Vizibilitatea internă și internațională a conținutului științific digital – noi provocări și oportunități

2017-10-27
 

Președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca, a participat, la 26 octombrie 2017, la Masa rotundă cu genericul „Vizibilitatea internă și internațională a conținutului științific digital”. 

Evenimentul a avut loc la Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM) și a fost organizat de Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale (IDSI), în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova (USM) și Consorțiul REM (Resurse Electronice pentru Moldova), Programul EIFL-OA Moldova.Masa rotundă s-a desfășurat în cadrul săptămânii internaționale a accesului deschis (Open Access Week), ediția a 10-a. Tema săptămânii internaționale a Accesului Deschis din acest an este: „Deschis pentru a …” („Open in order to …”).

La eveniment au participat rectorul ASEM, acad. Grigore Belostecinic, Directorul General AGEPI, dr. Lilia Bolocan, reprezentanți ai institutelor de cercetare, universităților, bibliotecilor, arhivelor din țară.
 
În mesajul său de salut, președintele AȘM a felicitat organizatorii evenimentului, inclusiv pentru crearea acestei platforme de colaborare pe segmentul spațiului digital, reiterând importanța tehnologiilor informaționale fără de care, astăzi, aproape nimeni nu-și poate imagina viitorul, începând de la cetățeanul simplu până la guvernanți. În acest sens, președintele Duca a menționat rolul Institutului Dezvoltării Societății Informaționale care a fost creat pentru a facilita accesul cât mai liber, cât mai deschis la informații științifice de ultimă oră, dar și pentru a crește vizibilitatea informațională în spațiul informațional național și internațional. Totodată, academicianul a subliniat necesitatea și importanța schimbării atât în abordare, cât și în activitatea bibliotecilor, remarcând că astăzi bibliotecile lumii au renunțat la componenta clasică, informația fiind accesată doar digital. De aceea, conducătorii și colaboratorii acestor instituții, trebuie să se încadreze în acest sistem de depozitare digitală a informației, astfel încât beneficiarii să acceseze cât mai operativ, facil și efectiv informația necesară, specificând că educația în acest sens ar trebui să fie ca aerul, apa, viața. „Savanții și cei care trăiesc cu ziua de mâine, trebuie să vadă, să cunoască să știe ce are loc în lume, ce descoperiri, ce cercetări se fac, unde și de către cine, cum aceste rezultate pot fi transmise studenților, masteranzilor sau doctoranzilor. Totul se dezvoltă foarte rapid, de aceea, accesul liber, deschis la informații este foarte necesar, iar noi nu trebuie să rămânem în urmă, este necesar ca toată lumea să meargă pe această cale”, a punctat președintele AȘM.
 
Un mesaj de salut a adresat și rectorul ASEM, acad. Grigore Belostecinic, Rectorul a menționat că această discuție este una foarte importantă și actuală prin conținut. În măsura în care multă vreme se vorbește despre societatea informațională, aceasta devine deja o realitate. „Este important să mergem în pas cu timpul, să nu rămânem în urmă, pentru că dacă rămâi în urmă, rămâi într-o parte pentru mult timp. Ceea ce înseamnă globalizare, googlizare, digitalizare, ne schimbă cu totul viața noastră. Noi suntem impuși să fim în mediul virtual, suntem nevoiți, pentru că altfel nu vei fi cunoscut, atractiv, solicitat”, a remarcat acad. Belostecinic, precizând că astăzi nu putem vorbi despre notorietate sau vizibilitate, la nivelul global, național sau internațional fără a folosi ceea ce înseamnă prezența în rețeaua internet.
De altfel, susține rectorul, și cel mai vast rating al universităților din toată lumea ține de prezența noastră în acest rating webobiometrics care se elaborează de mai multă vreme și este de fapt unicul, în care regăsim și universitățile noastre ( http://webometrics.info/en http://webometrics.info/en/Europe/Moldova%2C%20Republic%20of
http://research.webometrics.info/en/Europe/Moldova%2C%20Republic%20of ).
În acest sens, rectorul ASEM a menționat importanța faptului ca mediul academic, universitar din cercetare să nu rămână a fi doar consumatori de oportunități noi și să vină cu interese proprii la ceea ce numim societate informațională digitală sau virtuală.
 
Dl Igor Cojocaru, director IDSI, unul de organizatorii și partenerii de bază ai acestei platforme de colaborare, a mulțumit tuturor colegilor, celor care au contribuit la buna organizare și desfășurare a lucrărilor mesei rotunde, inclusiv cu rapoarte, menționând că în spațiul digital nu este posibil să lucrezi  de unul singur, e necesar de a lucra împreună, pentru a crea acea masă critică și a ajunge la un impact real în societate. Directorul IDSI a remarcat și faptul că rezultatele obținute în comun, sunt de fapt și grație suportului celor prezenți la acest eveniment, dar și susținerii financiare în cadrul Proiectului instituțional al IDSI Platformă pilot pentru asigurarea conținutului științific digital în Republica Moldova, finanțat de către Consiliul Suprem, în colaborare cu ASEM și consorțiul REM. Dl Cojocaru a vorbit și în cifre despre ceea ce reprezintă astăzi instrumentul bibliometric național, adică, peste 53 de mii de publicații cu acces deschis, peste 100 mii de vizitatori unici, peste 100 reviste, 54 din ele acreditate la moment și 19 înregistrare în duaj (https://ibn.idsi.md/en/journals_view_doaj) „Acum putem spune exact că cele 1524 de publicații cu acces deschis ale ASEM au peste 250 de mii de vizualizări. Însă, orice cifră trebuie să fie verificată prin acces deschis, acces la date, iar principiul de reutilizare a datelor aduce o valoare și un impact foarte înalt”, a spus dl Cojocaru. Totodată, directorul IDSI a remarcat că toți trebuie să știe, însă că alături de accesul deschis, trebuie de fapt să fie protejate și toate bunurile și creațiile care sunt elaborate, aici fiind vorba de protecția proprietății intelectuale. Să nu se uite nici faptul că în spațiul real legile funcționează exact ca și în spațiul virtual. Este foarte important să vedem cum protejăm aceste bunuri și resurse, obținute sau finanțate din bani publici, iar principiul IDSI este ca un bun public obținut din bani publici să devină un bun public.
 
Despre faptul cum trebuie să fie protejate bunurile și creațiile care sunt elaborate a vorbit Directorul general AGEPI, dr. Lilia Bolocan. Domnia Sa a relevat faptul că emergența tehnologiilor continuă să ne șocheze, este multidimensională și aduce atingere tuturor sferelor vieții omenești, inclusiv, proprietății intelectuale, dar și aspectelor legate de etică, valori, de biosecuritate, viața publică și privată. În context, directorul AGEPI a reiterat importanța proprietăţii intelectuale, subliniind că într-o economie bazată pe cunoaştere conştientizarea rolului drepturilor de proprietate intelectuală este indispensabilă pentru elaborarea politicilor adecvate în toate domeniile de dezvoltare. Dr. Bolocan a dorit ca întrunirea respectivă să vină măcar cu câteva răspunsuri la acele întrebări care roiesc în capurile fiecăruia și bine că roiesc, pentru că cei prezenți sunt, în oarecare măsură, responsabili de societatea noastră.     

Evenimentul și-a continuat lucrările cu prezentarea mai multor rapoarte care au abordat tematica Accesului Deschis în contextul Științei Deschise (dr.hab. Aurelia Hanganu, AȘM ; Publicațiile din Republica Moldova în web of science și Scopus vs Accesul Deschis ( dr.hab., prof. Nelly Țurcan, USM, cercet. șt. Rodica Cujbă, IDSI); Managementul datelor deschise (Andrei Moisei, AGEPI), precum și o multitudine de subiecte în contextul genericului evenimentului, cum ar fi: suportul informațional al științei și inovării, căi de stimulare și asistare a utilizatorilor pentru valorificarea conținutului științific digital; creșterea vizibilității interne și internaționale a conținutului științific digital; susținerea publicării în Acces Deschis; promovarea culturii de cercetare deschisă etc.
 
Potrivit organizatorilor, scopul evenimentului a fost explorarea provocărilor și oportunităților emergente cu care se confruntă comunitatea științifică din Republica Moldova pentru a răspunde noii paradigme a Științei Deschise, precum și identificarea căilor de stimulare și asistare a utilizatorilor pentru valorificarea conținutului științific digital și de creștere a vizibilității interne și internaționale a acestuia.
Masa rotundă a fost organizată în cadrul proiectului instituţional al IDSI Platforma pilot pentru asigurarea evaluării calităţii şi vizualizarea conţinutului ştiinţific digital din Republica Moldova.

Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM