Am participat la sărbătorirea colegului nostru membru al Societății Academice de Management din Romania (SAMRO), domnul Acad. Prof. univ. dr. DHC Ion Petrescu, la împlinirea vârstei de 90 de ani şi cu privire la lansarea cărții "Psihologia nanogenarului în confruntare cu propria vârsta". Totul a început cu fotografierea de grup prezentată. Sărbătoritul a mulțumit celor prezenți cu formula "Vă mulţumesc pentru decizia de ieri şi fapta de astăzi care împreună au făcut ca în aceste momente să fim împreună la sărbătorirea celor 90 de ani şi cu prilejul lansării celei de-a 119 cărți "Psihologia nanogenarului în confruntare cu propria vârstă".
Potrivit tradiției sărbătoritul a dat cuvântul Domnului Prof. Univ. Dr. DHC Valeriu Ioan Frânc director general al Editurii Expert București editor şi redactor al cărții.
După aceea autorul a declarat că a ajuns la această venerabilă vârstă pentru că a respectat cu sfințenie crezul vieții sale, cu cele 3 idei fundamentale: optimismul, iubirea şi fericirea.
A arătat că optimismul l-a așezat la baza gândirii, judecații şi acțiunilor sale, iubirea a manifestat-o față de părinții săi care i-au dat viată și cei 5 ani și jumătate creștere în familie. Şi-a iubit învățătorul din școala primară, profesorii din liceu, cei de la cele 4 facultăți absolvite şi conducătorii de doctorat în economie şi psihologie.
A prezentat cele 3 realizări ale vieții sale şi anume crearea şcolii de management românesc de la Brașov, a școlii doctorale de management Ion Petrescu din cadrul ULBS şi vastul tratat "Contribuții la conturarea unui model românesc de management" pe care l-a coordonat armonizând opiniile celor 152 de academicieni, profesori universitari, specialiști cu experiență şi practicieni de valoare în managementul românesc. Tratatul prezinta 48 de domenii ale managementului românesc şi în felul acesta profesorul Ion Petrescu reușește să îţi realizeze a 3-a bucurie a vieții şi anume așezarea managementului românesc la locul ce i se cuvine în cadrul managementului european şi a managementului comparat internațional.
Profesorul Valeriu Ioan Frânc şi-a continuat expunerea dorindu-i sărbatoritului o viaţă îndelungată şi La Mulți Ani! În acest moment corul facultății de muzica a Universității Transilvania din Brașov a intonat tradiționalele variante corale "La Mulți Ani" acesta fiind un moment de excepție a evenimentului la care ne referim.
Un moment important în cadrul manifestărilor l-a constituit prezentarea omagiilor distinselor personalități participante la sărbătorirea Domnului Acad. prof. univ. dr. DHC Ion Petrescu.
Domnul Prof. univ. dr. Valer Dorneanu, Președintele Curții Constituționale a României şi-a început discursul omagial cu declararea bucuriei de a fi în rândul oamenilor de știință din Brașov cu un trecut cultural valoros.
În continuare a subliniat că se simte privilegiat şi mișcat în faţa savantului Ion Petrescu care în tinerețe a luptat pentru eliberarea României după care a trăit pentru știința românească şi pentru societatea românească. Opera sa este vastă înregistrând 119 cărți, tratate şi cursuri universitare şi peste 300 de articole științifice publicate în reviste prestigioase din ţară şi străinătate. Este prezent în conducerea unor reviste de mare valoare națională şi internațională. Pentru activitatea desfășurată personalitatea sa a fost onorată cu multe premii şi distincții. Peste toate se detașează activitatea sa de creator în domeniul managementului. A fondat școala de management de la Brașov şi școala doctorală de management de la ULBS. În toate lucrările sale pune în evidenţă valoarea managementului românesc. Un merit deosebit îi revine pentru coordonarea generală a tratatului "Contribuții la conturarea unui model românesc de management". Cu eleganţă coordonează acest tratat şi cu exigenţa sever distribuită a diriguit participarea a 152 de autori, academicieni, profesori universitari, manageri şi practicieni în managementul de mare prestigiu. Lucrarea este redată în două volume şi pune în evidenţă prezenţa a 48 de domenii ale managementului românesc. În felul acesta tratatul amintit reușește să așeze la locul cuvenit managementul românesc în cadrul managementului european şi a managementul comparat internaţional. În legătură cu managementul comparat internaţional profesorul Ion Petrescu are merite deosebite pentru ca a dat literaturii de specialitate patru tratate care apar pentru prima data în literatura noastră şi anume: Managementul chinezesc, Managementul şi managerii în federația rusă, Managementul japonez şi Managementul american. Cunoaștem cu toții că în tratatele de management comparat până la apariţia celor patru tratate ale profesorului Ion Petrescu doar capitole mai mult sau mai puțin complete.
Aş dori ca în partea finală să subliniez că această operă gigantică a fost şi este realizată de OM-ul Ion Petrescu care frapează prin profesionalismul şi creativitatea sa, prin umanismul şi demnitatea sa. În întreaga muncă îmbracă armonios teoria cu practica şi oferă de fiecare dată lucrări necesare managementului naţional şi internaţional. În opera sa s-a obișnuit să meargă pe căi nebătătorite ceea ce pune în evidenţă curajul în abordarea unei problematici ştiinţifice deosebit de necesare.
Domnul profesor universitar Valer Dorneanu şi-a încheiat cuvântul său cu un citat din Spiru Haret elogiat de Nicolae Iorga la Congresul cadrelor didactice. Am să constat că şi sărbătoritul nostru este un admirator al operei lui Spiru Haret.
Domnul Prof. univ. dr. Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe a Moldovei, înainte de a prezenta Laudatio a dat citire la doua brevete, primul se referă la Medalia "Nicolae Milescu Spătaru" conferită Domnului Ion Petrescu profesor universitar şi Membru de Onoare a Academiei de Științe a Moldovei, pentru aportul substanțial la dezvoltarea managementului, științei şi cooperarea interacademică precum şi cu prilejul aniversarii a 90 de ani de la naștere. Cel de-al doilea brevet acordat de Academia de Știinte a Moldovei se referă la decorația Domnului Profesor cu Medalia 70 de ani de la crearea primelor instituții de cercetare şi 55 de ani de la fondarea Academiei de Științe a Moldovei.
În aplauzele celor prezenți Domnul Academician Gheorghe Duca a așezat pe pieptul sărbătoritului cele două decoraţii, după care a prezentat Laudatio "Profesor Ion Petrescu".
Alocuțiunea Domnului Academician Gheorghe Duca a început cu următoarea subliniere: "Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Academia de Studii Economice din Moldova îl sărbătoreşte astăzi pe membrul său de onoare, Prof. univ. dr. DHC Ion Petrescu cu prilejul împlinirii vârstei de 90 de ani, în deplină putere de muncă şi neobosit proces de creație în domeniul ştiinţei manageriale".
În continuare ideile principale din Laudatio se referă la sărbătorit ca specialist consacrat, un marcant cadru didactic şi cercetător ştiinţific, întemeietor de şcoală ştiinţifică - Şcoală de Management de la Braşov şi Şcoală doctorală de management de la ULBS.
A fost subliniat efortul depus pentru pregătirea în mod exemplar a multor generații de studenți, masteranzi şi doctoranzi.
S-a subliniat de asemenea faptul ca sărbătoritul a reușit cu mult succes să câştige simpatia şi recunoștința prietenilor din Republica Moldova.
În partea finală a dorit domnului profesor să fie mereu la fel energic şi să ducă şi mai departe aprinsa flacără a cunoștințelor şi dăruirii de bine.
Expunerea Domnului Academician Gheorghe Duca a fost primită cu numeroase şi ample aplauze.
Rectorul Academiei de Ştiinţe Economice a Moldovei Domnul Acad. prof. univ. dr. DHC Grigore Belostecinic şi-a propus ca în cuvântul său să îl caracterizeze pe profesorul Ion Petrescu, DHC al Academiei de Studii Economice a Moldovei, ca pe om pentru ţară, un om pentru semeni, un prieten adevărat al Senatului Academiei şi cu care se mândrește Academia, consecvent pe principiile sale, un model de emoție economică, psihologică, de bună cuvinţă şi comportare colegială, un profesionist foarte bun pe care te poți baza, un strălucit întemeietor al şcolii de management de la Braşov şi al şcolii doctorale de management de la ULBS, cu o verticalitate morală, liniştit şi drept, un magistru ideal despre care vorbește numai la excelenţă.
In partea a II-a a expunerii sale, Domnul Acad. prof. univ. dr. DHC Grigore Belostecinic a dat citire scrisorii comune a Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a Academiei de Ştiinţe Economice a Moldovei, care a început în felul următor: "În acest cuminte început de februarie 2018, vă adresăm Domnule Profesor, urări de bine şi sănătate, dovadă a respectului şi înaltei prețuiri cu care vă aşteaptă întotdeauna la Chișinău colectivul de profesori şi academicieni." Dintre ideile esențiale ale mesajului am reținut următoarele sublinieri: " Ne-aţi câștigat simpatia şi recunoștința, ne-ați cucerit prin energia de care ați dat dovadă, dorindu-vă să o duceţi şi pe mai departe. Admirați frumosul din ţara Dumneavoastră pe care l-aţi așezat în toate faptele extraordinare ale Domniei Voastre."
În partea finală a scrisorii se arată: "În aceasta zi binecuvântată, să aveţi parte Domnule Profesor, alături de Familie şi de alta lume dragă sufletului şi scumpă amintirilor, de o aniversare plină de bucurii şi urări sincere."
Domnul Prof. univ. dr. DHC Ovidiu Nicolescu, președintele SAMRO Romania, şi-a început cuvântul omagial arătând că pentru Domnia Sa este o onoare şi o plăcere la evenimentul în care sărbătorim o vasta personalitate despre care trebuie spuse multe însoțite de respect şi admirație.
În continuare Domnia Sa arată că întâmpină patru dificultăți: "prima, trebuie să vorbim despre viaţa unui nanogenar şi despre activitatea ştiinţifică desfăşurată pe parcursul a 70 de ani; a doua dificultate este aceea că trebuie vorbit despre o activitate foarte bogată în general şi foarte creativă în management; a treia dificultate este pusă în evidenţă de faptul că în perioada actuală managementul este deosebit de complex, complexitate dezvoltată de mediu şi de ceilalți factori de influenţă; a patra dificultate este generată de greutatea că din momentele internaţionale din ultimii 30 de ani de când îl cunoaște şi lucrează împreună cu sărbătoritul, să aleagă, momentele mai expresive."
Depășind aceste dificultăți domnul profesor Ovidiu Nicolescu vorbește despre trei lucruri esențiale. În primul rând despre faptul că domnul profesor Ion Petrescu este foarte performant cu foarte multe lucrări de management naţional şi management internaţional; în al doilea rând este fondatorul şcolii de management de la Braşov şi al şcolii doctorale de management de la ULBS; în al treilea rând în spatele profesorului un om cu totul deosebit, este o mare personalitate care sub semnul răspunderii personale a dat rezultate demne de admirat. Este membru fondator SAMRO un membru de baza, un model. La finalul expunerii domnul profesor Ovidiu Nicolescu oferă diploma omagială a SAMRO şi îl îmbrățișează pe sărbătorit.
Acest eveniment deosebit de amplu, de benefic pentru societatea românească s-a desfășurat la Hotel ARO în Brașov, în inima oraşului Braşov. Au participat 90 de invitați, personalități marcante ale vieții academice, sociale şi culturale. În plus faţă de cei deja menţionaţi anterior au luat cuvântul şi au adus omagii şi aprecieri domnului Academician Prof. univ. dr. DHC Ion Petrescu următorii: Prof. univ. dr. Ioan Bazgan, Prof. univ. dr. Ivan Cismaru, Prof. univ. dr. Constantin Oprean, Colonel Oană, Prof univ. dr. Cornelia Tatu, Prof. univ. dr. Ioan Abrudan, Prof. univ. dr. Stelian Panzaru, Prof. univ. dr. Ioan Cindrea, Prof. univ. dr. Nicolae Georgescu, Prof univ dr. Ovidiu Leonard Turcu, Prof. univ dr. Constanţa Popescu, Prof. univ. dr. Habil. Mihail Aurel Ţîţu.
Este relativ greu să îi invocăm pe toţi cei de mai sus prezentându-le luările de cuvânt dar se pot scoate în evidenţă cele mai importante apreciere şi preţuri aduse domnului profesor Ion Petrescu.
Aşadar se poate evidenția faptul ca Profesorul Ion Petrescu se identifică cu marile realizări în cercetarea științifică românească în domeniul economiei, managementului și psihologiei în ultimii 50 de ani fiind unul din perfecționiștii domeniilor. Este o personalitate cu o vitalitate de invidiat care a reușit să pună în valoare esența muncii sale prin lucrări de referință recunoscute la nivel național și internațional, asemenea cuvintelor marelui filozof chinez Confucius știe că: „Noi cu toții suntem imperfecți, ceea ce ne face existența și mai interesantă fiindcă întotdeauna avem spre ce tinde și ce învăța și spații de a ne perfecționa la infinit.”
Mai mult Magistrul Petrescu Ion este un exemplu de viață pentru că a știut și știe cu adevărat sensul ei și anume că viața este energie, efort interior, năzuință și împlinire. Viața este într-un cuvânt activitate. Activitatea îndelungată a fost păstorită cu multă expertiză profesional – științifică și de viață ceea ce îl face mult mai tânăr decât cred cei mai mulți pentru că așa cum spunea poetul și omul politic chilian, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în anul 1971, Pablo Neruda: „Este nevoie de foarte mult timp pentru a fi tânăr”.
Aş dori să mai adaug că Profesorul Ion Petrescu lasă urme durabile care nu se șterg cu fiecare pas înainte, astfel încât cartea a rămas instrumentul cel mai subtil de perfecționare a minții noastre.
Dar pe lângă toate acestea în spatele savantului de renume mondial Acad. Prof. univ. dr. DHC Ion Petrescu sta OM-ul Ion Petrescu, un economic-rațional, un om autoactualizat şi mai mult decât atât un om extrem de complex.
Aceste componente ale OM-ului Ion PETRESCU se găsesc într-o relație și o discuție armonioasă dintre sufletul și mintea sărbătoritului nostru, care a învățat să ierte și dovedească că poate iubi. În permanență a pus accentul pe sentimentul prieteniei, a articulat prezența comunicării cu sine, dar și cu cei ce îl înconjoară. A făcut mult bine și NOI l-am resimțit din plin. A remediat multe situații, a dovedit că este un OM așa cum este el definit de marii gânditori din științele filozofice, economice, juridice și sociale. Am recunoscut în Domnia Sa acel val al pasiunii și al iubirii, de unde am primit cu toții numeroase pilde de mulțumire sufletească implicate în fapte de mare rezonanță.
Profesorul Ion Petrescu este omul acela complex despre care am învățat cu toții la biologie, funcțional și rodnic. A știut să însoțească complexitatea cu simplitatea și cu modestia. L-am văzut în numeroase situații deosebit de importante ca pe un om smerit și ca pe un om simplu. A făcut mulți pași în adâncimea simplității. Îl prețuim pentru că niciodată nu a depășit limitele modestiei științifice și ale creației investigaționale. Gloria l-a înconjurat fiindcă dintotdeauna nu a fugit după ea. S-a ferit de glorie cu modestie iar cei din jur L-au prețuit și lăudat.
Trebuie să ne străduim să urmăm un astfel de model să căutam să atingem şi să înțelegem cu toţii scopurile înalte atinse de sărbătoritul nostru şi să continuăm ce a făcut şi încă face Domnul Profesor Ion Petrescu.
S-a spus că întreaga viață spirituală a sărbătoritului a însoțit-o de normalitate, de o vigurozitate logică, de simțirea socială și de soluționarea a numeroase probleme aplicând sintagma: "a vedea cu ochii altuia şi a auzi cu urechile altuia".
Impresionează la Domnul Profesor Ion Petrescu comportamentul organizațional. O mare influență asupra acestuia a exercitat-o personalitatea Domniei Sale cu următoarele dimensiuni specifice: extraversiunea sub forma unui grad avansat de sociabilitate, stabilitate emoțională, nivelul de agreare influențat de persoana Domniei Sale prietenoasă și abordabilă, conștiinciozitatea sub dominanța unui grad avansat de responsabilitate și orientarea către realizări performante, deschiderea la nou sub formă de flexibilitate și receptivitate la schimbări.
La aceste dimensiuni au fost adăugate și o serie de caracteristici specifice care la rândul lor influențează comportamentul organizațional de care am amintit. Astfel, Domnia Sa a poziționat locul controlului și autocontrolului sub forma unui set de convingeri referitoare la faptul că se poate controla comportamentul prin diferite forțe, de pildă, automonitorizarea prin reglarea comportamentului în cadrul social și în relațiile umane și autostima bazată pe autoevaluarea pozitivă.
În felul acesta în cadrul evenimentului de mare încărcătură emoțională, științifică dar şi socială, eveniment descris anterior, se poate spune în final că OM-ul Ion PETRESCU ne prezintă modelul de om economic-rațional, modelul de om social, motivat de nevoi sociale și de relațiile interpersonale, modelul de om care se auto-reactualizează bazat pe principiul muncii îmbogățite, pe o muncă creativă și cu sens, și în final, modelul de om complex identificat cu o ființă extrem de complexă cu o largă varietate de motivații, capabil să învețe noi motive în cadrul experiențelor și interacțiunilor sale cu noi ceilalți.
La Mulți Ani și Fericiți Ani Domnule Academician Prof. univ. dr. DHC Ion PETRESCU !
Sibiu, 12 februarie 2018
Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu
Prof. univ. dr. Habil. Mihail Aurel ȚÎȚU
Manager, Centrul PatLib din Sibiu al OSIM-EPO-ORDA
mihail.titu@yahoo.com
|