Un pios omagiu adus savantului, omului de cultură, cetățeanului Constantin Popovici

2017-10-12
 

Academia de Științe a fost gazda Simpozionului ştiinţific internaţional, dedicat memoriei academicianului Constantin Popovici. Evenimentul cu genericul „Relaţiile etnoculturale moldo-ucrainene în sincronie şi diacronie” se află la cea de-a V-a ediție și este organizat de Institutul Patrimoniului Cultural al AȘM.

La deschiderea lucrărilor Simpozionului au fost prezenți vicepreședintele AȘM, acad. Ion Guceac, dr. Maria Șleahtițchi, secretar științific al Secției științe umanistice și arte a AȘM, invitați de onoare fiind Consilierul Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova, dl Volodimir Boeciko, dna Alla Otvercenko, prim-secretar al Ambasadei Ucrainei, dl Nicolae Oleinic, președinte al Asociației Ucrainenilor din Republica Moldova.        

Lucrările Simpozionului au fost deschise și moderate de către directorul Institutului Patrimoniului Cultural al AȘM, dr.hab. Victor Ghilaș. Salutând prezența participanților la întrunire, în special, a oaspeților, directorul a menționat că genericul forului internațional este unul cât se poate de sugestiv, tematica fiind dedicată relațiilor etno-culturale dintre Moldova și Ucraina, iar cea de-a V-a ediție este consacrată memoriei regretatului academician Constantin Popovici. „În felul acesta încă odată ne aducem aminte de cel care a fost Constantin Popovici, membru al colectivului Institutului Patrimoniul Cultural. Cred că acest for științific este un pios omagiu adus savantului, omului de cultură, cetățeanului Constantin Popovici”, a subliniat dr.hab. Ghilaș, exprimând speranța că această întrunire științifică va contribui la dezvoltarea științei din ambele țări și va constitui o bază solidă pentru desfășurarea unor cercetări ulterioare.
 
Participanții la simpozion au fost salutați de vicepreședintele AȘM, acad. Ion Guceac, care a  menționat că organizarea acestuia în incinta AȘM demonstrează încă odată acea legătură între oameni de știință și cultură care au lăsat în urmă activităților sale importante opere științifice, de artă și cultură, fapt ce denotă și importanța pe care Academia de Științe și toți cei care au activat și activează o reprezintă pentru societate. Vicepreședintele a remarcat că acad. Constantin Popovici este unul din mohicanii științei care au stat la originea AȘM. Savantul a activat mai bine de jumătate de secol, parcurgând itinerarul științific de la profesor, m.c., academician, devenind și membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, dar și membru al Uniunii Jurnaliștilor. A lăsat în urma sa un tezaur științific bogat care se cifrează la peste 500 lucrări științifice, inclusiv peste 60 de monografii, schițe, lucrări de publicistică. Datorită faptului că, cunoștea și scria în mai multe limbi - română, rusă, ucraineană - acad. Popovici a fost calificat de către acad. Mihai Cimpoi, drept un intercultural, îndrumător și un naș științific pentru cei preocupați de acest gen de cercetare, a relevat vicepreședintele AȘM, exprimând certitudinea că participanții la acest simpozion, prin comunicările lor, se vor apropia și mai mult de creația și moștenirea științifică lăsată de regretatul savant.
 
Consilierul Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova, Volodimir Boecico, a ținut să mulțumească conducerii AȘM, Institutului Patrimoniului Cultural al AȘM, pentru posibilitatea de a organiza acest simpozion. Diplomatul a exprimat bucuria și onoarea de a participa la lucrările actualei ediții, dedicate memoriei academicianului Constantin Popovici, pe care l-a cunoscut personal. Oficialul consideră că organizarea unor atare foruri științifice este o bună oportunitate de a pune în discuție lucrările științifice ale regretatului savant, a face un schimb de opinii între cercetătorii Republicii Moldova, Ucrainei, dar și altor țări, discuții care ajută cercetătorii să înțeleagă mai bine istoria neamului său, asigurând, totodată, că Ambasada Ucrainei susține cercetarea care contribuie la dezvoltarea cunoașterii.           

„Sunt una din mulții doctoranzi ai acad. Constantin Popovici. Nu am avut niciodată ocazia să-mi exprim recunoștința public și să-i spun mulțumesc pentru tot sprijinul pe care mi l-a acordat. Mă bucur să fac lucrul acesta astăzi, chiar dacă spiritul lui Constantin Popovici  ne urmărește de undeva de sus, de la înălțimi”, a menționat dr. Maria Șleahtițchi, secretar științific al Secției științe umanistice și arte a AȘM. Totodată, dr. Șleahtițchi a exprimat certitudinea că sectorul de ucrainisti că din cadrul Institutului Patrimoniului Cultural face un lucru extraordinar, un lucru de recuperare și de promovare în continuare într-o posteritate fericită a lui Constantin Popovici, pentru că atâtea minți luminate în timpul vieți își dăruiesc activitatea, munca, semenilor, dar uneori nu se găsește cineva să-i continue sau să-i sporească amintirea. „Iată că dumneavoastră faceți un lucru foarte important. Constantin Popovici a fost un mare savant eminescolog. Pe cărțile lui Constantin Popovici am studiat în școală, la facultate. Cred că este de datoria noastră să recuperăm această mare valoare, să o punem în capul mesei și să-i dăm academicianului Constantin Popovici ceea ce merită”, a spus discipolul, urând succese acestei conferințe și să aibă viață lungă.         

Președintele Asociației Ucrainenilor din Republica Moldova,Nicolae Oleinic, a mulțumit Academiei de Științe și institutului pentru organizarea acestui eveniment, dar și pentru susținerea constantă  a ucrainenilor sub aspectul studierii limbii și culturii, tradițiilor și istoriei ucrainene în Republica Moldova.    

Dr. Victor Cojuhari, coordonator al grupului „Etnologia Ucrainenilor”, președinte al Comunității Ucrainenilor „Petru Movilă” din mun. Chișinău, a exprimat plăcerea și bucuria de a saluta audiența într-un spațiu care altă dată l-a primit cu căldură, pe tânărul Constantin Popovici și care ulterior i-a devenit a doua patrie, locul unde i-a înflorit talentul său de cercetător și scriitor. Totodată, Dl Cojuhari a mulțumit pentru faptul că prin foruri de acest gen este continuat lucru minunat pe care l-a realizat academicianul, dar i se aduce și un frumos omagiu reputatului savant.
 
O adevărată surpriză în cadrul evenimentului a fost prezența Artistului Emerit al Ucrainei, docent, Universitatea Națională „Iurii Fedkovici” din Cernăuți, Derda Ivan. Salutând conducerea și participanții la for, artistul a subliniat ocazia specială și bucuria care îl încearcă pentru că este prezent la Academia de Științe. Oaspetele a remarcat că acad. Constantin Popovici a fost cel care i-a unit pe toți cei care l-au cunoscut sau i-au cercetat opera în cadrul acestui Simpozion, unde are loc o sărbătoare, sărbătoarea științei și culturii. Derda a oferit institutului un set de cărți, reviste și ziare, dar pentru că este artist și-a exprimat dorința de a interpreta melodia „De ce nu-mi vii”, de Eminescu, în limba ucraineană.
 
Evenimentul a continuat cu sesiunea de comunicări în plen, după care participanții s-au organizat în cinci secțiuni. Simpozionul a fost organizat cu suportul Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova.
 
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM