La 27 aprilie 2018 a avut loc Adunarea Generală a membrilor titulari și corespondenți ai Academiei de Științe a Moldovei, prezidată de președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca și vicepreședinții AȘM.
Înainte de a trece la realizarea agendei de lucru, membrii AȘM au ținut un minut de reculegere în memoria academicianului Vsevolod Moscalenco, care a plecat în eternitate la începutul lunii aprilie. De asemenea, președintele AȘM a felicitat membrii corpului academic cu prilejul Zilei Naționale a Drapelului de Stat, dar și pe acad. Alexandru Roșca cu ocazia zilei de naștere.
Adunarea Generală a aprobat în unanimitate recomandarea privind alegerea în calitate de membri de onoare a acad. Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române și prof. Hidenori Mimura, director al Institutului de Cercetări Electronice al Universității Shizuoka, Japonia.
Prezentarea candidaturii academicianului Victor Spinei a fost expusă de acad. Valeriu Pasat. Academicianul a ținut să precizeze că inițiativa de a i se acorda înaltul titlu academic vicepreședintelui Victor Spinei a fost făcută împreună cu acad. Andrei Eșanu, în cadrul Consiliului științific al Institutului de Istorie, subliniind că aceasta îi justifică demersul de a vorbi și în numele colegului său, acad. Andrei Eșanu. „Pentru mine este o mare onoare să vorbesc despre un om care este cunoscut nu doar în România, dar și în Europa. Este vorba despre acad. Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române, un basarabian cunoscut prin lucrările sale nu doar în România, dar și departe de hotarele ei, un om deosebit, mare specialist, medievist. Este o mare onoare pentru noi, istoricii, care am trecut școala lui Victor Spinei”, a menționat în prezentarea sa, acad. Pasat ( Prezentare integrală).
Laudatio pentru Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române a fost prezentat de acad. Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Române. Amintim că Custodele Coroanei a vizitat prima dată Academia de Științe în anul 2013, unde a avut o întâlnire cu comunitatea științifică. Tot atunci, în semn de înaltă preţuire şi profundă recunoştinţă pentru susţinerea culturii româneşti, colaborare fructuoasă cu instituţiile de cercetare şi de învăţământ superior din Republica Moldova pe multiple planuri, Academia de Ştiinţe a Moldovei i-a conferit MS Margareta Medalia „Dimitrie Cantemir” ( Prezentare integrală).
Candidatura prof. Hidenori Mimura, director al Institutului de Cercetări Electronice al Universității Shizuoka, Japonia a fost prezentată de prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu. Academicianul a menționat că profesorul nipon colaborează cu cercetătorii noștri de mulți ani, iar în ultimul timp, vine practic în fiecare an în Republica Moldova, participă la conferințe, la școlile de vară-toamnă, la emisiuni televizate, ține prelegeri în fața studenților. Prof. Mimura este primul savant nipon ales membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei ( Prezentare integrală).
Adunarea Generală și-a continuat agenda cu prezentarea propunerilor la Strategia Națională de Dezvoltare a Republicii Moldova până în 2030, raportor, acad. Gheorghe Duca, președintele AȘM.
În cadrul ședinței a fost prezentat Avizul la Regulamentul de selectare, cerinţele faţă de candidat şi componenţa nominală a Comisiei de selectare a directorului general al Agenţiei Naţionale pentru Cercetare şi Dezvoltare (ANCD), raportor, acad. Ion Guceac, vicepreședinte al AȘM.
Un alt subiect de pe agend Adunării Generale a constituit prezentarea Avizului la Hotărârea Guvernului cu privire la alegerea membrilor secţiilor de ştiinţe ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei, raportor, acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreședinte al Academiei de Științe.
Pe marginea ultimelor trei subiecte s-au pronunțat mai mulți membri ai AȘM. Vorbitorii au venit cu anumite sugestii care ar oferi o mai mare claritate conținutului avizelor respective. Cu întrebări, dar și recomandări au intervenit acad. Eugen Doga, acad. Ion Bostan, acad. Mitrofan Ciobanu, acad. Grigore Belostecinic, m.c. Viorel Prisăcari ș.a. Propunerile vor fi transmise grupului de lucru.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM |