Acad. Gheorghe Duca: „Mulțumesc Universității „Apollonia” pentru faptul că am fost apreciat pentru toată contribuția pe care am adus-o la dezvoltarea științei, educației și relațiilor dintre Republica Moldova și România”.
Președintelui Academiei de Științe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca, i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Apollonia” din Iași. Decernarea titlului onorific a avut loc, la 1 martie 2018, în cadrul ediției a XXVIII-a a Congresului Internațional al Universității care anul acesta a avut drept generic „Pregătim viitorul promovând excelența”.
La invitația conducerii Universității, la Congres a fost prezentă o delegație din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, din care au făcut parte vicepreședinții AȘM, acad. Ion Guceac și dl Mihai Vieru, rectorul Un AȘM, acad. Maria Duca, Secretarul științific general, dr.hab., Aurelia Hanganu, acad. Stanislav Groppa, acad. Mihai Cimpoi, acad. Nicolae Dabija, m.c. Victor Moraru, dr. Lidia Romanciuc și alți reprezentanți ai comunității academice și universitare.
În Laudatio prezentat cu ocazia decernării înaltei distincții de DHC al Universității „Apollonia”, expus în limba latină, a fost subliniată onoarea Universității ieșene de a-l avea în rândurile ei pe președintele Academiei moldave. Într-un cadru festiv au fost prezentate câteva din cele mai semnificative elemente ale parcursului profesional și științific ce caracterizează personalitatea puternica și complexa a profesorului și academicianului Gheorghe Duca ( text integral).
În Oratio gratitudinis, rostit, de asemenea, în limba latină, proaspătul DHC, acad. Gheorghe Duca a exprimat întreaga sa gratitudine Universităţii pentru decizia de a-i conferi titlul de Doctor Honoris Causa şi a reconfirmat angajamentul său personal, dar şi al Instituţiei pe care o reprezintă, Academia de Ştiinţe a Moldovei, de a persevera în promovarea valorilor societăţii bazate pe cunoaştere şi a contribui la edificarea punţilor între oamenii şi organizaţiile care au acelaşi scop şi aceeaşi finalitate în activitatea lor. „Recunosc că mă simt copleşit de emoţia evenimentului de astăzi, înălţător prin semnificaţia lui cel puţin dublă: pe de o parte este o celebrare a cunoaşterii în forma ei cea mai înaltă, pe de altă parte este vorba despre evocarea unirii de spirit şi gândire a reprezentanţilor unei singure naţiuni despărţite de vitregia istoriei şi de un râu devenit hotar”, a subliniat acad. Duca ( text integral română/ latină).
Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa academicianului Gheorghe Duca a fost urmată de un concert în honorem: Uvertura Academica – Johannes Brahms, interpretată de orchestra de cameră a Universității de Arte „George Enescu”, dirijor, dr. Bogdan Chiroșcă.
Congresul Internațional al Universității „Apollonia” a debutat cu o Sesiune științifică solemnă dedicată Centenarului întregirii neamului, organizată cu contribuția Academiei Române, Academiei de Științe a Moldovei și Academia Oamenilor de Știință din România. Între activitățile onorante, bine apreciate în mediul academic, Forul internațional respectiv ocupă un loc de cinste. Potrivit organizatorilor, tematica reuniunii internaționale este una de actualitate în domenii variate – medicină, biomateriale, științele comunicării, ecologie etc., reușind să atragă în fiecare an interesul specialiștilor din diverse domenii, ediția curentă anunțând o nouă treaptă de reușită a acestei manifestări.
În cadrul sesiunii, acad. Bogdan C. Simionescu, vicepresedinte al Academiei Române, a avut o intervenție, în care a subliniat rolul Academiei Române și al intelectualilor, iar acad. Răzvan Teodorescu, care după cum s-a exprimat președintele Universității, prof. Burlui și moderatorul sesiunii, apară mereu Iașul și trebuie să-i arate respect și dragoste, a menținut o aură solemnă a întrunirii, întărind totodată convingerea că intelectualii au o îndatorire sacră față de acest popor, de această țară, înainte de toate fiind îndatorirea de a continua ceea ce înaintașii noștri au săvârșit.
Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca a fost prezent la lucrările congresului cu o comunicare intitulată „Integrarea RM în spațiul European de cercetare în România”. Academicianul a exprimat profundele emoții trăite la marcarea momentului istoric al Centenarului Unirii Basarabiei cu România, specificând că prin evenimentul respectiv se aduce un omagiu unității de neam și al relațiilor de bună înțelegere dintre românii din Moldova, Transilvania, Valahia istorică, Bucovina, succedați de cei care sunt stabiliți istoricește pe malurile Dunării și a Prutului. Președintele Duca a menționat cooperarea bilaterală cu Ministerul de Cercetare al României, cooperarea bilaterală cu Academia Română și valorificarea statutului de țară asociată în programele cadru a UE, concursul de proiecte de cercetare moldo-române care au fost anunțate încă din 2009, exprimând mulțumiri tuturor celor care au contribuit ca Republica Moldova să se integreze în spațiul european de cercetare prin intermediul colegilor din România (prezentare integrală).
Preşedintele Universităţii „Apollonia”, prof.univ.dr.Vasile Burlui i-a mulțumit președintelui Duca pentru prezentare, în care a argumentat punctual modalități reale de îmbunătățire a relațiilor între cei de partea stângă și dreaptă a Prutului. Gazda a mulțumit în ansamblu conferențiarilor din sesiunea solemnă, subliniind tensiunea intelectuală care a atins cote maxime, auditoriul fiind, de asemenea, pe măsura celor care au conferențiat.
Din partea organizatorilor, președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, alături de acad. Bogdan Simionescu, acad. Răzvan Teodorescu au primit placheta Congresului și diplome de distincție. O placheta și insigna Centenarului a înmânat și primarul municipiului Iași, Mihai Chirică.
Solicitat de presa din România, președintele AȘM a menționat că orice titlu este o apreciere. „Mulțumesc Universității „Apollonia” pentru faptul că am fost apreciat pentru toată contribuția pe care am adus-o la dezvoltarea științei, educației și relațiilor dintre Republica Moldova și România”.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM
Iași, România,
1 martie 2018
|