Un pas important în dezvoltarea și aprofundarea relațiilor dintre forurile științifice din R. Moldova și Japonia

2017-11-02
 

Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca a avut, la 2 noiembrie 2017, o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, E.S. Masanobu Yoshii. La întrevedere au participat prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, directorul Institutului de Matematică și Informatică, m.c. Svetlana Cojocaru, prorectorul Un AȘM, dr. Efim Chilari, directorul Liceului AȘM, Iurie Cristea, directorul Centrului Proiecte Internaționale, dr. Lidia Romanciuc și omul de afaceri, Ion Vinaga, un partener și susținător al mai multor proiecte inițiate de AȘM, ce vizează tehnologiile inovaționale, dezvoltarea inteligenței, roboticii. 

În cadrul întrevederii au fost discutate aspecte privind impulsionarea relațiilor de cooperare moldo-nipone în domeniul științei și inovării, prin abordarea unui șir de subiecte privind realizările şi perspectivele științei și inovării în Republica Moldova; acțiunile întreprinse în direcția implementării reformelor; obiectivele de cooperare dintre Republica Moldova şi Japonia în domeniile cercetare, inovare şi transfer tehnologic; posibilitatea acordării unui sprijin din partea Ambasadei Japoniei în RM pentru facilitarea realizării unor activități ce țin de dezvoltarea domeniului științei și inovării.
 
De asemenea, în cadrul întrevederii a fost discutată oportunitatea negocierii și elaborării unui proiect de Acord de colaborare dintre Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul educaţiei, culturii, sportului, ştiinţei şi tehnologiei din Japonia, document, care va facilita colaborarea bilaterală pe acest segment.
 
În cadrul dialogului, președintele AȘM a menționat că, conducerea AȘM, comunitatea științifică din țara noastră apreciază situația privind relațiile de cooperare cu societatea științifică din Japonia drept o direcție importantă în contextul relațiilor științifice internaționale. Această cooperare s-a intensificat, în special, începând cu anul 2014, atunci Domnia Sa și prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu au efectuat o vizită de lucru în Japonia, unde au participat la o conferință internațională și au vizitat o serie de entități științifice, inclusiv centre și institute de cercetare, agenții, universități. În context, academicianul a menționat că Academia de Științe a Moldovei ar dori să dezvolte o relație de colaborare cu Academia Japoneză și să încheie un acord de cooperare științifică, care ar dinamiza relațiile dintre cercetătorii ambelor țări. „Mizăm mult pe disponibilitatea Excelenței Voastre de a susține acest demers al conducerii AȘM, ca în timp rezonabil să avem acorduri bilaterale și un program special, precum  Orizont 2020.
 
În același context, prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a menționat despre unele acțiuni comune, la care a participat împreună cu cercetătorii din Japonia. Au fost organizate școli comune, moldo-japoneze, în cadrul cărora s-au stabilit contacte și la nivel de tineri, studenți, care vor aduce perspective noi relațiilor de colaborare. Reiterând propunerea președintelui Duca, acad. Tighineanu a subliniat că ar fi bine da a oficializa aceste relații de colaborare, fiindcă cantitatea aduce o altă calitate. „Aș vrea să menționez că noi apreciem foarte mult relațiile cu cercetătorii din Japonia, echipele din Japonia sunt un bun exemplu pentru noi, cum trebuie promovată cercetarea științifică şi dezvoltarea tehnologică. În decursul ultimilor ani am organizat împreună mai multe foruri ştiinţifice, de aceea sperăm ca aceste relații să fie în ascensiune. În context, rugăm să ne susțineți pentru a ne apropia în continuare”, a specificat prim-vicepreședintele AȘM.
 
Directorul Institutului de Matematică, m.c. Svetlana Cojocaru, a relatat despre experiența de colaborare cu cercetătorii din diferite universități din Japonia în domeniul informaticii și matematicii, care sunt de mare importanță și valoare pentru cercetătorii moldoveni. În contextul expus, consideră oportună semnarea unui acord de colaborare între ministerele de resort care ar deschide noi oportunități, unde un cercetător ar fi facilitat, structurat și mai eficient.            
           
Directorul Liceului AȘM, Iurie Cristea, și-a exprimat în primul rând admirația pentru faptul că înaltul oaspete vorbește limba română, asta însemnând nu doar profesionalism, dar și un respect deosebit față de poporul nostru. Și pentru că tot s-a menționat că la baza oricărei dezvoltări stă educația și tineretul, rugămintea directorului, care administrează un liceu performant în Republica Moldova, a fost dacă ar putea fi recomandată o școală similară în Japonia, cu care Liceul AȘM să stabilească relații de parteneriat, schimb de experiență pedagogică, vizite reciproce, posibilități de continuare a studiilor în universitățile din Japonia etc. Iar pentru o viziune mai clară a lucrurilor, directorul Cristea i-a făcut o invitație ambasadorului nipon la liceu, asigurându-l că va rămâne impresionat.       

În cadrul dialogului, dr. Lidia Romanciuc, șeful Centrului Proiecte Internaționale a menționat, de asemenea, experiența sa de colaborare, prin intermediul unei Agenții de cooperare internațională din Japonia, fiind impresionată de infrastructura stabilită în toate instituțiile de stat și private, cum este organizată activitatea de cercetare și inovare etc. Din această perspectivă, șeful CPI a propus includerea unui punct în eventualul acord între ministere sau academiile de științe, privind participarea în comun în programele europene și nu numai. Dna Romanciuc a informat că săptămâna trecută a fost anunțat un nou pachet cu peste 500 de apeluri noi, deschise pentru anii 2018-2019-2020, pe absolut toate domeniile de cercetare și inovare, iar conform statisticii, Japonia participă foarte activ. „De aceea, e de dorit ca noi deja, prin programele existente, să cooperăm nu doar în cadrul Orizont-ului, dar și altor programe, în care putem participa în comun”, a precizat șeful CPI.
            
La rândul său, Ambasadorul Masanobu Yoshii, a remarcat că Japonia este deja un partener important pentru Republica Moldova, iar Ambasada de la Tokio va asigura și în continuare un dialog eficient și va manifesta deschidere pentru a dinamiza relațiile pe toate domeniile, inclusiv al cercetării. În acest sens, Excelența Sa a menționat că Guvernul Japoniei a oferit statului nostru asistență financiară mai multor domenii, inclusiv agricultură, sănătate, cultură, dar și știință. Diplomatul nipon a ținut să sublinieze asemănările dintre cele două state, care nu dispun de bogății naturale, cel mai important și cea mai mare bogăție fiind pentru ambele țări potențialul uman, o importanță deosebită pentru dezvoltare având-o tinerii. În acest sens, Excelența Sa a reiterat importanța menținerii sinergiei dintre universități, mediul academic, mediul de afaceri, o problemă nu doar pentru Republica Moldova. Totodată, oficialul nipon și-a exprimat deschiderea de a contribui la realizarea activităților de cooperare bilaterală prin facilitarea schimbului de informație între structurile care gestionează domeniul științei și inovării, precum și cele care implementează realizările științifice din domeniile de interes reciproc, precum nanotehnologii, chimie, biotehnologie, sănătate și biomedicină, materiale, tehnologii, produse inovatoare etc.
 
Președintele AȘM consideră că vizita Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei, în Republica Moldova, E.S. Masanobu Yoshii, va constitui un pas important pe calea dezvoltării și aprofundării de mai departe a relațiilor dintre forurile și comunitățile științifice din Republica Moldova și Japonia. Totodată, conducerea AȘM mizează pe suportul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și disponibilitatea sa de a contribui la stabilirea unor relații fructuoase de colaborare cu Ministerul educaţiei, culturii, sportului, ştiinţei şi tehnologiei din Japonia.
 
Șeful misiunii nipone a vizitat Muzeul Academiei de Științe a Moldovei și a semnat în Cartea de onoare.

Galerie foto
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM