Comunitatea academică a Universității Libere Internaționale din Moldova și-a condus astăzi, 20 decembrie, pe ultimul drum pământesc pe părintele lor spiritual, pe cel care le-a fost rector, profesor, coleg, magnificența sa, Andrei Galben, personalitate universitară complexă, doctor habilitat în istorie, profesor universitar, umanist și manager de excepție, cu o activitate prolifică în mai multe domenii - istorie, drept, guvernanță universitară, internaționalizarea vieții academice.
Un ultim omagiu și piosul respect au venit să-i aducă regretatului rector universitarii, oameni de știință și cultură, oficiali, diplomați, parlamentari, prieteni. La tristul eveniment a participat conducerea Academiei de Științe a Moldovei, academicieni, coordonatori ai secțiilor de științe ale AȘM.
Mitingul de doliu a fost deschis de vicerectorul pentru Relații Internaționale, dr. Vladimir Chirinciuc, care a dat citirenecrologului din partea colectivului ULIM, pe care regretatul acad. Andrei Galben l-a creat, l-a îndrumat și l-a iubit. Vicerectorul a vorbit cu vocea tremurândă despre trista și neașteptata veste care a bulversat viața cetății universitare, remarcând că la doar 69 de ani, la vârsta tuturor împlinirilor s-a stins subit din viață, încheindu-și periplul terestru cel care a fost rectorul Universității Libere Internaționale din Moldova, academicianul Andrei Galben, părintele spiritual al corpului universitar și studenților ULIM-iști. Evidențiind spiritul inovativ al regretatului mentor, dr. Chirinciuc a subliniat că în toate sferele de interes științific și profesional acad. Galben a dat dovadă de calități remarcabile, dar cel mai important este că a intrat în istoria modernă prin zidirea în spațiul Europei de Sud-Est a unui model novator de universitate, care a relansat întreg sistemul de învățământ superior la nivel de regiune, devenind exemplar pe mapamond.
În cuvântul său de adio, vicerectorul a menționat că academicianul Andrei Galben a fost „un om cu un acut simț al timpului în care a trăit, a valorificat oportunitățile în realizări, depășind impasurile, măsurându-se cu idealurile universitare și naționale, concentrându-se pe lucrurile cu adevărat importante”. În căutarea soluțiilor pentru spațiul academic, Andrei Galben a lăsat în urma sa sute de lucrări valoroase, cea mai importantă operă a vieții sale fiind ULIM-ul – o universitate cosmopolită și modernă, în care rectorul Galben a investit toată generozitatea, creativitatea, și imaginația sa profesională, deschizând noi orizonturi pentru tineretul studios. Fiind un spirit combatant și întreprinzător în căutarea perfecțiunii, prof. Andrei Galben a reușit să creeze, prin prestigioasa instituție ULIM, o istorie intelectuală a devenirii noastre naționale, a menționat vicerectorul, iar ceea ce l-a caracterizat în mod plenar pe rectorul Galben a fost constanta aspirație spre depășirea limitelor individuale și instituționale, el însuși fiind în acest sens un model și o locomotivă a întregii universități.
„Aţi plecat subit atunci când mai aveați multe de spus, de scris şi de făcut. Energia Dumneavoastră efervescentă şi vitalitatea remarcabilă a fost contrazisă de lumea incertitudinilor în care trăim, or, Dumneavoastră aţi fost întotdeauna un om care a călcat cu fermitate pământul sub picioare. Realizările de anvergură pe care le lăsați au fost puternic marcate, înainte de toate, de conştiinţa vocației Dumneavoastră de istoric”, a menționat în cuvântul său de rămas bun dr.hab., prof. univ. Elena Prus, vicerector pentru cercetare științifică. Profesorul Prus i-a mulțumit regretatului rector pentru toate lecţiile-testament de istorie cu sens ascensiv, dar și pentru tot ce a reușit să realizeze pentru comunitatea universitară, fiind sigură că le va lipsi entuziasmul mentorului lor, optimismul, spiritul rebel, pragmatismul și alte trăsături pe care nu le întâlnești des.
Secretar științific al Senatului ULIM, dr. Serghei Țurcanu a menționat că nu sunt cuvinte pentru a exprima recunoștința perpetuă pentru cel care a fost Andrei Galben. Mai mult decât rector, mai mult decât profesor, Andrei Galben a fost călăuză, a spus dr. Țurcanu. Și dacă Bufnița Minervei își începe zborul doar în întuneric, luminând calea spre înțelepciune, spre adevăr, spre dreptate, rectorul Galben a fost acea lumină care a distrus negura în societate, care a distrus întunericul și care a fost călăuza spre dreptate și spre adevăr, învățându-i să fie oameni și că nu există scopuri care nu pot fi atinse.
„Nimic nu e mai dureros în viață, decât despărțirea neașteptată care lasă un gol imens în sufletele noastre. Cu multă tristețe ne luăm rămas bun de la un om deosebit. Un om de o valoare incontestabilă, aportul căruia în dezvoltarea culturii educative a câtorva generații de tineri este de netăgăduit”, a menționat cu tristețe directorul Centrului de Cultură şi Limbă Coreeană, Han Ho Jijn, pentru care întâlnirea cu rectorul Galben a avut un impact puternic, iar dezvoltarea relațiilor moldo-coreene au luat amploare, fiind copleșit de capacitățile sale intelectuale deosebite, precum și ținuta plină de fermitate și corectitudine.
În numele tuturor universitarilor din Republica Moldova, sincere condoleanțe și înaltă compasiune familiei Galben a exprimat acad. Grigore Belostecinic, președintele Consiliului Rectorilor. „Plecarea profesorului și rectorului este o pierdere irecuperabilă pentru întregul sistem educațional din Republica Moldova, pentru comunitatea științifică, pentru întreaga noastră societate. Rectorul Galben niciodată nu a fost indiferent față de ceea ce se întâmplă în educație în această perioadă zbuciumată de reforme. De fiecare dată a avut o părere proprie care și-a expus-o public, chiar dacă nu coincidea cu cea din jur”, a spus acad. Belostecinic, mărturisind că profesorului Galben îi plăcea să-i zică „Cel mai tânăr rector din RM”, iar el, la rândul său, îi zicea „Cel mai mare rector din RM”.
Un pios omagiu a adus prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, care a exprimat sincere condoleanțe familiei, rudelor, celor apropiați, în numele conducerii AȘM și membrilor săi. „Cu o mare tristețe în suflet am primit vestea despre trecerea în eternitate a acad. Andrei Galben, personalitate notorie, savant și manager de excelență, patriot al neamului și om al cetății. Viața și activitatea prof. Galben sunt un exemplu pentru toate generațiile tinere. A reușit multe prin muncă tenace, insistență, dăruire de sine. În cercetare, a publicat sute de lucrări științifice, a devenit dr. hab., prof. univ. academician a mai multor academii din lume, principala creație a academicianului. Galben fiind desigur ULIM”, a remarcat prim-vicepreședintele Tighineanu, amintindu-și câteva crâmpeie a primelor întâlniri, care, încă acum două decenii l-au remarcat prin prestația, inteligența sa și șansele ULIM-ului de a se impune ca o instituție de învățământ superior de vocație internațională. „Am conștientizat că, corabia ULIM plutește și devenise vizibilă la scară internațională”, a subliniat acad. Tighineanu, specificând că, în decursul acestor aproape două decenii, reprezentanții ULIM-ului sunt, practic, în toate structurile și instituțiile statului. Rectorul Andrei Galben a deschis multe ferestre de colaborare cu diverse țării ale lumii. A făcut multe nu doar pentru ULIM, dar și pentru comunitatea și țara noastră. Acad. Galben era îndrăgostit de muzică, de viață, de tot ce e frumos și înălțător. Așa o să-l păstrăm în memoria noastră pentru totdeauna”, a mai spus prim-vicepreședintele AȘM.
„A plecat Andrei Galben în lumea veșnică, a plecat un prieten, coleg, un om care a lăsat pentru noi toți o operă măreață, deosebită. A lăsat pentru noi, pentru urmași realizări deosebite, în domeniul culturii, educației, științei”, a menționat șeful cabinetului Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, dr.hab., Gheorghe Postică.
M.c. al AȘM, scriitorul Nicolae Dabija, a spus că Andrei Galben a fost o făclie care s-a consumat ca să-i lumineze pe alții. A preluat conceptul biblic într-un fel, „veniți de luați lumină” și l-a aplicat cărții. „A avut un curaj extraordinar atunci când a creat prima instituție superioară de învățământ din republică, ULIM-ul, care într-adevăr este o instituție internațională. Ați văzut cum vorbește limba română Coreea de Sud, în limba noastră vorbește China. Acesta este meritul incontestabil a lui Andrei Galben. Aș îndrăzni să cred că Andrei Galben a fost mai mult decât un profesor, a fost o lecție, o lecție de bunătate, omenie, de îndrăzneală, management. A fost, prin tot ce a făcut, un gânditor”, a subliniat publicistul.
„Andrei Galben, de fapt, azi nu pleacă dintre noi. Fiecare student care are o diplomă cu semnătura lui Andrei Galben este armata, este oștirea pe care a lăsat-o în urmă. De astăzi înainte, conducătorul acestei oștiri, Andrei Galben, se ridică în slăvile Cerului, în tăriile văzduhului pentru a veghea asupra noastră, asupra armatei și oștirii pe care o lasă pe acest pământ. Suntem o oștire puternică, în stare să rezolvăm foarte multe probleme fundamentale”, a spus președintele CCA, dr.hab. Dragoș Vicol și el un copil al ULIM-ului, asigurându-l pe dascălul său că oștirea pe care a lăsat-o formată din studenți, masteranzi, doctoranzi, care azi ocupă funcții prestigioase în cele patru colțuri ale lumii, vor veghea moștenirea pe care le-a lăsat-o, iar bunul lor părinte să se bucure de succesele universității de acolo, de Sus, și să binecuvânteze parcursul lor de mai departe.
„La o cotitură a destinului, Andrei Galben s-a retras prematur din această lume a umbrelor și întrebărilor în cea a Luminii și a Împăcării. Andrei Galben a fost un Om-Legendă, o eminentă personalitate a timpurilor moderne, un mare vizionar și un visător incurabil. A iubit oamenii, a trăit pentru oameni, a cinstit omenia și dreptatea. Spirit rebel, Andrei Galben a sfidat greutățile și invidia, a tins spre autodepășire, a federat energii creatoare, marcând profund deceniile de independență națională”, a remarcat dr. Chirinciuc, la finele mitingului de doliu. Este sigur că de cum încolo mentorul lor, rectorul Andrei Galben, figură emblematică a modernității, le va veghea de sus destinele, iar cei care rămân să fie demni de memoria și opera sa, să o păstreze și să o promoveze.
Regretatul Andrei Galben a semănat în sufletul multor generații lumină, căldură, înțelepciune, drept pentru care cei care i-au fost în preajmă îi vor cinsti memoria cum știu ei mai bine și mai demn. Îi vor continua măreața și nobila operă celui care a fost regretatul Andrei Galben, ctitor al ULIM-ului, un neobosit luptător pentru dreptate.
În semn de pios omagiu și recunoștință sublimă, colectivul ULIM a decis să confere universității numele „Andrei Galben”.
Drum luminat către Cer. Dumnezeu să-i înalțe sufletul regretatului rector. De acum încolo, va vorbi cu spiritele elevate, trecute şi ele în dimensiunea veșniciei.
Rectorul Andrei Galben a fost înmormântat la Cimitirul Central din strada Armeneasca a capitalei.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM
|