Academia de Științe l-a omagiat pe Aurelian Dănilă, personalitatea fără vârstă, dar cu toate anotimpurile în el

2018-01-25
 

Academia de Științe a Moldovei, Institutul Patrimoniului Cultural, l-a omagiat, la 23 ianuarie 2018, în cadrul unei conferințe științifice pe dr.hab., prof. univ. Aurelian Dănilă, savant, om de cultură, diplomat, membru al Academiei Europene de Științe și Arte. Conferința a avut drept generic „Aurelian Dănilă - cercetător și promotor al culturii muzicale naționale” și a fost dedicată aniversării a 70-a de la naștere. 

La eveniment a participat conducerea Academiei de Științe, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, preşedintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Vladimir Hotineanu, academicieni, cercetători, compozitori, scriitori, oameni de cultură, reprezentanți ai uniunilor de creație, diplomați.
 
Lucrările conferinței au fost inaugurate de către directorul Institutului Patrimoniului Cultural al AȘM, dr. hab. Victor Ghilaș, care a salutat prezența oaspeților la marcarea aniversării septuagenarului Aurelian Dănilă, o personalitate de o noblețe evidentă, de o aleasă urbanitate, cu o vastă cultură, pe care și-a creat-o prin proveniența sa dintr-o familie de intelectuali cu tradiții.
 
Imaginea pe care ți-o lasă distinsul profesor Dănilă, te poartă fără voie spre expresia unui blazon de noblețe, spre un aristocrat din alte vremuri, pe chipul căruia este tipărit, în același timp, surâsul unui om cald și prietenos. Poți distinge imediat două ipostaze ale omagiatului atunci când îl ai ca interlocutor  - de adolescent poznaș și de inteligent cu raze clare de înțelepciune. Dar revelația cea mai ciudată pe o ai atunci când îl vezi, este că acest om nu poate fi raportat la ceea ce numim „vârstă”, or, fiind plăsmuit ca artist, în interiorul lui sălășluiesc pașnic toate vârstele și toate anotimpurile.
 
Despre multitudinea de calități și talente în creație, dar și despre arta de a fi Om a profesorului  Aurelian Dănilă aveau să vorbească invitații sărbătoritului, care s-au întrecut în discursuri, epitete și artă oratorică, doar ca să-i zică la Mulți Ani într-o manieră cât mai originală celui mai tânăr septuagenar.      

Prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu și gazda evenimentului omagial, a exprimat onoarea de a deschide această conferință științifică, dedicată colegului Aurelian Dănilă, dr. hab., profesor universitar, personalitate notorie a neamului nostru. În numele conducerii AȘM, prim-vicepreședintele Tighineanu i-a dorit  multă sănătate, prosperitate și noi succese în activitatea dumnealui, activitate polivalentă, care, în decursul anilor a demonstrat eficiență. „Muzician- instrumentist, cercetător științific, istoric al teatrului de operă, manager, a ocupat diferite posturi de mare responsabilitate. În cadrul Academiei a fost și director al Institutului Patrimoniul Cultural, în decursul anilor a fost ambasador într-un sens larg al cuvântului, fiindcă a fost și un ambasador al culturii naționale. Merită a fi menționat faptul că a fost primul ambasador al statului independent Republica Moldova. A activat la intersecția a două epoci, nu a fost ușor, dar s-a impus prin talent, prin muncă asiduă, prin dăruire de dine, a atins culmi în mai multe domenii de activitate, culmi pe care unii visează să le atingă într-un singur domeniu”, a subliniat în luarea sa de cuvânt prim-vicepreședintele AȘM.
 
Și pentru că în ziua în care a fost omagiat, din motive obiective președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, nu a putut fi prezent, prim-vicepreșdintele AȘM a transmis mesajul de felicitare al președintelui Duca, care este plasat și pe site-ul Academiei, dar care prefațează și lucrarea „Aurelian Dănilă. Biobibliografie”, editată cu acest prilej aniversar, de Biblioteca Științifică „A. Lupan” (Institut). „Regret că fizic nu sunt alături, dar cu inima, cu sufletul sunt cu tine, dragă coleg”, i-a scris președintele Duca omagiatului și bunului său prieten. Prim-vicepreședintele AȘM a dat citire unui pasaj din mesajul de felicitare, în care a evidențiat activitatea multiaspectuală a omagiatului, inclusiv, cea de cercetare și managerială: „Paralel cu activitățile de bază, Aurelian Dănilă era preocupat de cercetarea istoriei culturii basarabene, în special celei muzicale din perioada interbelică, iar din 2001, după încheierea carierei diplomatice, se consacră integral cercetării istoriei teatrului muzical, reușind să contureze destul de clar premisele, apariția și dezvoltarea Operei Naționale. În cadrul Academiei de Științe a Moldovei, unde a deținut funcțiile de director al Institutului Patrimoniului Cultural și coordonator al Secției Umanistice și Arte, a publicat mai  multe monografii din domeniul teatrului muzical, iar pentru lucrările „Maria Cebotari”, „Dirijorul Alexandru Samoilă” și „Lilia Amarfi – prințesa operetei”, i s-a acordat Premiul Național”. (Mesajul integral).
 
Dacă vă întâlniți dimineața cu dl profesor Dănilă, a spus acad. Tighineanu, înseamnă că pe parcursul zilei veți avea o energie pozitivă. În general, a continuat Domnia Sa, e logic ca energia pozitivă pe care o emană o persoană să fie cântărită în unități de măsură - Dănilă. Este de ajuns pe zi și o nano-Dănilă, pentru că o Dănilă este o unitate de măsură destul de mare. Conform deciziei CSȘDT, pentru activitate prodigioasă în domeniul artelor, contribuții substanțiale la promovarea culturii muzicale, naționale, în RM și peste hotarele ei, cât și cu prilejul aniversării a 70-a de la naștere, prof., dr. hab., în studiul artelor, profesor universitar, cercetător științific, coordonator la Institutul Patrimoniul Cultural, Aurelian Dănilă i s-a conferit Medalia „Nicolae Milescu Spătarul”.
 
În mesajul său de felicitare, acad. Vladimir Hotineanu, președinte al Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, a spus că astăzi viața culturală a RM trăiește o zi deosebită, conferința științifică fiind dedicată unei mari personalități a culturii noastre, Aurelian Dănilă. „O personalitate multidimensională, iar când am citit din bibliografia dumnealui, m-am gândit: oare cum au încăput toate aceste laturi ale activității sale, pe care, pe parcursul vieții, le-a exersat excelent? Nici o activitate nu a fost executată prost, nu a fost executată a lehamite”, a remarcat legislatorul, precizând că numele Aurelian Dănilă este un nume ilustru al elitei noastre culturale, este muzicianul, demnitarul, diplomatul, scriitorul, cineastul, criticul de artă, dr. hab., în studiul artelor, academician al mai multor academii, personalitatea deosebit de complexă a omagiatului manifestându-se în multitudinea de domenii în care a activat, iar talentul și dragostea pentru muzică i-a adus mult succes în activitate din domeniul artei. I-a dorit sărbătoritului o viață lungă de creație, fiindcă tot ce a realizat până acum, a intrat în Patrimoniul Cultural al RM.
 
Monica Babuc, Ministru al Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova a adresat sincere felicitări distinsei personalități, Aurelian Dănilă, muzician, diplomat, critic de artă și profesor universitar, dorindu-i perseverență și elan în prodigioasa sa activitate științifică și de creație. „Dincolo de toate meritele pe care le are dl Aurelian Dănilă știți care este meritul lui cel mai mare? De a fi putut să facă să-l iubim. Știți că cel mai mare merit al unui om este să se impună prin dragoste. Nu te poți impune prin nimic, prin funcții, titluri… Te poți impune doar prin dragoste, iar dragostea vine numai dacă tu o poți dărui și Aurelian Dănilă a dăruit foarte mult în această viață”, a afirmat ministrul Babuc. Și dacă a dăruit, a subliniat oficialul, și Dumnezeu i-a dăruit lui, având în vedere prezența în viața sa a mamei omagiatului, Dna Nina Dănilă, pentru că din punctul său de vedere, este un mare dar de la Dumnezeu la o vârstă frumoasă, nu una a bătrâneții, ci a înțelepciunii, să ai o mamă așa de frumoasă, alături de tine care să audă cum vorbește lumea despre tine. Este extraordinar, a spus ministrul, felicitând-o în primul rând, pe mama, pentru fiul care a devenit și o mândrie a ei. Din partea prim-ministrului Pavel Filip, Monica Babuc i-a oferit aniversarului cea mai înaltă distincție a Guvernului Republicii Moldova - Diploma de gradul I, pentru excelență în activitatea de creație și cea științifică și pentru contribuția remarcabilă în promovarea imaginii țării noastre la nivel internațional.
 
Întrebată de ce se bucură cel mai mult când își vede feciorul la acest popas al înțelepților, mama, Nina Dănilă a spus: „Pe mine mă bucură mai mult anume ca el să fie sănătos, mă bucur de succesele pe care le-a avut până acum. Îi doresc să aibă putere de muncă și mă bucur de calmul și înțelepciunea lui, fiindcă în viață se întâmplă foarte multe lucruri, unde trebuie să ai răbdare, să analizezi. Poate că și cei 7 ani de acasă sunt la bază mai întâi, dare eu cred că suferințele îl învață pe om să trăiască și să-și realizeze toate greutățile care intervin în viață. Îi doresc sănătate și să se bucure de copii lui”.
 
Comunicări științifice despre viața și activitatea de cercetare a prof. Aurelian Dănilă au prezentat dr.hab. Victor Ghilaș, dr. Galina Cociarova, dr. Elfrida Coroliova și acad. Gheorghe Mustea. Cuvinte de felicitare i-au adresat omagiatului academicienii Mihai Cimpoi, Eugen Doga,  compozitorul Constantin Rusnac, dr.hab., prof. Victor Ţvircun, coordonator al Secției științe umanistice și arte a AȘM, diplomatul Mihail Popov, scriitorul Iulian Filip ș.a.

„Știți, în timpul pe care l-am petrecut aici împreună, au trăit atâtea emoții și eram atât de încordat, încât această energie mi-ar fi ajuns să scriu o carte, dar este o emoție plăcută, pentru că  aici sunt acele persoane, de care mă bucur de fiecare dată când le întâlnesc, oricând și oriunde. Îmi sunteți foarte aproape de inimă, îmi sunteți foarte dragi”, a spus cu glas domol, ușor melancolic Omul cu  o cultură bine asimilată, dar și Omul interesant până la fascinație, plăsmuitorul de liniște interioară și aură pozitivă, Aurelian Dănilă.  A mulțumit tuturor pentru prezența caldă, celor care i-au adresat cuvinte de felicitare, apreciere și recunoștință. Și-a încheiat discursul său de gratitudine, mulțumindu-i mamei sale Nina, care este cea mai tânără mamă a celui mai tânăr septuagenar și i-a promis că la aniversarea sa de 80 de ani, la o conferință omagială, tot aici va sta.
 
Cu prilejul aniversării profesorului, a fost lansată cartea „ Biobibliografie. Aurelian Dănilă, Membru al Academiei Europene de Științe și Arte”, editată de Biblioteca Științifică „A. Lupan” (Institut), editor: dr.hab. Constantin Manolache, coordonator: dr.hab. Victor Ghilaș. În cadrul evenimentului a fost vernisată o Expoziție de carte și foto, dedicată omagiatului, realizate de Biblioteca Științifică „A. Lupan” (Institut) și, respectiv, Centrul Media al AȘM.
         
Academicianul Aurelian Dănilă s-a născut la 19 ianuarie 1948 în satul Frumoasa, raion Orhei. A absolvit Şcoala de Muzică „Eugen Coca”, Facultatea de Interpreţi a Institutului de Arte „Gavriil Musicescu” (în prezent – Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice). A făcut studii de doctorat la Academia de Ştiinţe a Moldovei. În 1994 a susţinut teza de doctor în studiul artelor cu tema „Opera Basarabeană. 1918-1925” şi în 2009 – teza de doctor habilitat în studiul artelor cu tema „Apariţia şi evoluţia teatrului de operă în Moldova. Interpreţi şi spectacole. 1918-2000”. A fost viceministru al Culturii, director al Teatrului de Operă şi Balet, rector al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, preşedinte al Uniunii Teatrale din Moldova, preşedinte al Uniunii Muzicienilor din Moldova, director al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM, ambasador al Republicii Moldova în România, Austria, Germania, Suedia şi Danemarca, precum și prim-viceministru al Afacerilor Externe. Este autor al monografiilor „Maria Cebotari în amintiri, cronici şi imagini”, „Opera din Chişinău. Privire retrospectivă”, „Maria Bieşu: Scena, Opera – Dragostea mea”, „Lilia Amarfii – regina operetei”, „Valentina Saviţcaia” (în colaborare), „Opera moldovenească. Ediţie enciclopedică”, „Maria Cebotari – stea rătăcitoare” ş.a. În 2005, Aurelian Dănilă a devenit laureat al Premiului Naţional în domeniul literaturii şi artei, iar în 2013 a fost distins cu „Ordinul de Onoare” al Republicii Moldova. Este membru de onoare al Academiei Europene de Științe și Arte.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM