La Academia de Științe a fost lansată prima Enciclopedie politică din Colecția „Oamenii Moldovei”

2017-08-26
 
La Academia de Științe a Moldovei a fost lansată prima Enciclopedie politică din Colecția Oamenii Moldovei. Evenimentul a fost dedicat celor 26 de ani de Independență ai Republicii Moldova și deschide suita de manifestări prilejuite de Sărbătorile Naționale ale R. Moldova. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai comunității științifice, foşti şi actuali demnitari de stat, politicieni, analişti politici, oameni de afaceri, jurnalişti.
 
„Enciclopedie politică reprezintă o lucrare unică ca și concepție și conținut care vine să suplinească un imens gol din istoria contemporană a Republicii Moldova”, a menționat în cuvântul său de deschidere a evenimentului de lansare președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, sub patronajul căruia a apărut primul volum al lucrării. Președintele Duca a subliniat că această apariție, în premieră absolută, cataloghează și întrunește pe o platformă comună numeroasele persoane, care, în perioada de independență a țării noastre, au deținut funcții de înaltă demnitate publică – președinți, premieri, speakeri, miniștri și deputați etc., precizând că, Colecția va cuprinde și alte volume care vor fi dedicate oamenilor de știință, cultură și artă din Republica Moldova. Academicianul Duca a ținut să specifice și faptul că formatul enciclopedic al ediției, nu vine cu aprecieri sau critici, nu se încearcă a da o notă protagoniștilor și de a-i așeza pe fiecare la locul meritat în istoria țării. Acest lucru, a accentuat președintele AȘM, este lăsat pe seama generațiilor viitoare, lucrarea constituind, de fapt, un punct de plecare și o bază de studiu pentru investigații și analize, în special, pentru cercetătorii în istorie.
 
În cadrul evenimentului de lansare, din 25 august 2017, pe marginea apariției editoriale, s-au pronunțat mai mulți vorbitori, aceștia fiind chiar protagoniștii ediției.
 
„Eu mă bucur că autorii au încercat să imortalizeze lista de personalități politice. Eu sper că va fi și un concurs între aceste personalități să demonstreze că lucrurile se vor schimba mai repede în Republica Moldova și noi să facem mai mult pentru persoanele de rând din această țară, ca oamenii să se simtă mai siguri pentru ziua de mâine”, a spus deputatul Dumitru Diacov, ex-președinte al Parlamentului.
 
La rândul său, ex-prim-ministrul Valeriu Muravschi a menționat că „mereu exista dorința de a schimba ceva. Și, bineînțeles, la toate etapele, în fruntea proceselor rolul principal îi revine clasei politice, iar clasa politică care a apărut atunci, în mare parte, a crescut în sistemul sovietic, sistemul ideologic, propagandist. Din păcate, multe lucruri nu s-au reușit”, a spus Dl Muravschi. Ex-prim-ministrul a menționat cu o anumită doză de nostalgie că, practic, nu a mai simțit gustul independenței ca și toată lumea. În pofida vârstei sale, în pofida anilor care au trecut de la proclamarea Independenței i-a rămas dorința mare a Libertății, de a schimba lucrurile, de a crea alt sistem politic, social, economic. „Dar, din păcate, am fost idealiști, trebuia să înțelegem din start că, clasa politică care a apărut la începutul anilor `90 a fost crescută în sistemul sovietic”, a subliniat fostul premier Valeriu Muravschi, precizând că misiunea celor care au fost în politică la începuturi era să încerce totuși să se unească și să promoveze tinerii în politică, fără interes personal.
 
„Am constatat din start că denumirea ediției este una înțeleaptă, titlu este destul de sec, așa cum i-a dus soarta. Până la urmă, noi știm că aprecierea politicienilor este, de fapt, ceea ce cred oamenii și ceea ce rămâne în memoria oamenilor”, a remarcat Igor Corman, fost președintele al Parlamentului, iar vestea bună pentru politicieni, este că oamenii mai au trăsătura să uite și cu trecerea timpului rămâne ceea ce este scris, apreciind și faptul că în lucrare nu se dau anumite aprecieri asupra activității personalităților incluse în volum.
 
Dumitru Braghiș, fost prim-ministru, a mulțumit echipei, în frunte cu dl Igor Volnițchi, care a reușit să facă un lucru, în opinia sa, foarte important pentru perioadă actuală. I-a pus într-un loc pe toți – și cei de stânga, și cei de dreapta. Pe toți i-a unit într-o carte. Ar fi bine ca acest exemplu să fie nu numai văzut, dar și acceptat, pentru că s-a văzut deja. „Vrem noi sau nu, viitorul Republicii Moldova nu poate fi construit de către o singură echipă sau o singură personalitate. Viitorul poate fi construit de toată societatea împreună și cei care se numesc clasa politică, de fapt, conduc această societate și atunci ideea acestei uniri care străbate această carte este destul de importantă pentru toți noi, pentru cei care vrem bine RM”, a remarcat fostul prim-ministru.
 
Valentin Dolganiuc, fost viceprim-ministru a felicitat autorii lucrării, menționând că acest volum nu ar fi apărut, dacă nu era Independența Republicii Moldova. În acest sens, politicianul și-a exprimat regretul că în această enciclopedie nu există un început, adică, să se vorbească despre acest act istoric – Independența Republicii Moldov, cum a venit și ce s-a întâmplat în acele timpuri.
 
„Asistăm, astăzi, la un important eveniment editorial. A venit o enciclopedie politică, prima în felul său și eu cred că acest lucru este absolut firesc că se întâmplă la Academia de Științe a Moldovei, unde sunt cei mai vizați cercetători care sunt preocupați de studierea fenomenului politic din Republica Moldova”, a menționat dr. conf. Anatol Țăranu, istoric, deputat în primul Parlament, analist politic. Uitându-se la această lucrare, vorbitorul constată că, de fapt, între coperele acesteia sunt comprimați 25 de ani de politică moldovenească și practic aproape toate personalitățile marcante ale vieții politice din țara noastră. Un gând mai profund, totuși, rostit de reputatul istoric a făcut, însă, senzație și a generat aplauze în sala academică: „Mă uit la această carte și mă gândesc, ce se va spune despre acești oameni peste vreo 50-100 de ani? Cel mai probabil, se va spune că au trăit în epoca lui Eugen Doga și pentru societatea noastră este cel mai important acest lucru”, maestrul Eugen Doga fiind prezent la eveniment, chiar pe primul rând din Sala Azurie a AȘM… Totodată, istoricul a exprimat certitudinea că ceea ce a făcut Igor Volnițchi este foarte important pentru cercetători, dar și pentru oamenii simpli, lucrarea fiind importantă și sub aspect electoral. Poate cineva, din simpli electori, va mai folosi această carte înainte de alegeri și se va mai documenta cine merită să fie votat și cine nu. Așa sau altfel, analistul este de părere că Igor Volnițchi, de fapt, tot mai mult se preface într-un cronicar al vieții politice din Republica Moldova.
 
Liliana Palihovici, ex-vicepreședinte al Parlamentului l-a felicitat pe autor și l-a încurajat să lucreze și pe alte domenii care sunt mult mai importante ca domeniul politic, astfel încât fiecare om din Republica Moldova va avea speranța că munca și dedicația lui va fi apreciată și cunoscută și de ceilalți cetățeni ai țării.
 
„Ideea este foarte bună, creațiile rămân, creatorii pleacă, cititorii vin, dacă vin…”, a relevat acad. Vasile Micu, doar că această idee trebuie perfectată și continuată, mai ales, cu oamenii de cultură și știință, creatorii trebuie promovați. Țara aceasta, este convins savantul, are șanse în doua domenii – agricultură și cultură.
 
Și cei doi sponsori, dr. hab. Gheorghe Avornic, rectorul Universității de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere” și dr. Vugar Novruzov, președintele Congresului Azerilor din Republica Moldova, au exprimat deosebita plăcere de a fi prezenți la lansarea unei asemenea lucrări, la apariția căreia au contribuit fără ezitare, volum în care se pot regăsi absolut toți politicienii, indiferent de culoarea lor politică, oameni care au jucat un rol important în viața politică a țării, în perioada anilor 1991-2017, motiv pentru care au susținut această idee, exprimând deschidere și pentru alte colaborări în cadrul acestui amplu proiect.
 
„Prima Enciclopedie este un cadou adus țării cu ocazia celor 26 de ani de Independență de către echipa pe care am onoarea s-o conduc. Suntem cu atât mai mândri de realizarea noastră, cu cât este sub patronajul președintelui AȘM, acad. Gheorghe Duca, care a considerat că un asemenea proiect trebuie să beneficieze și de o susținere pe măsură”, a relevat autorul ediției, Igor Volnițchi, jurnalist, analist politic, scriitor, cunoscut publicului și pentru alte proiecte și ideii originale. Autorul consideră că prin editarea acestui volum a făcut un lucru util țării și asta pentru că mulți dintre protagoniștii acestei cărți nu mai sunt printre cei vii. Despre mulți nu se cunosc foarte multe date sau deloc chiar, pentru că au activat la începutul anilor de Independență, fiind sigur că această ediție va fi de real folos, dacă nu celor contemporani, cel puțin, generațiilor viitoare.
 
La evenimentul de lansare, toți cei prezenți au primit în dar câte o carte.
 
Enciclopedia politică a fost tipărită în 1000 de exemplare, o treime din tiraj a fost donată Bibliotecii Naționale pentru a fi direcționată către toate bibliotecile din republică. Ediția cuprinde 1115 personalități politice care au deținut, de la independență și până în august 2017, funcție de președinte de țară, parlamentară, deputați și miniștri. Lucrarea este un produs al companiei Poliexpert şi a apărut sub patronajul preşedintelui Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca, cu suportul financiar al Congresului Azerilor din Moldova, Universităţii Americane din Moldova şi Universităţii de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere”.

 

Următorul volum urmează a fi lansat peste două luni și va include liderii de partid din 1991 și până în prezent.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM