Împătimiții de opera eminesciană si-au dat întâlnire la Chișinău, la cea de-a VI-a ediție a Congresului Mondial al Eminescologilor

2017-09-04
 
Uniți în jurul academicianului Mihai Cimpoi, eminescologi, oameni de cultură, scriitori, experți internaționali, traducători ai operei eminesciene și iubitori de poezie eminesciană din mai multe țări, s-au reunit, în zilele de 4 și 5 septembrie 2017, la cea de-a VI-a ediție a Congresului Mondial al Eminescologilor, părintele fondator al căruia este însuși academicianul.
 
Prima zi a Congresului este găzduită de Academia de Științe a Moldovei, iar ediția curentă a forului internațional este dedicată aniversării a 75-a a academicianului Mihai Cimpoi, renumit critic şi istoric literar, eminescolog, filosof al culturii.
Evenimentul a fost onorat de prezența prim-ministrului Pavel Filip, ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, președintelui Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, vicedirectorului Institutului Cultural Român, Taloș Mirel, președintelui Institutului Cultural Român, Chișinău, Valeriu Matei, europarlamentarului Maria Grapini, la for fiind prezenți academicieni, prieteni de-ai aniversarului pasionați de opera eminesciană din Republica Moldova și România.
 
Acad. Mihai Cimpoi a mulțumit tuturor pentru prezență, îndeosebi, oaspeților de peste hotare pentru valorificarea și promovarea operei și personalității lui Eminescu în țările pe care le reprezintă. Reputatul critic și istoric literar a subliniat că Eminescu este poetul național al tuturor românilor, este călăuza noastră spirituală, este Biblia lucrătoare. Și nu întâmplător au fost alese două subiecte pentru ediția a VI-a a Congresului, care iată că devine o tradiție - publicistica și traducerile lui Eminescu în limbile străine. Motivația ar fi că publicistica lui Eminescu a fost mai puțin studiată, fiind considerată inferioară poeziei sale și de aceea nici nu prea s-a editat. „Publicistica lui Eminescu trebuie integrată în unitatea organică a creației sale, ea nu face parte separată sau parte adiacentă, aferentă cum zic eminescologii, ea are o valoare literară, indiscutabilă pe care au discutat-o în ultimul timp eminescologii și îmi pare bine că în comentarea publicisticii s-au angajat și eminescologii mai tineri”, a punctat acad. cimpoi, specificând că publicistica eminesciană este de o actualitate absolut indiscutabilă. Eminescu ne vorbește despre ideea europeană, despre unitatea culturii universale, despre conceptul european, termen frecvent în epocă, termen care desemnează exact ceea ce este UE astăzi și plus problemele spinoase, cu care ne confruntăm astăzi, problemele justiției, învățământului, economice, sociale.
 
Cu un cuvânt de salut către participanți, dar și cu un mesaj de felicitare pentru sărbătoritul zilei, a fost prezent președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca. Președintele Duca a ținut să remarce chiar din start ideea deosebită, venită personal de la acad. MihaiCimpoi, de a organiza întruniri internaționale cu participarea specialiștilor eminescologi si traducători ai operelor lui Eminescu. Prin aceste congrese, a precizat președintele AȘM, acad. Mihai Cimpoi l-a descoperit pe Eminescu lumii întregi. „Atât prin valoarea propriu-zisă a operei sale, prin personalitatea intelectuală de excepție, cât şi prin puterea vizionară cu care a anticipat procesele sociale de azi, direcţiile gândirii în epoca modernă şi postmodernă, Eminescu s-a dovedit a fi un model, o călăuză, un patern precum spunem azi”, a subliniat acad. Duca, reiterând căAcademia de Ştiinţe a Moldoveigăzduieştecea de-a VI-aediţie a acestui deja renumit Congres Mondial al Eminescologilor, care s-a înscris organic în sfera de preocupări academice pentru studierea valorilor noastre spirituale, promovarea lor în întreaga lume şi în special în cadrul dialogului intercultural şi multicultural  în care este acum angajată activ şi republica noastră. „Academia noastrărămâne, aşa cum îiplăceapoetuluisăspună, un antepost al proceselor de studiere, apărareşipromovareavalorilor create înspaţiulmioritic”, a subliniatDomiaSa. Discursul integral.
 
Și pentru că evenimentul mai are și o altă o semnificație – aniversarea a 75-a a acad. Mihai Cimpoi, președintele AȘM i-a adresat un mesaj de felicitare omagiatului, remarcând că fructuoasa-i activitate, numeroasele studii şi articole apărute în țară și peste hotare l-au consacrat ca pe un reputat critic și istoric literar, eminescolog, eseist, om de cultură și o eminentă personalitate a spațiului literar românesc. „Prin opera diversă şi impresionantă ați contribuit substanțial la reafirmarea și promovarea literaturii române din Basarabia, iar dăruirea cu care ați cercetat și interpretat opera lui Eminescu V-au situat în rândul celor mai renumiți eminescologi români”, se arată în mesaj. Cu înalt respect și prețuirepentru întreaga sa activitate, dar și cu prilejul celor 75 de ani împliniți, președintele AȘM, i-a acordat acad. Mihai Cimpoi Medalia „Meritul Științific” de Gradul I, dorindu-i mulți ani, sănătate, energie creatoare și putere de muncă pentru a înainta cu succes spre noi reușite și împliniri.
 
„Sunt deosebit de onorat să particip astăzi la deschiderea ediției a VI-a a Congresului Mondial al Eminescologilor, for de cea mai înaltă probă științifică care își aduce valorosul prinos studierii operei lui Mihai Eminescu prin contribuții deosebite la studiul său, aducând împreună nume ale culturii, criticii și istorii literare de la noi, din România, dar și din China, Austria, Bulgaria, Italia, Chile etc.”, a subliniat în discursul său, prim-ministrul Pavel Filip, iar ideea de a organiza la Chișinău, an de an, un Congres Mondial al Eminescologilor, ideea strălucită a academicianului Mihai Cimpoi, un împătimit de opera eminesciană, a fost materializată cu succes, bucurându-se din cele mai înalte aprecieri din partea participanților, nume de referințe în studiul creației eminesciene, în literatură și în cultură în ansamblul său, dar și de către toți cei care vin să asculte prelegerile, discursurile, comunicările și studiile prezentate. Premierul a menţionat că opera, viziunea şi activitatea multilaterală prodigioasă a marelui Eminescu reprezintă atât un veritabil model literar, cât şi un exemplu de conduită civică şi probitate morală, de patriotism şi dragoste de ţară, elemente indispensabile societăţii noastre, subliniind în context, importanța studiului publicisticii lui Mihai Eminescu, care a abordat marile probleme sociale valabile și astăzi, identificând de fiecare dată soluţii salvatoare pentru destinul neamului nostru. „Nu poate exista organizare serioasă cu oameni fără știință, fără pregătire. La civilizație nu se ajunge decât prin muncă”, a remarcat premierul, făcând referință la o maximă eminesciană după care se ghidează și Domnia Sa astăzi. De asemenea, șeful Executivului a menționat că Congresul Mondial al Eminescologilor esteși un prilej în plus de a exprima un omagiu acad. Mihai Cimpoi, pentru consideraţiile, judecăţile sale critice cele mai complexe și valorificarea operei eminesciene, cu titlu special subliniind că Mihai Cimpoi este un literat universal, dar mai întâi de toate el este al nostru, este un savant de o înaltă ținută academica, posedând și deosebite calităţi morale și civice, motiv pentru care este admirat și apreciat.
 
O prezență deosebită la for a fost cea a ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuccare a venitcu câteva reflecții personale „a unei basarabence, cetățence a Republicii Moldova, care a crescut în cadrul școlii sovietice, când se preda limba moldovenească și care a reflectat post-factum asupra faptului: ce s-ar fi întâmplat, dacă oameni ca acad. Mihai Cimpoi nu s-ar fi născut pe acest pământ și nu și-ar fi pus osul pentru ca generațiile șaizeciștilor, șaptezeciștilor să fi înțeles de fapt cine suntem și de unde venim”. De aceea, se gândește la acest salvator, Eminescu, care, grație unor oameni care au știut să-l păstreze,în calitate de clasic al literaturii moldovenești, care a făcut lumină în mințile unor copii și care a făcut lumină în viețile noastre, îi este foarte aproape ceea ce a spus cândva Emil Cioran: „Dacă nu ar fi existat Eminescu, ar fi trebuit să ne dăm demisia ca neam” și acest lucru este perfect valabil, în primul rând, pentru noi cei născuți în Republica Moldova”, a punctat ministrul Babuc. Oficialul a dorit succes congresului, închinându-se pios în fața personalității academicianului Mihai Cimpoi care, dincolo de faptul că este un exeget extraordinar, dincolo de calitatea sa de extraordinar intelectual, are vocația omului de bine, bunătatea lui proverbială, calitatea sa de a fi mucalit chiar și în situațiile în care crezi că ar trebui să explodeze și să fiarbă de mânie pentru că niște netoți ar putea să aspire la gloria lui sau la altceva. „Mi se pare absolut exemplară această viață de 75 de ani de academician care a muncit întru Eminescu aici în Republica Moldova”, a spus Monica Babuc. Și pentru că ministrul Culturii din ea este încă foarte viu, mult prea viu, a dat citire unei poezii de Marin Sorescu „Trebuiau să poarte un nume”.
 
„Sigur că mă onorează să particip la acest Colocviu Eminescu. Iată că aici frații noștri basarabeni ne-au luat-o înainte, ne-au luat-o și cu sărbătorile limbii române, iar acest congres a pornit de la inițiativa dumneavoastră, intelectualii de aici, a pornit-o, în primul rând, Mihai Cimpoi, care e legat de Eminescu”, a spus în luarea sa de cuvânt, care a fost mai curând o prelegere,  acad. Eugen Simion de la Academia Română. Și-a amintit de ce spunea un mare scriitor francez „Nu mă obliga să vorbesc despre mine, că va trebui să vorbesc despre voi”. Parafrazând, a spus „Nu mă obligați să vorbesc despre Eminescu, pentru că voi ajunge la Mihai Cimpoi”, adresându-i omagiatului calde și frumoase cuvinte de felicitare cu prilejul aniversării. I-a dorit să trăiască mult în bucurie și demnitate cum a și trăit, să-l țină Dumnezeu în demnitatea forțelor spirituale și să meargă mai departe. A făcut și câteva mărturisiri din perioada când l-a cunoscut pe acad. Cimpoi, după 90, atunci când a avut sentimentul că se regăsesc și chiar s-au regăsit, pentru că aveau ceea ce este esențial, aveau comun o limbă, despre care Cioran zicea că Nu locuim într-o țară, locuim într-o limbă, formula absolut extraordinară. Limba este fundamentală, a specificat acad. Simion, este semnul unei identități și câtă vreme avem grijă de limbă, o păstrămși o facem să fie fluentă și frumoasă, avem cultură națională, fiindcă cultura se face într-o limbă și se păstrează într-o limbă. Savantul român a mai ținut să mărturisească că a venit și la congres, dar, de fapt, a venit și la Mihai Cimpoi, pe care odată l-a comparat cu un răzeș. Și-a închipuit că el seamănă cu un răzeș a lui Ștefan cel Mare, cel puțin, așa cum îl descrie Sadoveanu, un om mare, citând cum scria Nichita Stănescu „țeapăn și zâmbit”. Mihai Cimpoi, recunoaște academicianul, îi dă un sentiment de stabilitate, iar Domniei Sale îi plac foarte mult naturile stabilizatoare, naturile pe care te poți încredința și în care să ai încredere, că ce vorbesc cu el astăzi nu se modifică mâine.„Îl consider prieten de-al meu, eu sunt un prieten fidel. Nu știu dacă am multe virtuți, dar una mi-o revendic și anume, că nu mi-am trădat niciodată prietenii, iar cei care m-au trădat pe mine nu m-am grăbit să-i blestem, le-am lăsat timp să-și revină. Sunt bucuros că sunt la Chișinău, sunt bucuros să vă salut, să trăiți și dumneavoastră în demnitate și bucurie, să trăim împreună”, a spus acad. Eugen Simion.
 
„Suntem aici cu toții cred în calitate de iubitori de Eminescu, în această calitate și Institutul Cultural Român a sprijinit acest eveniment dedicat lui Mihai Eminescu, cel care după 1990 pare ca a fost mai iubit, mai respectat, mai onorat aici în Republica Moldova decât în România”, avea să spună vicepreședintele Institutului Cultural român, Mirel Taloș.
 
Cu ocazia acestei aniversări deosebite, un gest de bună-voință după datină și cuviință din partea celei mai mari universități din spațiul românesc la ora actuală,acad. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, membru de onoarea al Academiei de Științe a Moldovei, i-a adus sărbătoritului Diploma de Onoare și Medalia universității, exprimând bucuria și plăcerea de a fi împreună în această zi. 

Un cadou frumos pentru omagiat a venit și din partea Primăriei comunei Dumbrăveni-Suceava, cu care Academia de Științe are un Acord de colaborare deja mai mulți ani. Primarul Ioan Pavăl, dovedindu-se a fi un veritabil iubitor al operei eminesciene și un slujitor vrednic al culturii românești l-a felicitat pe omagiatul zilei, acad. Mihai Cimpoi, făcând și prezentarea ediţiei Opere de Mihai Eminescu, ed. D. Murăraşu.
 
Academia de Științe a Moldovei, la rândul său, a acordat mai multe medalii și diplome academice persoanelorcare contribuie la edificarea lucrurilor de valoare și anume celor care și-au adus prinosul lor la organizareași promovarea acestui eveniment.
            
Congresul și-a continuat lucrările în cadrul ședinței plenare, moderate de academicienii Mihai Cimpoi și Eugen Simion. În cadrul sesiunii, acad. Ioan-Aurel Pop a prezentat comunicarea „Noi perspective exegetice asupra publicisticii eminesciene”. În dezbateri au luat cuvântul scriitorul Vladimir Beșleagă, care a vorbit despre publicistica lui Eminescu azi; dr. Florian Copcea - Ideea europeană în opera lui Eminescu; prof. Theodor Codreanu - Basarabia eminesciană; acad. Vasile Tărițeanu- Eminescu şi Bucovina ș.a.
 
În cadrul sesiunii Eminescu universal, moderată de Vasile Bahnaru și pof. Bogdan Crețu, au prezentat comunicări Maria Grapini, europarlamentar, care a vorbit despre receptarea operei și personalității lui Eminescu în Europa; dr. Giuseppe Manitta(Italia) - Mihai Eminescu e la letteratura italiana; prof. Ali Narcin(Turcia) - În stilul „Divan”; Mario Castro Navarette (Chile) -  Ce s-a tradus din opera lui Eminescu în spaniolă; prof. Dumitru Copilu-Copilin (România)  - Noi traduceri din opera lui Eminescu ș.a.
 
A doua zi, lucrările Congresului vor fi transferate la Centrul Academic Internaţional Mihai Eminescu, unde vor fi lansate dicționare și cărți, care redau inestimabila valoare a creației poetului nepereche. În cadrul evenimentului va fi lansată lucrarea „Mihai Cimpoi - 75”. 
 
Evenimentul este organizat de:Academia de Științe a Moldovei; Institutul de Filologie al AȘM; Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova; Institutul Cultural Român Mihai Eminescu, Chişinău; Centrul Academic InternaţionalEminescu; AsociaţiaNaţională a Oamenilor de Creaţie din Moldova; Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni; Primăria mun. Chișinău, Primăria comunei Dumbrăveni, România.

Galerie foto
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM