Ziua Internațională a Luminii în evenimente și noi realizări ale savanților

2018-05-02
 

La 16 mai 2018, la Paris, sub egida UNESCO și cu participarea laureaților Premiului Nobel, conform portalului https://www.lightday.org/, va fi organizată ceremonia de marcare a Zilei Internaționale a Luminii. Multiple evenimente vor fi organizate și în diverse țări ale lumii, inclusiv în Republica Moldova, unde în această zi elevii și studenții vor avea posibilitate să fie familiarizați la Centrul Național de Studiu și Testare a Materialelor cu procese de interacțiune a nanomaterialelor cu lumina laser. Totodată, contribuția cercetătorilor noștri la dezvoltarea opticii și fotonicii va fi reflectată prin referatele ce urmează a fi prezentate în cadrul Conferinței Internaționale în Telecomunicații, Electronică și Informatică (http://ictei.utm.md) și a Conferinței Internaționale în domeniul Științei Materialelor și a Fizicii Stării Condensate (http://mscmp.phys.asm.md/).

În contextul marcării Zilei Internaționale a Luminii menționăm că anul 2018 a adus deja o veste îmbucurătoare de peste ocean, academicianul Ion Tighineanu, prim-vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei, fiind ales în calitate de „SPIE Fellow” – membru de excelență al Societății Internaționale pentru Optică și Fotonică (a se vedea comunicatul de presă, emis de oficiul SPIE din Bellingham, SUA, precum și lista integrală a laureaților https://spie.org/about-spie/fellows-and-senior-members/fellows). Însemnele de „SPIE Fellow” i-au fost înmânate academicianului Tighineanu la 24 aprilie curent, în cadrul forului „SPIE Photonics Europe”, desfășurat la Strasbourg, Franța, de către președintele SPIE, Prof. Maryellen Giger. Este o nouă promovare concludentă a imaginii țării și științei autohtone la scară internațională.
 
Amintim că în cadrul Sesiunii a 39-a aConferinței Generale care s-a desfășoară la Paris în perioada 30 octombrie-14noiembrie 2017, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a proclamat Ziua Internațională a Luminii care va fi marcată în fiecare an la 16 mai. Menționăm în acest context că, 58 de ani în urmă, la 16 mai 1960, fizicianul și inginerul american Theodore Maiman a demonstrat în premieră efectul laser. Inițiativa UNESCO vine după marcarea cu mare succes, în 2015, a Anului Internațional al Luminii, diverse evenimente fiind organizate în cca 140 de țări cu participarea a peste 100 milioane de oameni.
 
Ne-am convins deja că lumea în care trăim reprezintă o creație miraculoasă de lumină. Omul cunoaște și admiră lumea înconjurătoare prin intermediul luminii, mai mult chiar, însăși existența vieții este de neconceput fără lumină. În altă ordine de idei, dezvoltarea impresionantă a tehnologiilor optice și fotonice în decursul ultimilor decenii a adus schimbări radicale practic în toate domeniile de activitate ale omului. Laserul, spre exemplu, a devenit un atribut al existenței noastre, fiind implementat în cele mai variate sfere – de la tehnica audio-video, păstrarea și transmiterea informației, până la diverse tehnologii și dispozitive utilizate în cercetare, educație, cultură, medicină, industrie etc.
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM