Elevii de la baștina academicianului Ion Tighineanu au văzut pe viu unde și cum se nasc invențiile

2017-11-03
 
O zi din minivacanța cu parfumul ei tomnatic va fi una, cu siguranță specială și memorabilă, pentru elevii din satul Sofia, raionul Drochia, locul de baștină al acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei. La sugestia savantului sofian, deținător al onorantul titlu de Cetățean de Onoare al localității, care venise în vizită în satul de baștină, unde a avut mai multe întâlniri cu elevii, 15 dintre cei mai buni la învățătură, din clasele a VIII și a IX-a, au făcut o excursie la Academia de Științe a Moldovei. Pe parcursul vizitei lor, elevii au avut onoarea de a fi însoțiți de personalitatea recunoscută ca savant notoriu atât în țară cât și peste hotarele ei și care e și mândria satului lor, Sofia, acad. Ion Tighineanu, care le-a și promis această excursie de vis.
 
Și pentru că așa cum se zice, mai bine o dată să vezi, decât de 100 de ori să auzi, excursia a demarat cu vizita la Liceul AȘM, instituția, în care sunt promovate cunoștințele și capacitățile elevilor dotați din întreaga republică. Wow! – a fost prima înșiruire de exclamații ale copiilor sosiți din nordul țării, când au trecut de poarta liceului așemist, unde deja erau așteptați de directorul Iurie Cristea. Directorul le-a făcut copiilor turul instituției, le-a arătat cabinetele dotate cu utilaj nou și performant, sălile de clasă bine amenajate, biblioteca, căminul cu condiții foarte bune de trai, sala de sport dotată cu aparate moderne, cantina, unde alimentația se oferă gratis elevilor, acestea făcând dovada condițiilor educaționale optime oferite pentru atingerea excelenței. Dar și pentru că Liceul AȘM promovează dezvoltarea multilaterală a tinerilor, directorul le-a spus oaspeților că aceștia sunt mereu implicați în diverse proiecte, concursuri, training-uri, dar și voluntariat. Gazda le-a mai spus că instituția este una în care este încurajată inițiativa elevilor și autoconducerea școlară, ceea ce le-a fost pe plac elevilor sofieni, dar și una în care se dorește a pregăti viitori savanți, cercetători științifici, manageri, liceul este vizitat în permanență de personalități notorii - scriitori, oameni politici, ambasadori, savanți, oameni de cultură.
 
De asemenea, directorul Cristea le-a relatat elevilor despre introducerea, pentru prima dată în Republica Moldova, la liceul AȘM, a programului-pilot, care rezidă în studierea a doar șase obiecte, la discreția elevilor. Programul nou a fost împrumutat de la cele mai dezvoltate țări europene și dacă va avea succes, va fi implementat pentru toate clasele din liceu. Toate acestea au fost expuse de către domnul director Cristea într-o manieră atât de caldă și prietenoasă, încât copiii l-au îndrăgit din prima, mai mult chiar pe el, decât paturile moi din cămine, aparatele de sport la care au și exersat, dar și mirosul de bucate care își dădea ghes din cantină spre ei. Totuși, au mărturisit copiii, că tot ce au văzut i-a impresionat la cote maxime și își doresc să fie printre norocoșii de a studia mai departe la acest liceu. „Este o școală bună cu un viitor frumos. Mi-a plăcut foarte mult”, a spus Ionuț Scițco, elev în calasa IX-a, iar profesoara care i-a însoțit, Larisa Pogoneț, a recunoscut că este un liceu al viitorului, iar motivația este foarte mare. „Avem elevi buni și sperăm că în viitor să-și continue măcar unul-doi studiile aici”, a spus profesoara.  
 
Vizita a continuat la Universitatea AȘM, unde au fost ghidați de prorectorul Efim Chilari. Aici elevii au vizitat aulele de studii, sala polivalentă, mediateca, căminul. O atenție specială a fost acordată aulei în memoria savantului Mircea Ciuhrii, amenajată din fondurile alocate de fiul renumitului virusolog, dr. Ceslav Ciuhrii, care a oferit o sumă impunătoare și pentru trei burse nominale. Amintim, în context că bursele „In memoriam Mircea Ciuhrii”, sunt clasificate în trei tipuri (de cercetare, de mobilitate și de performanță științifică). Pentru anul 2016-2017, bursele au fost oferite la 75 de beneficiari.
 
Ajunși la blocul sediului central al Academiei de Științe, elevii au fost conduși în Sala Azurie, care este considerată și cartea de vizită a edificiului. Copiii sofieni s-au făcut comod în fotoliile academicienilor, au făcut figuri serioase de savanți, unii chiar și-au făcut poze în prezidiu, în timp ce acad. Ion Tighineanu, de la tribuna academică, s-a lansat în inițierea tinerilor în știință. Savantul moldovean, fondator al școlii științifice în domeniul nanotehnologiilor, care, împreună cu cercetători germani au reușit să revoluționeze lumea științei prin elaborarea unei nanotehnologii care ar putea deveni o armă în lupta cu celulele cancerigene, a încercat să le trezească interesul și curiozitatea elevilor, prin exemple de muncă asiduă de zeci de ani, cu finalitatea unui obiectiv atins. „Totul este posibil în viață, daca îți pui un scop clar și dacă muncești”, le-a spus acad. Tighineanu micilor consăteni, care, cine știe, poate mâine-poimâine, îi vor urma calea, se vor face auziți departe de Sofia temerară, care oricum țara cunoaște că este un furnizor de personalități cunoscute în lume. O întâmplare poate să nu facă mare minune, dar nici nu poate exclude o perspectivă științifică.
 
Dar pentru că curiozitatea viitorilor savanți a fost mare, elevii au fost invitați de către acad. Tighineanu la Centrul Național de Studiu și Testare a Materialelor din cadrul UTM, unde au văzut pe viu unde și cum se nasc invențiile. Aici, doctorul în științe tehnice Eduard Monaico le-a demonstrat elevilor tehnologii electrochimice de nanostructurare a materialelor, precum și microscoape moderne pentru vizualizarea și studierea nanomaterialelor elaborate. Tânărul cercetător Tudor Braniște, care recent a susținut cu teza de doctor în științe, la intersecția nanotehnologiilor și medicinii, a adus exemple de utilizare a nanoparticulelor pentru a influența dirijat asupra comportamentului celulelor vii, iar doctoranda Irina Pleșco a demonstrat pe viu sensibilitatea unor nanomateriale flexibile, elaborate la Centru, la undele electromagnetice din diferite regiuni spectrale. Elevii s-au familiarizat cu procese litografice, laser reglabil cu emisie de lumină în tot spectrul vizibil, cu microscopul de forțe atomice, au savurat formarea plasmei în diferite gaze etc.
 
Cum vor fi alte vacanțe ale elevilor sofieni, cine și ce vocație va urma, care le va fi destinația, unde și în ce misiune îi va chema istoria, nu se știe. Cu siguranță, însă, o zi din viața lor, din vacanță cu parfum de toamnă din 2 noiembrie 2017, va fi de neuitat. Și aceasta va fi ziua, când au cunoscut miracolul despre ce poate fi știința.

Galerie foto
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM