In memoriam m.c.Ion HĂBĂȘESCU

2017-12-17

  

(01.06.1938 – 16.12.2017)
 
La 16 decembrie 2017 s-a stins din viață membrul corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Ion HĂBĂȘESCU, doctor habilitat în științe tehnice, profesor universitar, savant cu renume în domeniul mecanizării agriculturii, fost director al Institutului de Tehnică Agricolă „Mecagro”, Laureat al Premiului Național în domeniul Științei și Tehnicii, Laureat al Medaliei de Aur „Inventator remarcabil” a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale, deținător al titlului onorific „Om Emerit”.
 
Ion Hăbășescu s-a născut la 1 iunie 1938, în satul Sofia, azi raionul Drochia. A absolvit Facultatea de Mecanizare a Agriculturii a Institutului Agricol din Chişinău (1961) şi doctorantura de pe lângă Institutul de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Pomiculturii, Viticulturii şi Vinificaţiei (1973). După susţinerea tezei de doctorat, activează în calitate de şef al Direcţiei de învăţământ a Ministerului Agriculturii al R.S.S.M. (1973-1975), şef de laborator la Staţiunea Moldovenească pentru încercarea Maşinilor (1975-1978), cercetător ştiinţific superior la Institutul de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Viticulturii şi Vinificaţiei (1978-1987), director al Institutului de Cercetări pentru Mecanizarea şi Electrificarea Agriculturii (1987-2005), director al Institutului de Tehnică Agricolă „Mecagro” (2006-2014). Din 2015 a fost consultant științific principal al acestui institut.
 
A susținut teza de doctor în științe tehnice în anul 1973 și teza de doctor habilitat în anul 1989. Titlul de membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei i s-a conferit în anul 1995. A ținut mai multe cursuri speciale la Universitatea Tehnică a Moldovei.
 
Membru corespondent Ion Hăbășescu a efectuat cercetări ştiinţifice în domeniul mecanizării proceselor de producţie în agricultură. Cu contribuţia profesorului au fost elaborate mai multe maşini pentru protecţia plantelor, un complex de utilaje pentru sectorul zootehnic, complexe de maşini şi utilaje pentru cultivarea, recoltarea şi prelucrarea producţiei agricole. A desfăşurat cercetări ample în domeniul mecanizării complexe a lucrărilor la creşterea butaşilor în şcoala de viţă-de-vie, a elaborat tehnologia de bilonare a butaşilor altoiţi; tehnologia muşuroirii butaşilor altoiţi după sădire, care exclude vătămarea coeziunii portaltoiului cu altoiul pe calea dozării minuţioase a cantităţii de sol transportat şi reglarea energiei cinetice a fluxului de particule aruncate pe rând; tehnologia combaterii buruienilor de pe suprafeţele laterale ale biloanelor, fără utilizarea erbicidelor; tehnologia de debilonare a butaşilor, care exclude cotorârea lor.
 
În cadrul Programului de Stat „Valorificarea resurselor regenerabile de energie în condiţiile Republicii Moldova” a fost elaborată tehnologia şi utilajul necesar pentru producerea peletelor și brichetelor, iar proiectul „Elaborarea tehnologiei şi utilajului pentru utilizarea etanolului ca combustibil în motoarele cu ardere internă” s-a încununat cu elaborarea  propunerilor tehnice pentru adaptarea motoarelor cu aprindere internă existente cu scopul alimentării lor cu biocombustibil. Este autor a peste 200 de lucrări ştiinţifice publicate în ţară şi peste hotare, inclusiv: Механизация работ в виноградарстве в хозяйствах Молдавской ССР (Состояние и перспективы механизации виноградарства в Молдавии) (1980); Механизация возделывания винограда (1981, în colab.); Tehnologii și mijloace tehnice pentru agricultură (2008): Protecția plantelor: tehnologii și mijloace tehnice (2010) ş.a.
 
Prof. Hăbășescu este deţinător а 98 de brevete de invenţie, a peste 100 medalii de aur, argint, bronz şi premii speciale obținute la expoziţii, târguri, saloane din ţară şi de peste hotare. A fost preşedinte al Consiliului ştiinţific specializat pentru conferirea gradelor ştiinţifice în cadrul Universităţii Agrare de Stat din Moldova la specialităţile „Mecanizarea agriculturii”, „Electrificarea agriculturii”, „Exploatarea şi de¬servirea tehnică a tehnicii agricole” (1996-2003). Sub îndrumarea lui au fost susţinute 1 teză de doctor habilitat și 4 teze de doctor în ştiinţe tehnice. A participat activ la diferite congrese,  simpozioane și conferinţe republicane şi internaţionale. A fost preşedinte al Consiliului Coordonator în problema „Mecanizarea, automatizarea şi sistemele energetice ale complexului agroindustrial al Moldovei”, membru al Consiliului Tehnico-Ştiinţific al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova.
 
Pentru merite deosebite și contribuții remarcabile la dezvoltare domeniului, membrului corespondent Ion Hăbășescu i s-a conferit mai multe distincții - titlul  onorific „Om Emerit”, este laureat al Premiului Național în domeniul Științei și Tehnicii, laureat al Medaliei de Aur „Inventator remarcabil” a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale, a fost decorat cu Medalia „Meritul Civic” și Ordinul „Gloria Muncii”.
 
În persoana membrului corespondent Ion HĂBĂȘESCU am pierdut un savant notoriu în domeniul științelor tehnicii agricole, un bun coleg și prieten. Memoria despre viața și activitatea regretatului savant și om de omenie va rămâne vie în inimile noastre, dar și a celor care l-au cunoscut și i-au apreciat dedicația pentru domeniul științific în mecanizarea agriculturii.
 
Dumnezeu să-l ierte și să-l păzească sufletul în pace .
 
În numele corpului academic,
Președintele Academiei de Științe a Moldovei,
academician, Gheorghe DUCA