Modele economico-finaciare alternative, discutate la Academia de Științe

2017-10-31
 

În cadrul lecturilor academice, iniţiate acum cinci ani de Academia de Ştiinţe a Moldovei, expertul Veaceslav Cunev, membru al Consiliului de Administrație al Asociației companiilor IT din Moldova a ținut o prelegere publică cu genericul „Criptoeconomia. Esenţă, provocări şi oportunităţi”.

Interesul pentru tema propusă s-a dovedit a fi neașteptat de mare, astfel încât evenimentul s-a bucurat de o reprezentativitate masivă - reprezentanți ai mediului științific, inclusiv ai Institutului de Matematică și Informatică, Institutului Naţional de Cercetări Economice, Institutului Dezvoltării Societății Informaționale, Agenției pentru Inovare și Transfer Tehnologic, Centrului Proiecte Internaționale, Consiliului Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică; mediului universitar – USM, UTM, ASEM, ULIM, IRIM, precum și ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, mediului de afaceri, presei.
 
Prelegerea susținută la Academia de Științe de expertul Veaceslav Cunev a reprezentat o viziune complexă și inedită asupra esenței criptoeconomiei,ca domeniu, ca ştiinţă dacă doriţi, prin scoaterea în evidenţă a provocărilor şi oportunităţilor acesteia. Protagonistul a remarcat actualitatea subiectului propus audienței, specificând că material și informații pot fi găsite suficient pe diferite rețele, dar a considerat că se dorește a fi auzită și o opinie personalizată la această temă.
 
Și pentru că auditoriul era constituit nu doar de specialiști în domeniu, dl Cuneva încercat să abordeze subiectul într-un limbaj cât se poate de accesibil pentru audienți, vorbind despre tehnologia blockchain, influența criptoeconomiei asupra dezvoltării afacerilor, statului, relațiilor sociale și economice din lume. De asemenea, expertul a examinat principalele componente ale criptoeconomiei, precum cripto-valuta, descentralizarea organizațiilor autonome, contractele inteligente, etc., dar şi metodele de atragere a investițiilor în cadrul proiectelor, start-up-uri, cercetări științifice prin mecanisme de criptoeconomie, prezentând și exemple de utilizare.
 
Veaceslav Cunev a răspuns la multitudinea de întrebări venite din partea celor prezenți, fapt ce a demonstrat că prelegerea și-aatins scopul. Veaceslav Cuneva exprimat disponibilitatea de a mai reveni cu prelegeri la Academia de Științe, fie pentru a dezvolta acest subiect, fie pentru a propune și alte teme nu mai puțin actuale. Prelegerile vor fi preluate, prin intermediul unei colaborări inițiate cu Institutul de Matematică și Informatică, dar și cu Institutul Național de Cercetări Economice, grație cărora, de altfel, a și fost posibilă organizarea prelegerii respective.
 
Prezent la prelegere, președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca a ținut să-i mulțumească expertului pentru informația utilă expusă și prestația sa inedită în acest domeniu. Reiterând importanța acestui eveniment pentru toți cei care se gândesc la viitor, pentru cei care au reușit să conștientizeze că tehnologiile deja au intrat în viața noastră și altă cale nu există, academicianul Duca a subliniat că actualmente, tot mai des se vorbeşte de criptoeconomie, criptovalută etc., acesta fiind un subiect controversat, dar, în același timp, și foarte actual. Așa sau altfel, în condiţiile unui proces de globalizare şi internaţionalizare, direct sau indirect, sunt antrenate în acest proces toate domeniile socio-economice, a conchis președintele AȘM, mulțumind și publicului pentru prezență și interesul manifestat.
 
Întrebat cu ce impresie a rămas după această prelegere, acad. Belostecinic, rectorul ASEM, economist de formație, a remarcat că lumea se globalizează, se virtualizează, iar noi suntem în căutare de a înlocui ceea ce este real prin ceva virtual. „Un răspuns la aceasta este ideea de cripto-valută care încearcă să înlocuiască toate valutele din lume. Se va reuși sau nu, vom vedea, dar trebuie să fim pregătiți pentru aceasta”, a conchis rectorul. 
 
La rândul său, m.c. Svetlana Cojocaru, directorul Institutului de Matematică și Informatică a menționat că tot mecanismul se ține pe un sistem de criptare care nu poate fi spart. „Ce se întâmplă, dacă mâine avem calculatoare cuantice și apare posibilitatea de spargere a codurilor? Deocamdată, toate cazurile cunoscute de spargere a codurilor se bazează, în primul rând, pe factorul uman, dar pe viitor nu este exclus că pot apărea și mecanisme matematice”, a subliniat directorul. În context, Dna Cojocaru a specificat că, în cadrul Institutului de Matematică și Informatică este un grup care se ocupă de elaborarea mecanismelor de criptare bazate pe un principiu nou care se găsește mai greu în lume. În opinia sa, mesajul principal pe care a dorit să-l transmită expertul prin această prelegere este mai curând faptul că trebuie să înțelegem și să conștientizăm că lumea deja s-a schimbat, lumea funcționează altfel pe principii digitale și multe lucruri care cu ceva ani în urmă păreau stranii, astăzi devin realitate. Un alt mesaj care pare a fi important anume pentru comunitatea academică este faptul că ceea ce a accentuat expertul Cunev, că toate aceste mecanisme lucrează, vor lucra și vor fi profitabile,dacă vom include noi creierul. Deci judecata, rațiunea aliniată la actualitățile de astăzi ale lumii digitale.     
 
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM