Iulian Filip a împlinit „prima dată 70 de ani”

2018-01-31
 

 Cunoscutul om de cultură, Iulian Filip a împlinit „prima dată 70 de ani”. Și dacă se zice că o minune ține vreo trei zile, ziua poetului, care e și dramaturg, și prozator, și grafician, şi folclorist, va ține vreo lună. Dar, pentru că este și doctor în filologie, conferențiar cercetător, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova şi din România, membru al UNITEM, membru al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova, Maestru în Arte,  deţinător al „Ordinului de Onoare” şi al Medaliei „M. Eminescu”, laureat al  Premiului „Constantin Stere” în domeniul literaturii  al Ministerului Culturii, ediţia 2017 şi al Premiului „Simion Florea Marian” al Academiei Române, cu siguranță, va fi omagiat vreun an, că, prima dată este Omul septuagenar.

Cu prilejul acestei frumoase aniversări, Academia de Științe a Moldovei a organizat o Conferinţă ştiinţifică, consacrată omagierii omului de cultură, Iulian Filip, la care au participat colegi, prieteni, oameni de cultură, discipoli, cititori, consăteni.
 
La evenimentul aniversar a fost prezentă conducerea Academiei de Științe a Moldovei. Un cuvânt de salut participanților și un mesaj de felicitare omagiatului a adresat președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca. Președintele AȘM a recunoscut că de când l-a cunoscut pe Iulia Filip, l-a îndrăgit, îl simpatizează și îl iubește ca om, dar și creator. „Deși ai ajuns la o vârstă destul de serioasă, în percepția mea, vreau să spun că ai rămas la fel, nu te-ai schimbat deloc”, a glumit academicianul. Dincolo de acestea, președintele AȘM a remarcat proiectele interesante, pe care le-au inițiat împreună cu poetul, inclusiv, la Liceul AȘM, în cadrul căruia maestrul a creat un fantastic laborator de creație. Liceenii vin la îndrăgitul poet „Miercurea pe la chindii”, iar artistul cuvântului, dar și împătimitul de valori și frumos al artei împărtășește curioșilor așm-ști din tainele scrisului, graficii, tezaurului folcloric, din tot ce a acumulat valoros pe parcursul vieții sale intelectualul. Președintele AȘM l-a felicitat și i-a mulțumit pentru multitudinea de creații, pentru sloganele educative din versurile sale, pentru tot ceea ce dă sens și valoare existenței, motiv pentru care a devenit o personalitate foarte apreciată în societate, dar și una din marile valori ale Academiei, reprezentat de vază al elitei intelectuale a țării noastre.
 
Prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a continuat șirul aprecierilor într-un mesaj de felicitare care a fost un adevărat Laudatio pentru consăteanul său, încercând să înțeleagă și să descrie într-o manieră inedită fenomenul Iulian Filip care este o ființă plină de poezie și cu o imaginație atât de bogată. „Iulian Filip este aşteptat pretutindeni: la grădiniţe şi licee, la universităţi şi instituţii din diverse domenii de activitate. Meşter-faur al cuvintelor, el izbuteşte să le aranjeze ca pe nişte mărgăritare alese pentru a oglindi dragostea, dorul, tristeţea, durerea, adică cele mai puternice trăiri şi mai tainice sentimente ale fiinţei umane”, a punctat prim-vicepreledintele AȘM.  Şi totuşi, în ce constă cheia succesului admirabil atins de Iulian, se întreabă academicianul. Este convins că succesul rezidă în marea dragoste a poetului faţă de viaţă, fată de semenii săi, faţă de tot ce e frumos şi înalţător. „Poezia este dragostea eternă a distinsului meu consătean, anume versurile reprezintă esenţa activităţii lui şi reflectă talentul inedit, bogăţia spirituală şi bunătatea omenească ale poetului”, a consemnat acad. Tighineanu, urându-i omagiatului sofian La Mulți Ani, să oprească  în continuare scurgerea neastâmpărată a timpului şi să demonstreze că Omul Talentat, în activitatea sa de creaţie, este mereu tânăr. (Mesajul integral)
 
Pentru rezultate relevante în cercetare, activitate literară prodigioasă, promovarea științei autohtone, pe plan național și internațional, precum și cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani, conducerea AȘM a decis ca să-i ofere dr. Iulian Filip cea mai înaltă distincție academică, Medalia „Dmitrie Cantemir”.
 
În numele Institutului de Filologie, dr., conf. cerc., Nina Corcinschi, director adjunct, i-a adresat colegului omagiat calde felicitări, la mulți ani, sănătate și să aibă parte de bucuriile pe care le dorește, pe care le așteaptă, realizări frumoase și în continuare și, vorba aniversarului, să aibă poftă de toate!
 
În cadrul sesiunii de comunicări, acad. Mihai Cimpoi a vorbit despre dimensiunea ludică a poeziei lui Iulian Filip, dr. Violeta Tipa l-a prezentat pe Iulian Filip în labirintul audiovizualului, iar dr. Mariana Cocieru a conferențiat la subiectul Iulian Filip şi valorificarea teatrului folcloric.
 
Dr. Maria Șleahtițchi, secretar științific al Secției Științe Umanistice și Arte a AȘM a mărturisit că nu știe ce distincție mai mare poate să aibă un poet, decât să-i fie citită opera și nu crede să fie ceva mai mult, decât să-i fie citită opera și acum, și atunci, și altădată. Înmânându-i Diploma de onoare a Secției, dr. Șleahtițchi i-a dorit septuagenarului să rămână la fel de inspirat și în continuare, să scrie, să-și dăruiască sufletul în poeme scrise, pictate și să trăiască mulți ani.
 
„Iulian nu a umblat să caute onoruri. Nici nu-ți trebuie, pentru că tu ai cel mai mare onor pe care poate să-l aibă un om de cultură, ești iubit de cei pentru care lucrezi”, a spus Aurelian Silvestru, directorul Liceului „Prometeu”, citându-l pe Lucian Blaga care spunea că Pământul Patriei îl pășim, îl strivim cu picioarele, iar el ne sărută tălpile, de parcă ne-ar mulțumi pentru faptul că nu l-am părăsit. „Să nu părăsești prea repede pământul Patriei”, i-a dorit intelectualul, urându-i La Mulți Ani omagiatului.
 
„Cred că Iulian Filip, poetul nostru drag și prietenul meu Number One, a avut nașteri foarte grele. După nașterea lui o să avem foarte mult întâlniri, o să plecăm în  multe sate și o să finalizăm în minunatul sat Sofia, despre care el îi zice că e cel mai frumos sat, care e chiar lângă Pelinia, satul meu de baștină”, a spus poetul Ianoș Țurcanu, care l-a descoperit încă de prin 1966, după ce jucau fotbal, ca pe o fire neobișnuită, un personaj care vorbește atât de frumos românește, care are un magnetism deosebit.
 
Și chiar dacă i-a mai fulguit viața prin cârlionții lui, virtuțile i-au rămas aceleași, crede prietenul său, niște virtuți simple de tot, dar mărețe ca valoare - dragostea și talentul pentru literatură, talentul de a fi un prieten foarte bun, talentul de a iubi viața, lucrurile noi, dar și omenia, o virtute ce mai rar se întâlnește astăzi. Ianoș Țurcanu spune că alături de Iulian Filip nu poți să fii trist, nu poți să miorlăi. Alături de el trebuie să trăiești după dictonul lui, având uneori senzația că Iulian a rămas același copil de pe timpuri. Se mândrește foarte mult că este contemporan cu cel mai neobișnuit, cel mai deosebit, chiar un tipaj istoric, Iulian Filip, considerându-se un mare norocos că în viața sa îl are pe Iulian Filip alături. Când o să fie la vârsta lui o să scrie o carte, cum a scris și el cărțile sale și ce oameni are în jurul său. Iar dacă acum sunt zilele lui Iulian Filip, i-a dorit prietenului său numărul unu, din tot sufletul și toată căldura inimii sale, să meargă cu fruntea sus, cu pieptul înainte, La Mulți Ani și multe cărți. Să nu se despartă în nici un fel de prietenii lui, pentru că dacă nu se întâlnesc o zi sau nu-și vorbesc, are impresia că acea zi este ratată.
 
Cuvinte de felicitare și recunoștință i-au adresat dr. hab. Aurelian Dănilă, Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, dl Nicolae Schițco,Veaceslav Magaleas, primar de Sofia și Secția de Cultură de la Sofia, iar rectorul Universității de Criminalistică, Valeriu Bujor i-a înmânat omagiatului însemnele de Doctor Honoris Causa al Universității.
 
În cadrul evenimentului au fost lansate mai multe cărți ale poetului, prezentate de dr. Mariana Harjevschi, directorul Bibliotecii Municipale „B.P. Hașdeu”:  Balanţa vărsătorului, vederea mergătorului de Mariana Harjevschi (Prut International, 2017); Iulian Filip în scene interferente: Omagiu 70, coord. dr. Mariana Cocieru (Biblioteca Ştiinţifică „A. Lupan” (Institut), 2018); Luna-i una, merele-s mai multe: 100 poezii de dragoste de Iulian Filip (Grafema Libris, 2018); Poezii din dormitorul cu insomnii de Iulian Filip (Tipografia AŞM, 2018).
 
„Prima dată împlinesc 70 de ani”, a spus inspirat ca totdeauna Iulian Filip. Omagiatul a mărturisit că a înțeles cum trebuie să profiți de ceea ce se întâmplă la o aniversare a unui poet, a unui om de creație, dar și la o înmormântare. Lumea devine mai sensibilă, mai curioasă față de protagonist, care e rolul principal în ambele variante. „Trebuie de profitat de acest câmp sensibil și de vorbit de lucruri importante, întrucât vorbim de cărți, asta trebuie să vorbim la nașterile acestea. De profitat de aceste stări de spirit pentru a realiza și de a pune umărul la promovarea cărții, a nu ne alarma fals în fața televizorului orice pretext calendaristic. Asta fac scriitorii noștri când se duc la întâlniri. Ei stimulează, încurajează, copii, elevii ca să citească în voce tare textele mai valoroase și când îi vine rândul scriitorului, el accentuează lucrarea copiilor”, a spus septuagenarul, citându-l în acest sens pe Liviu Damian care spunea că trebuie să găsim haina adecvată ca să ajutăm cărțile în comunicarea cu destinatarul. El asta a înțeles și asta face, exprimând certitudinea că echipa scriitorului care răspunde chemărilor sunt din acest context. Îmi place mai mult să fiu lăudat decât înjurat, zilele acestea mă legăn în laude și le pricep pe toate”, a recunoscut cu modestie aniversarul, mulțumind tuturor celor care au ales sa-i fie alături în această zi.        

Galerie foto   
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM