Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, a participat la festivitatea dedicată „Ultimului sunet”, la Liceul AȘM

2017-05-31
 

Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca a participat astăzi, 31 mai, 2017, la festivitatea dedicată „Ultimului sunet”, la Liceul AȘM. O zi plina de emoții, lacrimi de bucurie, dar si de tristețe, în special, pentru absolvenții care vor duce deja dorul băncilor de liceu, pentru profesorii care au reușit să-i cunoască și să-i îndrăgească, dar și pentru părinții, care vor face tot ce le stă în puteri ca să le satisfacă dorința nestăvilita de a cuceri lumea.

Președintele Duca i-a felicitat pe liceeni cu ocazia sfârșitului de an de studii și le-a dorit succese absolvenților care urmează să susțină examenele de bacalaureat. În acest sens, academicianul i-a încurajat pe tineri, reiterând succesele pe care le-au obținut pe parcursul anului la olimpiadele naționale și internaționale, dar și la cele mai diverse competiții intelectuale, la care au luat locuri de frunte.
 
În același context, președintele AȘM a menționat că atunci când ai fost create Liceul  și Universitatea AȘM, două structuri bine fundamentate și absolut inedite în cadrul Academiei, s-a mizat pe selecția celor mai ingenioși și talentați elevi.  Și acest lucru a reușit. „Voi sunteți unii din cei care au manifestat un interes net pentru cunoaștere. Voi sunteți cei care ați venit an de an cu rezultatele performante și ați demonstrați tuturor politicienilor, guvernanților, întregii societăți că sunteți cei mai buni, iar faptul că anul acesta ați adus 65 de victorii la olimpiadele de nivel republican ne bucură foarte mult”, a menționat președintele Duca, deloc de neglijat și atmosfera agreabilă care s-a creat în liceu, fapt ce trebuie să-i mobilizeze și mai mult pe elevi ca să devină și mai buni. Președintele a mărturisit că îl cuprind emoțiile de fiecare dată, când aude lucruri frumoase despre elevi, dar când se întâmplă să audă ceva despre performanțele liceenilor așemiști, emoțiile și trăirile au o cu totul altă conotație.
 
Și pentru că Liceul a fost creat pentru a stimula talentele și cunoașterea în domeniul științelor fundamentale - matematică, fizică, biologie, chimie, printr-o studiere mai aprofundată și mai aproape de cercetător, președintele Duca i-a îndemnat pe elevii absolvenți să vină la Universitatea AȘM, care, într-un fel, ar fi sora mai mare a liceului, or, acest liceu a fost creat pentru a completa universitatea cu studenți, care, ulterior, vor urma calea miraculoasă a cercetării. „Cercetătorul adevărat se sacrifică pentru cunoaștere. Nu există cercetător fără sacrificiu pentru cunoaștere”, a spus academicianul. „Academia a creat domenii foarte bune pentru voi, pentru absolvenții liceului nostru. Universitatea are la ora actuală multe facultăți, specialități, unde puteți să vă dezvoltați gândirea și aptitudinile”, a punctat academicianul. Instituția are un cămin foarte dotat pentru studenți, sunt instituite burse, care nu le au alte universități. Este vorba de bursele regale „Regele Ferdinand” și „Regina Maria”, bursa „ Mircea Ciuhrii”, bursa „Nizami”, alte burse de stat care oferă oportunități de a studia câte jumătate de an și chiar un an peste hotare. „Voi reprezentați un viitor, în care veți înțelege rolul și rostul vieții. Eu vă doresc să confruntați cinstit, prin cunoaștere toate provocările vieții, ale destinului. Să se bucure profesorii voștri, Academia noastră în continuu de succesele voastre și să auzim doar de bine oriunde ați fi”, le-a dorit președintele AȘM, părintele spiritual al Liceului.
 
Președintele AȘM a înmânat diplome de merit celor mai buni profesori și celor mai destoinici elevi. Aceștia, la rândul lor au mulțumit pentru mediul de care au fost înconjurați, unde au fost tratați cu bunătate și înțelepciune,  căldură sufletească și lumină și unde avut parte de cele mai bune condiții pentru studii și modelare a caracterelor, lucru ce i-a format și ca personalități.
 
Mulțumirea s-a citit și pe chipul dascălilor care s-au străduit, după cum o arată şi rezultatele înregistrate, ca discipolii lor să fii cei mai buni în toate. Elevii au mărturisit că își fac studiile într-un liceu unic în Republica Moldova, care le-a fost oferit, cu multă generozitate tot ce este necesar, conducerea și colaboratorii AȘM, pentru care le-au exprimat înalta considerație și gratitudine.
 
La festivitate au participat dr. Efim Chilari, prorector Universitatea AȘM, dl Vladimir Bolea, președintele Asociației Obștești „Lumina cunoașterii”, dna Mariana Țurcan, Director Executiv Asociația pentru Dezvoltare Creativă, alți oaspeți.
 
Liceul AȘM a fost instituit de Academia de Științe a Moldovei, în anul 2008, la inițiativa președintelui AȘM, acad. Gheoghe Duca, decizia  de Guvern fiind adoptată în 2007. Astfel, anul acesta Liceul AȘM a marcat și 10 ani de activitate cu acte  în regulă. Liceul AȘM este parte componentă a Clusterului educaţional-ştiinţific UNIVERSCIENCE, un organism unic cu Universitatea şi instituţiile AŞM.

Galerie foto
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM