Secția Științe ale Naturii și Exacte a AȘM și-a raportat activitatea științifică pentru anul 2017

2018-01-18
 

La 17 ianuarie 2018, Secţia Ştiinţe Naturale și Exacte a AŞM s-a întrunit, în cadrul Adunării Generale, pentru a-şi raporta activitatea științifică, inovațională și managerială pentru 2017. 

La ședința anuală a Secției a fost prezentă conducerea AȘM, membrii AŞM din cadrul Secţiei științe agricole, directorii, vicedirectorii și secretarii științifici ai institutelor de cercetare, șefi de centre și conducători de proiecte, cercetători.
 
Adunarea generală de totalizare a rezultatelor a fost prezidată și moderată de academicianul coordonator al Secției, acad. Aurelian Gulea. Domnia Sa a subliniat faptul că, conținutul rapoartelor, în principiu, este cunoscut, dat fiind că rezultatele obținute pe parcursul anului 2017 au fost discutate la diferite niveluri, fie în cadrul laboratoarelor, consiliilor științifice ale institutelor, universităților, birourilor secțiilor. În cadrul Adunării generale urmează să fie prezentate doar cele mai relevante rezultate, dar și strategiile de dezvoltare, accentele pe care le pun institutele, indicând punctele forte, problemele cu care se confruntă, dar și prioritățile cu care merg în 2018.
 
Ora de bilanț a Secției a inclus 12 rapoarte de activitate, prezentate de către conducătorii institutelor, centrelor sau proiectelor de cercetare:        

Toate rapoartele prezentate pot fi accesate aici:             
1. Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie, director, dr. Valentina Ciochină     
2. Institutul de Chimie, director, acad. Tudor Lupaşcu        
3. Institutul de Ecologie şi Geografie, director, m.c. Maria Nedealcov            
4. Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie, director, acad. Valeriu Rudic      
5. Institutul de Zoologie, director, acad. Ion Toderaş         
6. Institutul de Matematică şi Informatică, director, m.c. Svetlana Cojocaru                           
7. Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor, director, dr. hab. Vasile Botnari          
8. Grădina Botanică (Institut), vicedirector, dr. Ion Roșca      
9. Institutul de Fizică Aplicată, director, dr.hab. Mihai Macovei  
10. Universitatea AŞM, Centrul de Genetică Funcţională, prorector, dr. Angela Port
11. Universitatea se Stat din Moldova, Institutul de Cercetare şi Inovare, prorector, dr.hab. Florentin Paladii
12.Universitatea se Stat din Tiraspol, Profilul de cercetare „Probleme actuale ale ştiinţelor matematice şi fizico-chimice” şi profilul de cercetare „Studii regionale asupra sistemelor geografice şi biologice", director, dr.hab. Dumitru Cozma.
 
Rapoartele prezentate au fost avizate de către comisii de experţi specializate, care au apreciat pozitiv activitatea ştiinţifică, inovaţională şi managerială. Președinții comisiilor de experți care au prezentat verdictul activității științifice au venit și cu anumite sugestii şi recomandări, care au vizat preponderent eforturile privind atragerea tinerilor în cercetare, creșterea numărului de publicații în reviste cu factor de impact, creşterea vizibilităţii activităţii de cercetare, creșterea proiectelor de transfer tehnologic etc. În cadrul Adunării, au fost audiate, de asemenea,  rapoartele de activitate ale membrilor titulari şi membrilor corespondenţi ai AŞM din cadrul Secţiei.
 
În cadrul dezbaterilor au luat cuvântul: m.c. Alexandru Dicusar, acad. Teodor Furdui, acad. Sveatoslav Moscalenco, dr.hab. Vasile Botnari, acad. Mitrofan Ciobanu, dr. Leonid Gorceac. În contextul reformei științei, vorbitorii s-au arătat îngrijorați de perspectivele institutelor, unde și cui vor fi prezentate dările de seamă, care va fi modul de finanțare a științei, cum vor fi salarizați cercetătorii și care va fi viitorul științei, în general. În intervențiile reprezentanților Secției, s-a remarcat și faptul că deja a trecut timpul „de a se plânge unul altuia”, aceasta nu este o soluție. Trebuie să fie militanți, să lupte cu pseudoștiința, dar cel mai important, sa nu fie indiferenți, cel puțin, să pună situația în termeni corecți.
 
Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, a felicitat reprezentanții Secției pentru rezultatele frumoase cu care au încheiat un an, deloc simplu, de activitate științifică și le-a mulțumit conducătorilor instituțiilor pentru buna organizare a muncii care s-a soldat cu performanțele prezentate. Rezultatele muncii multor conducători și cercetători au fost apreciate de conducerea AȘM cu diplome de onoare, de recunoștință și medalii ale Academiei.
 
În rezumatul de final al Adunării, coordonatorul Secţiei de Ştiinţe Naturale şi Exacte a reiterat momentele dureroase, prin care trece Academia la ora actuală, considerând că  institutele care intră în gestiunea Ministerului Culturii, Educației și Cercetării trebuie să rămână consolidate pentru a rezista la toate „intemperiile” care pot interveni pe parcurs, iar Academia de Științe să fie centrul de elită al oamenilor de știință, indiferent de perspectivele care se vor contura.
 
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM