De Ziua Academiei, înaltul for științific s-a întrunit în cadrul Sesiunii a XXI-a extraordinară a Asambleei Academiei de Științe a Moldovei, la care au participat membrii Asambleei, directorii instituțiilor de cercetare, rectorii și prorectorii pentru știință ai universităților, ai societăților oamenilor de creație, mediului de afaceri.
Sesiunea Asambleei a fost onorată de prezența m.c. Vladimir Hotineanu, președintele Comisiei Parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, ministrul Culturii, Monica Babuc, consilierul prezidențial, Corneliu Popovici, responsabil de cercetare, ambasadori și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditați în Republica Moldova.
Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca a salutat participanții la întrunire, dar și prezența reprezentanților autorităților țării, misiunilor diplomatice, adresând un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Academiei. „Ziua de 12 iunie a devenit pentru comunitatea științifică din Republica Moldova, dar și pentru toți cei care și-au edificat o carieră în cercetare, o zi în care celebrăm Academia de Științe ca for de înaltă competență, celebrăm nume notorii care au marcat prin rezultatele lor domenii științifice importante, celebrăm deschiderea spre o societate bazată pe cunoaștere”, a menționat președintele Duca, cu acest prilej dorind tuturor celor care reprezentă știința din Republica Moldova planuri ambițioase, idei creative, precum și sănătate, energie și consecvență pentru transformarea acestora în realități.
În numele Guvernului Republicii Moldova, ministrul Culturii, Dna Monica Babuc a exprimat onoarea de a participa la acest for extraordinar al comunității științifice din țară, exact în ziua în care această marchează sărbătoarea profesională. „Adresez cele mai cordiale și sincere felicitări cu această zi, asezonate cu recunoștința pe care o are întreaga societate, pentru munca și dăruirea dumneavoastră, pentru contribuția pe care a adus-o cel mai înalt for științific al Republicii Moldova în dezvoltarea statului și a societății noastre și să vă transmit cele mai cordiale salutări din partea prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip”, a menționat oficialul. Ministrul Babuc a subliniat, totodată, că primele institute de cercetări științifice au marcat o schimbare la față a societății noastre, pentru că ele au însemnat, de fapt, crearea acestui grăunte rațional de care are nevoie fiecare popor, grăunte care ulterior a încolțit în crearea celui mai prestigios for care este Academia de Științe a Moldovei, care a dat numeroase și diverse realizări pe diverse domenii, de la științele fundamentale la cele umanitare.
De asemenea, Monica Babuc a subliniat rolul pe care și l-a asumat Guvernul într-o perioadă de polarizare excesivă a societății noastre, rolul de efectuare a unor reforme dureroase, dar extrem de necesare, a unor reforme, necesitatea cărora era cunoscută de mult timp, dar pentru implementarea cărora era nevoie de foarte mult curaj. Oficialul a afirmat că reforma în domeniul cercetării este o condiție sinequanon pentru existența noastră ca națiune și ca stat, îndemnând comunitatea științifică să contribuie la realizarea acestor reforme. „Sunt sigură că, comunitatea științifică, la fel ca și intelectualitatea de creație a fost, este și va rămâne acea comunitate specială a poporului nostru care trebuie să ducă pe umerii săi progresul spre care tindem în construcția unui stat de drept și în mișcarea noastră către comunitatea statelor europene”, a declarat ministrul Culturii.
Un cuvânt de salut din partea Președintelui Republicii Moldova, Domnului Igor Dodon, a fost transmis de către consilierul prezidențial, Corneliu Popovici. Șeful statului și-a manifestat deschiderea constantă pentru dezvoltarea științei și educației în țara noastră, fiind convins că Republica Moldova are viitor. În acest sens, Președintele Dodon susține consolidarea Academiei de Științe a Moldovei și se pronunță categoric împotriva lichidării sau diminuării rolului acestei instituții, pe care o consideră „principalul for științific din țară și un veritabil simbol a statalității moldovenești”. „Noi, cei de la Președinție, suntem deschiși conlucrării cu Academia de Științe a Moldovei. Suntem bucuroși că ne-ați auzit în cazul concursului anunțat în decembrie 2016 privind alegerea membrilor corespondenți și a celor titulari în cadrul Academiei. Astăzi, insistăm ca Academia să revină în cadrul normativ firesc prin restabilirea funcționalității Asambleei, care este organul suprem de conducere și al Consiliului Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică, care este organul executiv suprem”, se arată în mesajul șefului statului.
În cadrul sesiunii a fost abordată problema reformei, dar și ultimele evoluții în promovarea modificărilor și completărilor la Codul științei și inovării. În context, la propunerea președintelui AȘM acad. Gheorghe Duca, a fost adoptată hotărârea de prelungire a mandatului Asambleei, Consiliului Suprem pentru Știință și dezvoltare Tehnologică și mandatelor reprezentanților secțiilor în Asamblee până la constituirea noilor organe de conducere, în conformitate cu modificările și completările la Codul cu privire la știință și inovare. Aprobarea acestor decizii va permite asigurarea eficientă a activității Academiei până la realizarea reformei sau până la prima convocare a Asambleei în noua sa componență.
Agenda sesiunii Asambleei a continuat cu prezentarea rapoartelor privind rezultatele activității de cercetare-inovare pe parcursul anului 2016, raportori – academicienii-coordonatori ai secțiilor de științe ale AȘM:
Secția Științe Inginerești și Tehnologice – dr.hab. Veaceslav Ursachi ( Raport integral)
Secția Științe Sociale și Economice – dr.hab. Victor Moraru ( Raport integral)
Secția Științe Umanistice și arte – dr.hab. Victor Țvircun ( Raport integral)
Raportul cu privire la activitatea managerială și economico-financiară în sfera științei și inovării pentru anul 2016 a fost prezentat de Secretarul științific general al AȘM, dr. hab. Aurelia Hanganu ( Raportul integral).
În cadrul dezbaterilor au luat cuvântul mai mulți membri ai Asambleei. Acad. Teodor Furdui, președintele Sfatului Academicienilor, s-a arătat îngrijorat de viitorul științei și a chemat la consolidarea forțelor intelectuale ale țării pentru soluționarea problemelor stringente din economie, agricultură, medicină, tehnică și celor sociale. M.c. Viorel Prisăcari, vicepreședinte al AȘM a abordat, de asemenea, o problemă foarte importantă și foarte dureroasă pentru comunitatea științifică, ce vizează salariile foarte modeste ale cercetătorilor științifici. Vicepreședintele AȘM a venit cu o analiză comparativă pertinentă, prezentând cifre elocvente ce ridică multe semne de întrebare. În intervenția sa, acad. Vitalie Postolati a abordat problema tarifelor. Analizând situația actuală în domeniu, academicianul s-a adresat guvernării ca această să consulte neapărat oamenii de știință în problema determinării tarifelor. Dr.hab., prof. Ion Gagim, rectorul Universității de Stat „A. Russo” din Bălți, a vorbit despre universități, dezvolatrea și rolul acestora.
La finele sesiunii, a fost adoptată unanim Hotărârea Asambleei, căreia i-a dat citire acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreședinte al AȘM, președintele Comisiei de redactare a Hotărârii.
Asambleea a avut și un moment de solemnitate, în cadrul căruia a fost înmânat Premiul celor trei Academii - „Academiilor de Științe a Ucrainei, Belarus și Moldovei” - acad. Boris Gaina, Elena Cambur, Elena Scorbanova.
Forului reprezentativ suprem al comunităţii ştiinţifice din republică a dresat un Apel conducerii de vârf a țării – Dl Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova, Dl Andian Candu, Președintele parlamentului Republicii Moldova, Dl Pavel Filip, Prim-ministrului Republicii Moldova, în speranța identificării susținerii necesare. ( Textul Apelului).
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM
|