Astăzi, îi spunem La Mulți Ani academicianului Mihai CIMPOI.
Criticul şi istoricul literar, eminescolog, filosof al culturii, profesor universitar, om emerit, laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova, acad. Mihai Cimpoi marchează vârsta de 75 de ani. Mihai Cimpoi S-a născut pe 3 septembrie 1942, în comuna Larga, judeţul Hotin, astăzi raionul Briceni. În 1965, a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova. A fost redactor la editurile „Cartea Moldovenească” și „Literatura artistică”, secretar literar la Teatrul Național "M. Eminescu" și la Teatrul Poetic „A. Mateevici”.
În 1987 este ales în mod democratic secretar al Comitetului de conducere, iar în 1991 - preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, funcţie în care s-a aflat până în 2010. De asemenea, este preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Creaţie din R. Moldova. A participat activ la procesul de renaştere naţională din Basarabia. Mihai Cimpoi a fost deputat al poporului din URSS (1989-1990) și apoi deputat în Parlamentul R. Moldova (1999-2001). În paralel, îndeplineşte funcția de șef al Secției de literatură clasică la Institutul de Istorie și Teorie Literară al Academiei de Științe a Moldovei, obține doctoratul în filologie în 1998, cu teza „Eminescu, poet al Ființei” (conducător, Eugen Simion). Din 1989, a predat un curs special despre Eminescu la Universitatea de Stat din Moldova şi din 1999 - la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
Este membru de onoare al Academiei Române (din 1991), membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1992); director de onoare al Centrului Academic Internaţional „Mihai Eminescu” (1999), editor-coordonator al revistei „Mihai Eminescu” (din 2001, buletin, serie nouă); editor-coordonator şi director al revistei literare „Viaţa Basarabiei”.
Publică, din anii ’60, recenzii, studii critice în săptămânalul „Cultura” şi revista „Nistru”, impunând în gândirea critică o direcţie nouă eseistico-literară. Mihai Cimpoi a semnat circa 70 de volume, inclusiv „O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia”, „Mihai Eminescu. Dicţionar Enciclopedic”, „Spre un nou Eminescu”, „Căderea în sus a Luceafărului”, „Narcis şi Hyperion”, „Plânsul Demiurgului” ş.a. A contribuit la instalarea busturilor marilor scriitori români pe Aleea Clasicilor din Chişinău.
Academicianul Mihai Cimpoi a fost distins cu titlul Maestru al Literaturii (1992), Premiul de Stat (1994), Ordinul Republicii (1996), cu medalia jubiliară „Mihai Eminescu” (România, 2000), cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Comandor (2014), cu „Ordinul Serviciul Credincios” în grad de cavaler al României etc. Este Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Tiraspol, Bălţi (R. Moldova), Oradea, Alba Iulia (România), Om Emerit al Republicii Moldova (2013). În 2012 i s-a conferit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Chişinău. în anul 2017 a fost decorat cu Medalia Meritul Științific de Gradul II.
Cunoscutul eminescolog Mihai Cimpoi, a inițiat, acum cinci ani, atunci când a marcat vârstă 70 de ani, în premieră, Congresul Mondial al Eminescologilor. Anul acesta, Congresul a ajuns la cea de-a VI-a ediție și este dedicată celei de-a 75-a aniversări a academicianului. Congresul își va ține lucrările în perioada 4-5 septembrie 2017, la care maestrul cuvântului și-a invitat prieteni, colegi, eminescologi și traducători ai operei eminesciene din mai multe țări.
La Mulți Ani, destinse academician Mihai Cimpoi!
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM
|