că modelul european este cel mai bun model de dezvoltare. „Spre un astfel de model vrem şi Republica Moldova să tindă. Nu este uşor, dar în fiecare zi, câte un pic, câte un pas Republica Moldova este mai aproape de regulile şi valorile europene. Pe zi ce trece, cu muncă, sârguință şi răbdare, ne integrăm în UE, chiar dacă la ora asta suntem doar un stat asociat la UE”, a punctat Andrian Candu.
 
După inaugurare, oficialii au vizitat corturile instituțiilor din țară, ambasadele ţărilor membre UE și ale țărilor partenere, unde vizitatorii puteau să se informeze despre proiectele investiţionale ale UE în Republica Moldova, să se intereseze despre cultura statelor membre ale UE și să savureze din mâncărurile și băuturile tradiţionale ale acestora.
 
Și cortul Academiei de Științe a Moldovei a fost vizitat de oficiali - Șeful Delegaţiei UE la Chișinău, Peter Michalko, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu și premierul Pavel Filip. Oficialii au fost întâmpinați de prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, care le-a prezentat informații ample despre activitatea Academiei și evenimentele care au loc în cadrul forului științific suprem, accentuând în mod special participarea cercetătorilor noștri la realizarea proiectelor regionale și europene, precum și rezultatele înregistrate în cadrul programelor comunitare. În context, academicianul Tighineanu a amintit că Republica Moldova s-a asociat la programule europene, începând cu ianuarie 2012. În perioada respectivă, comunitatea științifică a înregistrat o participare destul de bună în Programul Cadru 7, remarcând o participare și mai de succes în Programul Orizont 2020. „În spațiul Parteneriatului Estic suntem lideri după numărul de proiecte câștigate, raportat la milioanele de locuitori din țara respectivă“. Acad. Tighineanu a reliefat esența integrării țării noastre în spațiul European de cercetare, menționând că proiectele și activitățile comune deschid oportunități mari echipelor din Republica Moldova pentru a promova excelența în cercetare și a contribui la soluționarea unor probleme științifice de importanță majoră la scară națională și europeană. Și ambasadorul UE Peter Michalko a evocat participarea largă a cercetătorilor din Republica Moldova la realizarea proiectelor comunitare.
 
La rândul său, premierul Pavel Filip a atras atenția la progresul impunător în dezvoltarea științei și a tehnologiilor moderne, inclusiv a tehnologiilor informaționale, precum și impactul lor asupra evoluției lumii moderne, menționând deschiderea autorităților pentru a susține în continuare activitatea comunității științifice din țara noăstră.
 
Pe continentul european, Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. În Republica Moldova, Ziua Europei a fost sărbătorită pentru prima dată în 2006. 
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM