La 21 decembrie 2017, a avut loc ședința lărgită a Consiliului Științific al Institutului de Cercetări Juridice și Politice al AȘM privind audierea rapoartelor de dare de seamă asupra activității științifice și inovaționale pentru anul 2017.
Ședința a fost prezidată și condusă de către directorul Institutului, dr. hab., prof. univ. Valeriu Cușnir, la întrunire fiind prezenți vicepreședintele AȘM, acad. Ion Guceac, coordonatorul Secției Științe Sociale și Economice a AȘM, m.c. Victor Moraru, precum și 14 din cei 16 membri ai Consiliului Științific al ICJP al AȘM, cercetători din cadrul institutului.
Directorul ICJP a făcut o succintă trecere în revistă a celor mai semnificative rezultate ştiinţifice, obţinute pe parcursul anului 2017. Conducătorul institutuției a ținut să specifice faptul că, deși cercetarea științifică, în general, dar mai cu seamă cea din domeniul științelor sociale, juridice și politice, este supusă transformărilor și provocărilor, cercetătorii institutului au dat dovadă de profesionalism, reușind să atingă scopurile stabilite și planificate, dar și să soluționeze o serie de probleme teoretico-practice actuale, institutul fiind o instituție de cercetare cu un impact important asupra celor mai semnificative procese sociale și politice din Republica Moldova.
În cadrul ședinței, dr., conf. cerc. Victor Mocanu a prezentat raportul Centrului Sociologie și Psihologie Socială, precum și darea de seamă privind activitatea științifică în cadrul proiectului instituțional „Constituirea clasei mijlocii în condiţiile transformării societăţii şi asocierii Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.
Raportul pentru activitatea științifică a Centrului Cercetări Politice și Relații Internațional pentru 2017 a fost prezentat de către directorul acestuia, dr. Alexandru S. Roșca, în cadrul proiectului instituțional „Modernizarea social-politică a Republicii Moldova în contextul extinderii procesului integraționist european”. De asemenea, șeful Centrului, a raportat și rezultatele obținute în perioada de referință, în cadrul proiectului de cercetare comun (Moldova-România) „Responsabilitatea socială a guvernanţei publice – componentă majoră a dezvoltării relaţiilor dintre România şi Republica Moldova”, implementat în cadrul Programului de colaborare bilaterală dintre Academia de Știință a Moldovei și Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare din România.
Dr. hab., prof. cerc. Victor Balmuș, director al Centrului Cercetări Juridice, a raportat rezultatele obținute în 2017, în cadrul proiectului instituțional „Dezvoltarea cadrului juridic al RM în contextul necesităţilor de securitate şi asigurare a parcursului european”, iar dr., conf. univ. Natalia Albu, în calitate de director de Centru a raportat referitor la activitatea științifică în cadrul Centrului Cercetări Strategice în anul 2017. Dr. hab., prof. univ. A. Burian, în calitate de director de proiect, a raportat rezultatele obținute în cadrul proiectului instituțional „Redimensionarea politicii externe şi interne a Republicii Moldova din perspectiva evoluţiei proceselor integraţioniste şi modificărilor geopolitice ale sistemului internaţional”.
Luând în considerare specificul activității Institutului de Cercetări Juridice și Politice, directorul Valeriu Cușnir a menționat că anul 2017 a fost unul cu o activitate științifică foarte intensă, plin de evenimente, colaboratorii institutului venind de fiecare dată cu viziuni proprii, cu abordări științifice relevante. Membrii prezenți ai Consiliului Științific al Institutului de Cercetări Juridice și Politice al AȘM au apreciat pozitiv activitatea ştiinţifică, inovaţională, prezentată de raportori, activitatea per ansamblu fiind caracterizată drept satisfăcătoare.
În cadrul sesiunii de dezbateri au intervenit dr., conf. cerc. S. Sprincean, secretarul științific al Institutului, dr. hab., prof. cerc. V. Juc, vicedirectorul ICJP al AȘM, precum și coordonatorul Secției Științe Sociale și Economice a AȘM, m.c. Victor Moraru, care au remarcat necesitatea creșterii disciplinei de muncă în cadrul Institutului, sporirii coeziunii colectivului, dar și necesitatea edificării unui climat psihologic și instituțional mai stabil pentru toți cercetătorii din Republica Moldova, în condițiile reformării sectorului dat al economiei naționale.
În cadrul ședinței a fost discutată și aprobată, de asemenea, modificarea prin precizare, a unei teme de doctor habilitat în drept, precum și aprobarea unei teme a tezei de doctor habilitat în domeniul științelor politice.
Și pentru că suntem în preajma Sărbătorilor de Iarnă, directorul Valeriu Cușnir le-a adresat cercetătorilor științifici ai Institutului felicitări cu urări de sănătate și succese. Le-a mulțumit pentru implicarea, determinarea cu care au activat în anul 2017, exprimând doleanța ca și în anul următor, indiferent de dificultățile și provocările care vor apărea, să dea dovadă de competență și profesionalism, așa cum au făcut-o și până acum.
În cadrul Institutului de Cercetări Juridice și Politice al AȘM activează peste 80 de cercetători științifici, institutul fiind structurat în patru Centre de cercetare.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM
|