Omul mic de statură și mare la fapte, rectorul Veaceslav Manolachi, a sărbătorit șase decenii de viață

2018-04-12
 
Rectorul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, doctor habilitat, profesor universitar Veaceslav Manolachi a fost distins cu Medalia „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Științe a Moldovei. Distincția a fost acordată în cadrul unei serate aniversare, care a avut loc la 10 aprilie 2018, când profesorul universitar, antrenor emerit, maestru în sport, Doctor Honoris Causa a 13 centre universitare de rezonanță din lume, manager de marcă, a marcat șase decenii de viață. Invitații zilei au fost reprezentanți ai mediului universitar, academic, autorităților centrale și locale, oficiali, fețe bisericești, sportivi, discipoli, prieteni, colegi, jurnaliști.
 
Înalta distincție academică, care remarcă cele mai înalte performanțe în domeniul cercetării, a fost înmânată de directorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice, dr.hab., prof. univ. Valeriu Cușnir, care are și calitatea de profesor la Facultatea de Protecție, Pază și Securitate a Universității de Educație Fizică din Moldova. Medalia a fost decernată pentru rezultate deosebite în cercetarea științifică de management eficient și promovarea științei pe plan internațional. Directorul Valeriu Cușnir a transmis mesajul de felicitare aniversarului zilei din partea conducerii Academiei de Științe și, personal, a președintelui Gheorghe Duca, cu urări de sănătate, prosperitate și mult bine. Totodată, aniversarul a fost distins și cu Medalia „70 de ani de la formarea primelor instituții de cercetare”, distincție care l-a așteptat mai mult timp, dar l-a găsit pe destinatar în ziua în care era înconjurat de cei mai apropiați oameni, care au putut să se bucure împreună de succesele lui.
 
În același context, dar deja în nume propriu, directorul Valeriu Cușnir a remarcat ocazia cu care s-au lansat în anumite proiecte comune cu instituția pe care o conduce rectorul Manolachi. Grație receptivității managerului Manolachi, astăzi proiectul este considerat unul de perspectivă, rectorul fiind, de altfel, receptiv la tot ce este nou în spațiul educațional, implicit, la lansarea unei noi profesii, dar și tot ce poate aduce bună imagine instituției. Cât privește edificiul pe care l-a creat rectorul, directorul Cușnir spune că e impresionant, iar cu trecerea anilor acesta va înfrumuseța nu doar Chișinăul, dar și întreaga republică. I-a dorit omagiatului sănătate, proiecte noi în continuare, o echipă bine consolidată, cadre profesioniste și ingenioase care să crească tineri sănătoși, dar și să poată duce ștafeta mai departe.
 
O surpriza plăcută a venit și din partea Președinției Republicii Moldova. Ruslan Flocea, Secretar general al Aparatului Președintelui  a dat citire Decretului privind conferirea distincției de stat „Ordinul de Onoare” rectorului Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, dr.hab. Veaceslav Manolachi, pentru meritele deosebite în dezvoltarea și promovarea culturii, fizicii și sportului, contribuție la pregătirea unor sportivi de performanță și succese obținute în cadrul unor conferințe internaționale.
 
Omagiatul a mulțumit delegaților din partea Președintelui Republicii Moldova și Academiei de Științe a Moldovei pentru gestul de înaltă apreciere care i-a fost acordat. Aceasta este o aprecierea nu doar pentru mine, dar și pentru întreg colectivul și corpul profesoral cu care lucrez zi de zi și cu care mă mândresc, a spus rectorul și omagiatul, Veaceslav Manolachi. „Sportul este cel mai bun ambasador al țării și tot corpul diplomatic nu face atât cât face un campion mondial sau un olimpic campion european, iar atunci când se intonează imnul Republicii Moldova, tot globul pământesc se uită la acest campion și caută unde este Republica Moldova și cunoaște țărișoara noastră mică”, a spus cu emoții de campion sexagenarul.
 
Evenimentul aniversar s-a lăsat și cu două lansări de carte prezentate de, nimeni altul decât, redactorul lucrărilor, dr. hab. În filologie, prof. univ, Dragoș Vicol, laureat al Premiului Național (domeniul știință), membru al Uniunii scriitorilor din Republica Moldova și România, președinte al Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA). Menționând privilegiul de a fi redactor al acestor două lucrări, prof. Vicol a spus că pentru Domnia Sa este un semn deosebit de relevant faptul că această aniversare are loc sub steaua ocrotitoare a lui Isus Hristos, și asta pentru că aniversarea se marca în a treia zi de Paște. Dar, căutând niște cuvinte mai alese pentru a i le adresa omagiatului și bunului său prieten mai mare, a dat de discuțiile marelui Honore de Balzac care spunea că minunea unei personalități constă în următorul fapt: ea seamănă cu toată lumea, însă toată lumea nu seamănă cu ea. S-a gândit că aceste cuvinte se potrivesc de minune protagonistului zilei Veaceslav Manolachi, pe care îl consideră un mentor notoriu, un merituos om de știință, antrenor emerit, un manager de marcă, de la care ai cu prisosință ce învăța și care posedă cele mai înalte virtuții ale geniului uman.
 
I s-a părut că îl cunoaște suficient de bine pe prietenul său și omagiatul zilei, dar, lecturând „Monografia vieții unui om mic de statură și mare la fapte”, pe care a prezentat-o,a rămas surprins de complexitatea personalității și activității protagonistului, recunoscând că s-a înșelat amarnic, iar dincolo de toate calificativele, elogiile, de toate semnalele care i-au fost adresate, ceea ce îi validează personalitatea e calitatea de ctitor, de Om al cetății, calitatea deosebită de Om. A rămas surprins și de o muncă deosebit de complicată cuprinsă în copertele unui volum. „O personalitate de asemenea dimensiuni, ciclopice, aș spune, este practic imposibil”, a remarcat redactorul Dragoș Vicol, prezentând doar câteva din numele celor care au lăsat în această carte o mărturie vie a stradalelor, a eforturilor pe care le-a depus rectorul Veaceslav Manolachi în construirea unei universități cu adevărat moderne. Cea de-a doua monografie prezentată este intitulată „Teoria și didactica sportului feminin (Evaluare, planificare, dirijare și nutriție”. Ambele monografii au apărut în 2018. „Dl rector, aceste monografii, vreau să vă spun, sunt rodul activității dumneavoastră, iar acei 60 de ani de viață pământească reprezintă expresia nobilei dumneavoastră existență pe pământ. La Mulți Ani, dl rector, și toți acasă”, i-a urat prof. Dragoș Vicol.
 
Oaspeții au fost invitați să vizioneze un film ca o viață…despre activitatea profesorului și rectorului Veaceslav Manolachi. Invitații i-au cântat omagiatului Mulți Ani Trăiască și i-au adresat mesaje de felicitare cu urări de sănătate, creativitate, noi proiecte și inițiative, performanțe.
 
La Mulți Ani, distinse rector! Să aveți putere să luptați și în continuare pentru idealurile Dumneavoastră, dar și să aveți satisfacție din munca nobilă pe care o desfășurați cu atâta determinare!
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM