În cadrul lecturilor academice, inițiate acum patru ani de Academia de Științe a Moldovei, doctorul în istorie, Vitalie Andrievschi, director al Institutului de Politică Efectivă (IPE), a susținut la 29 iunie 2017, o prelegere publică cu genericul „Războiul hibrid: amenințări și riscuri pentru Republica Moldova”. La prelegere au fost prezenți membrii AȘM, profesori, doctori și doctori habilitați, cercetători științifici, reprezentanți ai autorităților centrale de specialitate, reprezentanți ai societății civile, cadre didactice, doctoranzi, masteranzi, studenți, persoane interesate.
Înainte de a trece la prelegerea propriu-zisă, dr. Vitalie Andrievschi a ținut să mulțumească președintelui AȘM, acad. Gheorghe Duca pentru invitație, Institutului de Cercetări Juridice și Politice pentru oportunitatea de a prezenta o prelegere publică la un subiect foarte actual și foarte important, despre care se vorbește foarte mult în ultimul timp în societate, dar și celor prezenți pentru considerația de a-i fi alături. În prezentarea sa, expertul a dat o definiție ceea ce numim război hibrid, evidențiind trăsăturile principale, obiectivele țintă și principalul scop al acestuia, care constituie un risc pentru toată lumea. Director IPE a punctat modalitățile prin care propaganda rusă își atinge obiectivele, specificând că propaganda pune accent pe sentimente și emoții, nu pe argumente raționale. Explicația expertului la ceea pe ce se axează propagandiștii ruși este „desigur că trebuie să ai o opinie, acum o să ți-o spun”.
Dr. Andrievschi a prezentat publicului și câteva exemple de minciună și propagandă din perioada ministrului german al Propagandei Publice, Joseph Goebbels (1933-1945), care afirma „Cu cât e minciuna mai sfruntată, cu atât prinde mai repede”. Tot Goebbels a introdus în propaganda modernă principiul: persoana care a spus lumii primul cuvânt, întotdeauna are dreptate. Oamenii nu resping informația, deoarece tot ce este nou provoacă curiozitatea… Principiile lui Goebbels prezentate de autorul prelegerii, mai actuale ca oricând – propaganda trebuie să fie livrată maselor continuu, zi și noapte. Nu există exces de propagandă, oamenii acceptă doar acele informații care le sunt repete de mii de ori. Apelul trebuie să fie preponderent la emoții și nu la rațiune. O minciună repetată de o mie de ori rămâne o minciună, dar o minciună repetată de un milion de ori, devine adevăr. Propaganda nu trebuie să fie corectă, blândă, prudentă sau umilă: ea trebuie să ducă la succes etc.
Expertul a conturat profilul dușmanului în propagandă, accentuând poziția mass-media, modalitatea de crearea a valului informațional, teoriile conspiraționiste, stilul propagandei rusești prin substituirea adevărului cu minciună, scrutinul electoral din Ucraina, dar și propaganda rusă în Moldova. Directorul Institutului de Politică Efectivă a venit pe finalul prezentării și cu un set de recomandări care ar putea preveni eventuale riscuri și amenințări.
Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca a mulțumit dr. Andrievschi pentru o prezentare foarte utilă, în care a abordat o problemă actuală ce frământă întreaga societate. „Este o problemă importantă, o problemă politică, dar a devenit și o problemă științifică, iar experții în probleme politologice, probleme de dezvoltare socială trebuie să intervină și să recomande ce anume ar trebui să facă societatea ca să-și asigure securitatea în cazul unor astfel de intervenții și amenințări”, a punctat președintele Duca.
„Consider că lecția care a fost prezentată este una importantă, fiind trecute în revistă obiectivele războiului hibrid, mijloacele, grupurile țintă. Chiar dacă a fost prezentată numai o singură direcție de influență asupra securității naționale a Republicii Moldova, informația adusă publicului a fost de real folos”, a remarcat dr.hab., Victor Juc, vicedirectorul Institutului Cercetări Juridice și politice al AȘM.
Analistul politic Oazu Nantoi a menționat că este important că astăzi lucrurilor li s-a spus pe nume, important fiind și faptul ca prezentarea de azi să fie începutul unei discuții sincere, deschise, care va duce la schimbarea atitudinii față de aceste riscuri și amenințări.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM |