A fost lansată bibliografia compozitorului Gheorghe Mustea, anunțat în topul celor 100 cei mai influenți muzicieni din lume pentru anul 2017

2017-11-01
 

O biobibliografie dedicată compozitorului-academician Gheorghe Mustea, a fost lansată la 31 octombrie 2017, la Biblioteca Națională. Proiectul lansat s-a dorit a fi mai curând o întâlnire camerală sau o întâlnire de suflet, cum avea să se exprime în debutul lansării prof. Ion Gagim, rectorul Universității de Stat „A. Russo” din Bălți, Maestru în Artă, cel care a avut onoarea să modereze evenimentul de lansare, dar și cel care, așa s-a întâmplat să fie, a scris două cărți despre maestrul Gheorghe Mustea și mai multe articole, prima din cărțile sale fiind intitulată „Gheorghe Mustea și lumea muzicii sale” și a doua - „Fenomenul muzical Gheorghe Mustea”.

„Ceea ce a făcut Gheorghe Mustea și face pentru cultura noastră nu s-a mai făcut până acum”, a spus profesorul Gagim, subliniind că maestrul s-a plasat în lumea muzicii pe o orbită universală, iar universalitatea, talentul său s-a exprimat și a găsit expresie în universalitatea creației sale, a genurilor de muzică pe care le-a compus și mai ales prin activitatea sa. Gheorghe Mustea este compozitor, dirijor de orchestră, pe care a creat-o la Radioteleviziune, dar este și animatorul vieții muzicale cu sute și sute de concerte, cu peste 800 de creaţii muzicale, inclusiv muzică simfonică, vocal-simfonică, muzică de cameră instrumentală, muzică de cameră vocală, muzică de cor etc., înregistrate în fonoteca de aur a Radioteleviziunii, care reprezintă astăzi un adevărat patrimoniul național. Maestrul în Artă, Ion Gagim a mai precizat că Gheorghe Mustea este și Doctor Honoris Causa al Universității bălțene, pe care are onoarea să o reprezinte în calitate de rector și se bucură că, compozitorul a contribuit și contribuie la dezvoltarea universității prin creația sa, prin susținerea universității. Moderatorul și bunul prieten al compozitorului a venit și cu o noutate pentru cei care nu știau că, la toate distincțiile pe care le are (pentru că nu există distincție de stat și alte mențiuni ale țării noastre pe care să nu le aibă Gheorghe Mustea), anul acesta a mai venit încă una. În august a venit o veste de la Cambrige, care anunță că, compozitorul Gheorghe Mustea este numit în topul celor 100 cei mai influenți muzicieni din lume pentru anul 2017.   
 
Volumul a fost prezentat de alcătuitoarea ediţiei, Liliana Balan. Lucrarea include antologii de muzică tipărită, note şi articole în culegeri colective, ziare şi reviste, cărţi, publicaţii, înregistrări audio şi video, manuscrise din arhiva personală a compozitorului, aprecieri şi referinţe bibliografice, dar și un compartiment ce reflectă viața în imagini a maestrului. La alcătuirea cărții au fost consultate colecțiile Bibliotecii Naționale, Bibliotecii Academiei de Muzică Teatrul și Artei Plastice, fonotecii Companiei Teleradio-Moldova, documente ale AȘM, rapoartele științifice ale academicianului, sursele electronice online, materialele din arhiva și biblioteca personală a acad. Gheorghe Mustea. Selectarea surselor a fost încheiată în august 2017, pentru a facilita colectarea informațiilor, lucrarea este înzestrată cu indici auxiliari.           
 
Cu ocazia lansării volumului, mai mulți oameni ai vieții științifice și culturale l-au felicitat pe maestru Mustea, apreciind și munca grupului de lucru care a trudit la elaborarea apariției editoriale. Printre personalitățile care s-au oferit să ia cuvântul au fost  acad. Alexandru Roșca, acad. Vladimir Hotineanu, preşedintele Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, ambii consăteni de la Mândresti-ul compozitorului, dr.hab., Victor Ghilaș, directorul Institutului Patrimoniului Cultural, dr.hab., Aurelian Dănilă, scriitorul Iulian Filip, maestrul Vlad Burlea, Svetlana Bivol ș.a.                 

Și dacă tot se spune că acolo unde răsună muzica nu poate să fie altceva, decât dragoste, prietenie, înțelegere, pace și împăcare, maestrul Gheorghe Mustea  întotdeauna spunea că „nu poate muzica să exprime răul sub nici o formă, ea întotdeauna trebuie să glorifice, să cânte, să imnizeze, să aducă cântec de slavă omului, vieții, neamului. Anume aceasta au dorit să transmită și artiștii care au distins publicul prin interpretarea mai multor compoziții ale maestrului, precum Rodica Caraulan, maestru de concert la Teatrul Național de Operă și Balet, Taisia Caraman, Andrei Mustea, fratele compozitorului, Cristina Scarlat.
 
Spre finele evenimentului prof. Gagim a făcut o frumoasă analogie din care se desprinde o idee profundă. Grigore Vieru spunea în poezia sa despre iarbă „ca ea să fii de simplu” și ca o continuare a acestui gând, maestrul Gheorghe Mustea amplifică „Să fim puternici ca iarba și sinceri ca muzica”, și asta pentru că un cuvânt poate minți, dar cum ar arata o melodie care minte… nu putem să ne imaginăm așa ceva.

Galerie foto
 
Eugenia Tofan,
          Centrul Media al AȘM