Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca și prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu l-au felicitat astăzi, 19 febriarie, cu ocazia zilei de naștere, pe acad. Valeriu Rudic, savant cu renume în domeniul microbiologiei, ficobiotehnologiei, inventator al BioR-ului, fondator al școlii științifice în ficobiotehnologie, director al Institutului de Microbiologie și Biotehnologie al AȘM. Deși evenimentul nu a avut un caracter solemn, au venit să-i ureze La Mulți Ani și sănătate membrii Secției științe naturale și exacte, în frunte cu academicianul coordonator, acad. Aurelian Gulea, membri ai Secției științe medicale, coelgi.
În mesajul său de felicitare, președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca a menționat rezultatele remarcabile ale acad. Valeriu Rudic în domeniul microbiologiei, evidențiind activitatea inovațională și de promovare a invențiilor savantului, drept pentru care a obținut peste 200 de medalii de aur, 100 de argint și peste 30 de bronz, la renumitele expoziții internaționale de inventică și creativitate, desfășurare în diverse țări ale lumii. Președintele Duca a subliniat aportul incontestabil al acad. Rudic în dezvoltarea ficobiotehnologiei, în crearea preparatelor medicamentoase, dar și în pregătirea cadrelor de înaltă calificare. Dincolo de realizările care i-au adus notorietate savantului, președintele AȘM a ținut să specifice că acad. Rudic este un bun prieten, un om cu suflet mare, cu o inimă mare, om de omenie, are o familie frumoasă și copii foarte buni. I-a dorit omagiatului să aibă sănătate, care, cu anii devine tot mai necesară, și frumoase succese pe viitor. Și pentru că toată viața a învățat să lupte, i-a dorit să fie și în continuare un luptător, pentru că cine luptă, câștigă.
Cu ocazia aniversării, La Mulți Ani cu sănătate, realizări și împliniri i-a dorit prim-vicepreşedintele AȘM, acad. Ion Tighineanu. Prim-vicepreședintele AȘM a exprimat, totodată, înalta preţuire pentru prestația științifică de excepție a academicianului Rudic, pentru realizările obținute, grație unei munci dedicate și anilor sacrificați pe altarul ştiinţei, dar care i-au adus un nume onorant și mult respectat în lumea academică, fiind considerat astăzi unul din pilonii de rezistență pe care se ține știința țării.
Acad. Aurelian Gulea, coordonatorul Secției de științe naturale și Exacte a spus că acad. Valeriu Rudic este, în primul rând, un lider. A fost un lider în sport, fiind campion, este lider în știință, devenind academician, savant notoriu cu multiple realizări care onorează atât comunitatea științifică, cât și societatea. „În numele Secției îi dorim sănătate și ca ceea ce și-a pus în gând până acum, să se realizeze”, a spus acad. Gulea.
„Nu este ușor cu el, dar nici greu nu-ți este”, a spus acad. Ion Toderaș, directorul Institutului de Zoologie, care este onorat și mândru să se numere printre prietenii sărbătoritului. Făcând o trecere prin ani, acad. Toderaș a remarcat că prietenul și colegul său este un familist desăvârșit, își iubește la nebunie familia și prietenii. Și pentru că adevărata viață este sănătatea și cel mai scump poate fi timpul petrecut alături de cei dragi, i-a dorit mulți ani sănătoși, dar să mai trăiască și pentru el, alături de cei care îl iubesc.
La Mulți Ani cu urări de bine și succese i-au dorit academicianului Rudic și colegii din Secția științe medicale. Fiind cunoscuți de ani buni cu omagiatul, acad. Gheorghe Țîbîrnă a remarcat prestația științifică a savantului pe parcursul anilor, evidențiind capacitățile deosebite intelectuale, grație cărora a dezvoltat o nouă direcție în știință, să elaboreze preparate medicale valoroase, precum BioR-ul, dar și altele, care la ora actuală acoperă diferite necesități ale medicinii practice. Fiind sigur că Vărsătoriisunt personalități puternice, acad. Țîbîrnă i-a dorit acad. Valeriu Rudic sănătate și noi succese.
„Suntem foarte bucuroși că suntem astăzi alături de acad. Valeriu Rudic la acest popas în timp. Noi, medicii, îi dorim sănătate, pentru că cea mai mare bogăție a unui om este sănătatea, fără de care celelalte nu sunt valori”, a spus dr. hab., prof., univ. Ion Mereuță. Profesorul a ținut să specifice că acad. Rudic este o personalitate notorie a științei și culturii noastre naționale, este unul dintre cei mai mari inventatori și raționalizatori ai RM, este autorul multor preparate medicale, este savantul care a câștigat toate medaliile de aur, argint, bronz din toate saloanele internaționale, inclusiv din RM. „Vreau să-i mai doresc domnului academician realizări frumoase, bucurie, noroc, ca mulți ani să creeze pentru noi, pentru oameni, pentru știință”, i-a urat colegul Mereuță.
La rândul său, acad. Valeriu Rudic le-a mulțumit tuturor pentru urări, iar pentru o scurtă evadare din cotidian, și-a servit invitații cu Rară Neagră de Purcari, la care și-a dat concursul bunelul său Dumitru Roșca, tatăl mamei sale. Fiind agronom în Talmaza, satul de baștină al academicianului, șef de secție la Purcari până în 1952, bunelul său a participat la restabilirea formulei de negru de purcari, roșu, purpuriu și el se mândrește cu asta.
Destinul aduce mereu împreună oamenii care au ce spune timpului și omenirii, care se respectă și se iubesc necondiționat. Sunt norocoși oamenii pentru aceste semne de înțelegere, pentru că valoarea strălucește prin Omenie.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM
|