Directorii institutelor de cercetare, care s-au constituit recent într-o platformă, numită Consiliul directorilor institutelor de cercetare, liderii comitetelor sindicale ale instituțiilor de cercetare, au avut, la 6 martie 2018, o întâlnire de lucru cu secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, dr. Elena Belei.
În luarea sa de cuvânt, secretarul de stat a menționat că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării este foarte deschis în a comunica cu partenerii sociali, mai ales, în contextul în care reforma mult chinuita, discutată este în plină desfășurare, generează o mulțime de întrebări, impune necesitatea spulberării unor teme, dar necesită și foarte multă claritate. „În măsura în care MECC, anume filiera institutelor AȘM și a comunității cercetătorilor din RM este în stare să poarte un dialog sincer, deschis, cu reprezentanții celor 19 institute de cercetare, nu doar care au trecut în subordinea Ministerului, dar și cu celelalte institute ale restului ministerelor, suntem deschiși să o facem”, a specificat dr. Elena Belei, în speranța că în cadrul întrunirii se va reuși un dialog constructiv.
Prezentând o viziune generală cu privire la exercițiul pe cadrul bugetar pe termen mediu, secretarul de stat Belei a ținut să specifice că marea preocupare în legătură cu cercetarea din RM ține de finanțare, și asta pentru că cercetarea în RM își schimbă vectorul nu doar prin schimbarea fondatorului institutelor de cercetare, ci prin amplificarea accentelor puse pe cercetarea aplicativă și a cercetării finanțate prin concurs de proiecte. „În acești ani de tranziție, vom avea o perioadă relativ înceată, dar stabilă, facem schimbare încetișor, nu din interesul sau intenția de a menaja, sau nu pe cineva. Din punct de vedere al programării bugetare, la finele sesiunii parlamentare vom avea legea bugetului pentru 2019 adoptată. A început un amplu exercițiu de elaborare a cadrului bugetar pe termin mediu, un exercițiu care ne presează, din punct de vedere al termenelor, exercițiul pe care în procesul programării bugetare se va referi la finanțarea instituțională a cercetării, a institutelor de cercetare, nu doar din subordinea MECC, dar și cele de la sănătate, agricultură. În acest sens, trebuie să recunoaștem, să constatăm fără a ne panica, că nu avem un program național de finanțare a cercetării. În 2019, însă, primul an al acestei perioade, se va palia de o inerție, asta înseamnă că institutele de cercetare își vor continua activitatea fără a fi perturbate într-un fel, salariile cercetătorilor, menținerea și a celuilalt personal, menținerea infrastructurii institutelor de cercetare, nu va avea de suferit din perspectiva finanțării bugetare”, a punctat demnitarul.
Cât privește Agenția pentru Cercetare și Dezvoltare, oficialul a spus că aceasta va fi instituția care, într-un viitor relativ îndepărtat, va distribui fondurile statale, urmare a concursului de proiecte. Agenția, de rând cu ministerul, va impulsiona cercetătorii din RM să formeze clustere, să se consolideze nu doar pe filieră națională, dar și internațională pentru a accede la proiecte internaționale. „Suntem pe finele proiectului Orizont 2020, urmează să începem negocierile pentru a accede la următorul program de finanțare europeană, PC9, un program cu mai mult suport financiar pentru cercetători, iar în contextul acestui program suntem siguri noi toți, cercetătorii din RM, că vom câștiga foarte multe proiecte.
Un alt reper al discuțiilor din cadrul întâlnirii a fost cel legat de statutul institutelor. Întrucât spiritele s-au lăsat pe alocuri cu scântei, directorii institutelor și președinții comitetelor sindicale au adresat o serie de întrebări oficialului, întrebări care îi preocupă în mod direct atât pe ei, ca și conducători, cât și destinul de mai departe al cercetătorilor. Întrebări au parvenit din partea președintelui Consiliului directorilor institutelor de cercetare, m.c. Svetlana Cojocaru, directorul Institutului de Matematică și Informatică, vicepreședintele, dr.hab., Valeriu Cușnir, m.c. Alexandru Stratan, directorul Institutului de Matematică și Informatică, dr. Andrei Bujoreanu, preşedinte al Consiliului Sindical al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, lideri de sindicate de la institute – dr. Vadim Druță, dr. Ion Rusandu ș.a., care s-au interesat de soarta de mai departe a institutelor, dar și de modul de organizare a cercetării, de finanțare etc.
Detalii de la întâlnirea cu secretarul de stat, dr. Elena Belei, puteți urmări în materialul video.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Serviciul de presă al AȘM
|