Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca a participat, astăzi 10 noiembrie, la ședința solemnă a Consiliului științific al Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, organizată cu prilejul Zilei Științei Naționale și Internaționale pentru pace și dezvoltare.
Cu ocazia sărbătorii cugetului, creaţiei şi inteligenţei umane, președintele Duca a adresat un mesaj de felicitare, în care și-a exprimat respectul şi admiraţia faţă de oamenii de ştiinţă, care își dedică timpul şi energia activităţii de cercetare, o misiune ce implică multă dăruire, devotament, crez și perseverenţă. Președintele AȘM a exprimat, totodată, speranța ca viitorul care se conturează pentru comunitatea științifică, va fi unul cu realizări de succes, iar schimbările care vor surveni, ca o consecință a reformelor, să fie benefice şi constructive pentru cercetători. Academicianul le-a dorit multă sănătate, să progreseze în activitatea de cercetare, să aibă același elan de muncă, entuziasm şi optimism, iar aprecierile pentru întreaga activitate dedicată domeniului științei să nu întârzie să vină din partea decidenților.
În contextul sărbătoririi științei, președintele AȘM a conferit celor merituoși mai multe distincții academice. Astfel, pentru rezultate valoroase obținute în cercetare, managementul științei și pregătirea cadrelor de înaltă calificare, Medalia „Meritul științific” de gradul II a fost conferită dr. hab., prof. Anastasia Ștefârță. De Medalia „Nicolae Milescu Spătarul” au beneficiat dr.hab., prof. Alexandru Dascaliuc, dr. Efimia Veveriță, dr. Larisa Andronic, vicedirector al IGFPP și dr. Eugenia Cotenco, secretar științific al institutului, iar Svetlana Sîci a intrat în posesia Diplomei de Onoare a AȘM.
Pentru merite deosebite în cercetare, activitatea îndelungată și fructuoasă, managementul științei, pregătirea cadrelor în domeniu și conducerea IGFPP a venit cu mențiuni și premii bănești pentru colaboratorii săi. Cu DiplomaI nstitutului au fost distinși dr.hab., Maria Goncearuc, Laureat al Premiului Național, care a aniversat în această zi și venerabila vârstă de 75 de ani, dr.hab. Leonid Voloșciuc, care a marcat recent 65 de ani, acad. Gheorghe Șișcanu, un veteran și un simbol al Institutului ș.a. mai mulți tineri cercetători au beneficiat de premii bănești. Directorul IGFPP, dr.hab. Vasile Botnari a felicitat colegii cu ocazia Zilei Științei, le-a dorit sănătate și succese în activitate de cercetare de mai departe, iar ca o continuare firească a discursului său solemn a făcut o prezentare, în care a reflectat vasta și impresionanta activitate științifică și inovațională a instituției, cele mai relevante realizări, colaborările naționale și internaționale, proiecte etc.
În același cadru festiv, a fost difuzat un filmuleț promoțional ce reflectă activitatea de promovare a realizărilor științifice a Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor. În materialul video sunt proiectate câmpurile institutului cu loturile experimentale, loturile demonstrative ce includ culturile cerealiere, culturile plantelor leguminoase, plantelor medicinale și aromatice. Imaginile video de la înălțime redă frumusețea și aspectul demonstrativ al acestor culturi, în toată splendoarea lor, dar și edificiului propriu-zis al institutului.
Ziua internațională a științei pentru pace și dezvoltare (World ScienceDay for Peace and Development)este marcată în fiecare an, la 10 noiembrie, sub egida Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). A fost proclamată la 2 noiembrie 2001, în cadrul celei de-a 31-a sesiuni a Conferinței generale a UNESCO. Scopul Zilei internaționale a științei pentru pace și dezvoltare este de a reînnoi angajamentul național, precum și cel internațional de promovare a științei în sprijinul păcii și al dezvoltării și de a pune accentul pe utilizarea responsabilă a științei în beneficiul societății.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM |