Uniunea Europeană va continua să susțină activ comunitatea științifică din Republica Moldova, instituțiile și universitățile

2018-01-19
 

Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, a avut, la 18 ianuarie curent, o întrevedere  cu șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko. La întâlnire au fost prezenți prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, șefi de direcții.

În cadrul întrevederii, președintele AȘM a adresat sincere mulțumiri șefului Delegației UE pentru disponibilitatea de a vizita Academia de Științe și interesul manifestat de Excelența Sa, în contextul reformării organizării şi administrării sferei cercetării-dezvoltării. Președintele Duca l-a informat pe Ambasadorul UE despre starea actuală a științei, despre impactul reformei asupra cercetării, modificarea statutului, locului și rolului Academiei de Științe a Moldovei, transferul institutelor de cercetare din cadrul AȘM în gestiunea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, crearea Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC), responsabilă de finanțarea proiectelor și alte aspecte.
 
Totodată, președintele AȘM a menționat că integrarea cercetătorilor din Republica Moldova în spațiul european unic de cercetare reprezintă un imperativ al conducerii tării și comunității. Drept urmare a semnării la 11 octombrie 2011, a Memorandumului de înțelegere între UE şi RM, țara noastră a devenit prima din cadrul Parteneriatului Estic şi a doua inclusă în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, obținând de la 1 ianuarie 2012, statutul de țară asociată la Programul Cadru 7 al Comunității Europene pentru cercetare, dezvoltare tehnologică şi activități demonstrative (2007-2013). În context, președintele Duca a prezentat câteva date statistice oficiale privind numărul de proiecte depuse și câștigate de comunitatea științifică din RM, atât în cadrul PC7, cât și următorul Program, Orizont 2020, lansat de Uniunea Europeană, în 2014. Președintele AȘM a subliniat, de asemenea, că Academia de Științe a Moldovei şi-a axat activitatea şi pe segmentul dezvoltării cooperării multilaterale, care este organizată prin participarea la Inițiativele de Programe Comune, instrumentele ERA-Nets şi apeluri regionale, menționând programele care sunt actualmente în derulare. „Integrarea în Spațiul European de Cercetare este una din priorităţile primordiale de activitate ale AȘM pentru perioada următoare. În acest context au fost întreprinse un șir de acţiuni care denotă importanţa acestei activităţi, remarcând ședința CSŞDT al AŞM din decembrie 2017, când a fost aprobată Foia de Parcurs a Republicii Moldova privind Integrarea în Spaţiul European de Cercetare. Se preconizează elaborarea Strategiei de integrare în ERA, care urmează a fi aprobată de Guvernul Republicii Moldova”, a menționat președintele Duca, specificând că reformele actuale în domeniul cercetării-dezvoltării sunt, de asemenea, parte a racordării activității AŞM la standardele europene de cercetare. 

Și pentru că Academia de Științe susține și promovează excelența în știință și extinderea cooperării inter-academice, președintele Duca a venit cu propunerea de a susține demersul în scopul promovării integrării în spațiul european de cercetare, aspect extrem de important  pentru comunitatea științifică din țara noastră.     
 
E.S. Peter Michalkoa mulțumit pentru onoarea de a vizita Academia de Științe a Moldovei și ocazia de a discuta probleme care vizează parcursul nostru european. Excelența Sa a menționat că AȘM este o instituție exclusivă în societatea, care reprezintă avangarda pentru fiecare societate în ceea ce privește gândirea, căci,  gândirea este cea care deschide progresul, ușa spre viitor pentru fiecare popor și pentru asta este important să fie prețuită, să aibă și condițiile de a se dezvolta și a fi  promovată. Ea poate să ajute, să dea aceste fructe care sunt un profit pentru fiecare cetățean și pentru societate ca atare. Diplomatul a felicitat Academia pentru toate progresele care au fost înregistrate și funcționarea ei în anii precedenți privind performanța în cooperare în cadrul programelor europene și parteneriat european și, nu în ultimul rând, progresul care s-a făcut în reformă în sistemul de cercetare și inovare.
 
Diplomatul a declarat că Uniunea Europeană va continua să susțină activ Guvernul, comunitatea științifică din Republica Moldova, instituțiile și universitățile pe toate căile posibile, întrucât reformele inițiate sunt foarte importante pentru viitorul societății și parcursul nostru european. Excelența Sa a asigurat că va examina toate posibilitățile de susținere privind cooperarea științifică cu UE în Orizont 2020, dar și alte posibilități și contacte bilaterale cu partenerii din țările membre în UE, în speranța că Academia de Științe își va dezvolta și mai mult relațiile internaționale pentru avantajul cercetării din Republica Moldova. „Cred că Academia va continuă să joace rolul central și crucial în cercetare, un rol important și pentru cooperarea științifică cu UE și cu Orizont 2020, dar și altele. Mulțumesc pentru această ocazie și pentru această vizită care mi-a făcut o impresie foarte pozitivă și mă bucur că există relații între Delegația UE și Academie, care este foarte activă, generează idei foarte bune și mă bucur că vom continua împreună activitățile care vor urma”, a menționat șeful Delegației UE.
 
E.S. Peter Michalko a vizitat Muzeul Academiei de Științe a Moldovei și a semnat în Cartea de onoare.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM