Comunitatea științifică i-a adus un ultim omagiu membrului corespondent Andrei Timuș, savant cu renume cu un aport considerabil în dezvoltarea sociologiei, pilon al științei sociologice, întemeietor al Şcolii de cercetări sociologice în Republica Moldova, etalon de omenie, un model de dăruire cauzei științei.
La mitingul de doliu care a avut loc la Academia de Științe, la 14 februarie 2018, fost prezentă conducerea AȘM, colectivul Institutului cercetări Juridice și Politice, unde a activat regretatul savant, reprezentanți ai Secției științe sociale și economice, parlamentari, universitari, discipoli, colegi, prieteni.
„Plecarea din viaţă a membrului corespondent al AŞM Andrei Timuş, decanul de vârstă al corpului nostru academic, ne-a marcat profund, generând sentimente de regret şi, totodată, de apreciere, recunoştinţă şi respect faţă de personalitatea celui care ne-a fost coleg mai mare, prieten mai mare, dar şi mentor al multora dintre noi. I-a fost dat să aibă un destin cu adevărat ieşit din comun, îngemănat şi sincronizat cu istoria plaiului pe care s-a născut şi pe care a ştiut să-1 slujească cu dăruire şi responsabilitate. Acestea poate ar fi cuvintele cheie care exprimă esenţa marii vieți pe care a trăit-o Andrei Timuş”, a spus m.c. Victor Moraru, coordonator al Secţiei Ştiinţe Sociale si Economice al AȘM, în deschiderea tristului eveniment. Prof. Moraru a exprimat certitudinea că prin tot ce a făcut regretatul Andrei Timuș, a reușit să înscrie o pagină meritorie în istoria republicii şi ştiinţei noastre, iar cauza, căreia s-a dăruit cu ardoare şi omenie va dăinui prin efortul discipolilor şi colegilor săi.
Personalitatea complexa a regretatului savant a fost evocată de vicepreședintele AȘM, acad. Ion Guceac. Vicepreședintele a parcurs traiectoria destinului m.c. Timuș, carierei sale științifice, didactice, manageriale, începând de la înrolarea și trimiterea pe front, activitățile în structurile organizaționale de tineret și de partid, devenind primul președinte al Comitetului Republican pentru Radio şi Televiziune, unul din conducătorii Editurii CC al PCM etc. „S-a afirmat drept o fire viguroasă şi fidelă acelor principii, pe care şi le-a stabilit încă de la debutul carierei sale profesionale, începute la vârsta de abia 17 ani. De atunci şi până în ultima zi s-a aflat mereu pe linia întâia a vieţii şi a ştiinţei, înfruntând cu dârzenie vicisitudinile timpului. Energia-i dinamică i-a permis, şi în zile de război, şi în zile de pace, să se antreneze plenar într-un impunător diapazon de activităţi: muncă social-politică, managerială, ştiințifică, acolo unde era nevoie de experienţa şi cunoştinţele sale. Tributar timpului pe care l-a trăit şi circumstanţelor în care a activat, oricum, oriunde s-ar fi aflat, a dovedit deschidere pentru idei noi, a crezut în ceea ce face şi a muncit cinstit şi cu toată dăruirea, convins că munceşte pentru binele semenilor săi. În condiţii dificile, a manifestat mereu caracter, responsabilitate, spirit critic şi dexteritate profesională. Destinul i-a hărăzit ca preocupările sale să fie activităţi de pionierat. Toate au dat roada cuvenită”, se arată în evocarea academicianului.
Un ultim omagiu i-a adus colegului său acad. Alexandru Roșca care și-a exprimat tristețea pentru plecarea unui om de o rară cumsecădenie, de o rară corectitudine, înțelepciune și de o foarte mare bunătate sufletească. „Ne-a părăsit Andrei Ivanovici, omul care și-a consacrat întreaga viața slujirii cu devotament concetățenilor săi, iar noi acum suntem aici pentru a-l petrece pe ultimul drum și a ne exprima înalta noastră prețuire pentru tot ce a realizat el pe parcursul vieții sale accidentate de intemperiile timpurilor, a vremurilor sub care a fost hărăzit să-și ducă crucea”, a spus acad. Roșca, exprimând condoleanțe rudelor și colegilor.
Acad. Teodor Furdui a mărturist că l-a cunoscut pe m.c. Timuș ca pe o personalitate plină de atitudine atât față de Academie, de unde pleca ultimul, dar și pentru colegi și discipoli, pe care i-a respectat și îndrumat. Făcând referire la lucrările științifice, elaborate de savant, acad. Furdui a remarcat că i-a creat impresia că această personalitate într-adevăr a luptat pentru dezvoltarea țării noastre, în primul rând, a agriculturii, majoritatea lucrărilor lui fiind consacrate dezvoltării satului natal, Malovata.
Tristețea trăită, dar și respectul față de cel care a fost Andrei Timuș a fost redată de directorul ICJP, dr.hab., prof. Valeriu Cușnir. „Este dificil de a alege cuvinte potrivite pentru a alina tristețea familiei Timuș, rudelor, prietenilor, colegilor, tuturor celor care ne-am adunat astăzi să-l petrecem în ultimul drum. Nu este ușor de a reda în limitele unor expresii personalitatea celui care a fost Andrei Timuș, om de stat, profesor, cercetător, dr. hab., și m.c. al AȘM, om care a avut parte de o viața trăită din plin, așa cum era genericul unui interviu expus de domnia sa în revista institutului, în care de la înălțimea anilor medita asupra activității sale, asupra celor ce a reușit să facă”, a remarcat directorul Cușnir, fiind sigur că cel care a crescut o pleată impunătoare de cercetători, astăzi specialiști notorii în republică, va rămâne ca un om cinstit și modest, responsabil și onest, respectuos și respectat, un om cu o demnitate, cu verticalitate și curaj, care va lăsa în urma sa nu avere, dar va lăsa cercetări enciclopedice valoroase, opere în care a ilustrat diferite evenimente economice și sociale din RM și lasă în urma sa acei doctori și doctori habilitați, profesori și specialiști care vor dezvolta în continuare și vor realiza ceea ce nu i-a reușit mentorului lor.
„Andrei Ivanovici a trăit o viață plină de realizări, a fost un deschizător de drumuri, televiziunea moldovenească, Enciclopedia Sovietică Moldovenească, inițierea cercetărilor în Moldova Sovietică în domeniul sociologiei, elaborarea și conducerea unei asociații obștești, iar în continuare s-a consacrat activității la institutul nostru timp de 40 de ani și din această cauză foarte mulți s-au obișnuit cu o prezență atât de notorie”, a spus dr. hab., Victor Juc, vicedirector al ICJP. Reiterându-i modestia, onestitatea și modul de viață ascet, despre care au menționat și antevorbitorii săi, prof. Juc a specificat că m.c. Timuș va rămâne o persoană care a marcat știința în RM, o persoană care s-a dedicat cauzei valorilor, pe care le-a promovat.
Un pios omagiu a fost adus de dr. hab. Victor Mocanu, directorul Centrului Sociologie și Psihologie Socială al ICJP, președintele Asociației Sociologilor și Demografilor din RM. „Astăzi petrecem pe ultimul drum nu doar un savant notoriu, dar o personalitate de o omenie mare, un adevărat patriot al acestei țări. L-am cunoscut cu 30 de ani în urmă, când am venit la doctorat și atunci am înțeles că el este o personalitate care trăiește cu realizările societății, dar este o personalitate care depune eforturi pentru a schimba această viață, pentru a face această viață mai bună”, a menționat dr.hab. Mocanu, precizând că prin hotărârea Asociației Sociologilor și Demografilor, din 12 februarie 2018, Asociația va purta numele Andrei Timuș.
„Petrecem pe ultimul drum un om, o epocă, un spirit, care a lăsat urme adânci în viața RM, în cercetare, în formarea cercetătorilor, un om dârz, curajos, care nu s-a temut niciodată să spună adevărul, un om cu spirit ascetic, un om cu spirit de dreptate, un spirit care nu s-a temut niciodată de ceea ce este nou, a cercetat și cu convingere i-a mobilizat și pe alții în acest proces. Peste două luni am fi sărbătorit împreună 60 de ani de la formarea televiziunii moldovenești, a fost primul director al acestei instituții, avea pe atunci 37 de ani, a știut să mobilizeze cu elan, cu spirit tineresc o echipă de tineri ziariști, regizori, operatori, ingineri, pictori, scenografi, oameni de diferite profesii, pe care a știut să-i antreneze într-un proces unic de creație, formare a ceea ce se cheamă televiziune, televiziunea noastră a avut din acele momente identitatea ei”, a spus în cuvântul său de adio dr. Andrei Dumbrăveanu, director de Departament la Facultatea de jurnaliști și științe ale comunicării al USM.
Sincere condoleanțe și regrete eterne, în numele discipolilor care au fost peste 50 la număr, au fost exprimate de dr. hab., Ludmila Malcoci. Discipola a menționat că m.c. Timuș a fost părintele sociologiei, el a fost cel care a înființat o școală moldovenească de sociologie și a avut grijă în permanență s-o dezvolte și s-o promoveze. A susținut și a încurajat întotdeauna cadrele tinere, toată viața lui a fost o muncă, plină de abnegație, uneori fără a solicita o recompensă pe măsură și îi învăța și pe toți să muncească mult până la sânge. Credea că munca stă la baza binelui și că este soluția tuturor problemelor vieții. A fost și va fi un exemplu de integritate, chiar un buchet de flori, devenind pentru el o problemă. „A fost un ostaș la datorie care și-a iubit foarte mult țeavă și ne-a educat și pe noi în acest spirit de dragoste pentru țeavă și pentru popor”, a spus Ludmila Malcoci.
Dr. hab., prof. Gheorghe Bobână a subliniat că m.c. Andrei Timuș a fost un model de slujire a societății, care s-a sacrificat pentru disciplină și punctualitate exemplară și aceste calități l-au caracterizat până în ultima clipă. „A fost un om de o onestitate deosebită. Nu a folosit știința sociologică în scopuri personale, dar pentru a căuta noi mijloace de îmbunătățire a vieții societății. A fost și rămâne un model de urmat pentru noi toți”, a remarcat profesorul.
Un ultim omagiu i-a adus și Prosvirin Mihai, reprezentantul Consiliului Veteranilor din RM, Valeriu Sandu, ex-primarul s. Molovata Nouă, r. Dubăsari, dr. Valeriu Efremov, discipol.
Un stâlp important s-a desprins din marea punte a sociologilor. A plecat la Ceruri sufletul celui care a creat-o, dar inima sa va continua să bată în orice lucrare, cimentată de acum încolo de colegii și discipolii săi, care i-au promis că nimic nu le va putea umbri memoria despre cel care le-a fost părinte, dascăl, prieten, apropiat.
Dumnezeu sa-l ierte și să-i înalțe sufletul către cele Lumina Veșniciei.
Savantul și omul de stat a fost înmormântat la Cimitirul Central din strada Armenească. La înmormântare a fost prezentă și Garda de Onoare pentru a da onorurile cuvenite la ultimul drum al celui care a fost m.c. Andrei Timuș.
M.c. Andrei Timuș s-a născut la 18 octombrie 1921 în satul Molovata, azi raionul Dubăsari.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM
|