Stimate Domnule membru corespondent Alexandru Dicusar,
Cu ocazia frumoasei aniversări pe care o marcaţi de 75 de ani de la naştere conducerea Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi colegii de la Institutul de Fizică Aplicată, Vă transmit cele mai sincere şi mai frumoase felicitări şi profunde sentimente de recunoştinţă pentru eforturile depuse în calitate de Om al ştiinţei.
Multilaterala activitate ştiinţifică şi managerială pe care aţi desfăşurat-o de-a lungul anilor V-a consacrat, în mediul academic naţional şi cel internaţional. Cei 18 doctori și doctori habilitați în științe, discipolii dlui A. Dicusar au fost conduşi pe drumul ştiinţific prin munca perseverentă, ambiţii de a cunoaşte şi a descoperi lucruri noi, grija pentru generaţia tânără şi promovarea excelenţei în cercetare, ceea ce i-a adus omagiatului aprecierea înaltă a comunităţii ştiinţifice.
Numeroasele distincţii, titluri naţionale şi internaţionale care v-au fost acordate pentru activitatea ştiinţifică prodigioasă Vă caracterizează ca pe un savant ilustru, cercetător emerit şi fizician vestit în domeniul scientometriei.
Suntem convinşi că şi în continuare veţi desfăşura aceeaşi muncă nobilă pentru prosperitatea şi modernizarea sferei ştiinţei şi inovării şi deschiderea acesteia spre noi orizonturi de dezvoltare.
Vă aducem omagiul cel mai cald şi Vă dorim multă sănătate, bucurii de la cei dragi, tinereţe în suflet şi optimism în continuare, mulţi ani şi toţi fericiţi şi Vă mulţumim pentru contribuţiile substanţiale la dezvoltarea ştiinţelor fizice.
În numele comunităţii ştiinţifice,
academician Gheorghe DUCA,
preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei
Născut în familia cunoscutului agrochimist Ion Dicusar, o perioadă șeful Catedrei de Agrochimie a Universității de Stat din Moscova, ulterior academician al AȘM. În anul 1959 absolvește la Moscova școala medie și după trecerea familiei Dicusar cu traiul în Moldova, Alexandru Dicusar s-a înscris la facultatea de chimie a Universității de Stat din Chișinău. După absolvirea universității, în cadrul studiilor doctorale sub conducerea profesorului M. E. Kișiniovskii, a efectuat cercetări în domeniul electrochimiei, inclusiv în domeniul studiului prin metode electrochimice a straturilor turbulente de graniță. În anul 1970 apare în revista ”Электрохимия” un articol științific, unde coautor este Alexandru Dicusar - prima sa publicație științifică, unde este demonstrată ipoteza academicianului L.D.Landau despre legea atenuării pulsațiilor turbulente în substraturile vâscoase.
După susținerea tezei de doctor în științe chimice în anul 1971 A.Dicusar activează în cadrul Institutului de Fizică Aplicată al AȘM, parcurgând toate treptele carierei științifice - de la cercetător științific stagiar până la șef de laborator. În cadrul colectivului laboratorului de electrochimie, realizează cercetări ale proceselor de electrozi care au loc în condiții de neechilibru termodinamic și cercetări de prelicrare electrochimică dimensională a metalelor. După susținerea în anul 1988 a tezei de doctor habilitat, activitatea laboratorului condus de dr.hab. A. Dicusar este axată domeniului științific de prelucrare electrochimică dimensională a materialelor la macro-, micro- și nanoscară. În prezent prof. A. Dicusar este șeful Laboratorului Metode Electrofizice și Electrochimice de Prelucrare a Materialelor (http://www.phys.asm.md/ro/divisions/lmeepm).
Dr.hab. A. Dicusar este redactor șef - adjunct al revistei ”Электронная обработка материалов”, editată de Institutul de Fizică Aplicată. În anul 2007 este ales membru-corespondent al AȘM la specialitatea ”Electrofizica și electrotehnologii”. Este membru al Societății Mondiale de Electrochimie, membru al Academiei Ruse de Științe Naturale. Prof. A. Dicusar a fost conducător științific pentru 18 doctori și doctori habilitați în științe, discipolii dlui A. Dicusar activează în multe centre științifice în țară și peste hotare.
|